ISKOLA

Küzdeni fog, ha jó iskolatáskát szeretne olcsón

Becca 2014. augusztus 22., péntek 09:07

Ha arra számított, hogy az iskolakezdés előtt egy-két nappal majd leárazva tud szuper iskolatáskát venni, nem lesz könnyű dolga. A legtöbb helyen nem lettek olcsóbbak a táskák, viszont van, ahol már válogatni is alig lehet a minták közül. Ha alsósnak keres, akkor most még az Auchanban, Intersparban, a Pirexben és a Budmilban van elfogadható választék, felsősöknek a Heavy Tools lehet még jó választás. Hét üzletben néztünk be mi a helyzet iskolatáska fronton.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanév rendje: minden fontos dátum egyben!

Koncz Andrea 2014. augusztus 21., csütörtök 10:01

Már tavasszal megjelent a Magyar Közlönyben az idei tanév rendje is, iskolakezdés előtt kigyüjtöttük a fontos dátumokat, csak nyomtatni kell, és a hűtőre biggyeszteni. A lentieken kívül iskolánként változik, hogy mikor lesznek a kiadható tanítás nélküli munkanapok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sulikezdéshez tablet is jár

etelka 2014. augusztus 20., szerda 13:45

Iskolakezdés alkalmával egyre többen vásárolnak a gyerekeknek tabletet is, hiszen tanulni nem csak könyvekből és füzetekből lehet, hanem interaktívan is. A piacon viszont annyiból lehet válogatni, és olyan nagy a szórás árban is, hogy ember legyen a talpán, aki magabiztosan el tudja dönteni, mi lesz a legjobb választás a gyereknek. Nézze meg, mit érdemes végiggondolnia, mielőtt tabletet választ.

shutterstock 132213419

Könyvolvasó vagy tablet?

A könyvolvasó kimondottan könyvolvasására szól, bár egyre több verziót tud netezésre is használni. Nem funkcionál teljes értékű tabletként, viszont ezen könyvet olvasni sokkal kényelmesebb mint egy tableten. Nem csak a méretük vagy éppen kisebb súlyuk miatt, hanem mert egész egyszerűen erre tervezték őket, használatuk a szemnek is jobb. Az olvasókra a legtöbb kötelező olvasmányt ingyen le lehet tölteni a magyar elektronikus könyvtárból, de a legnagyobb előnyt talán azoknak nyújtja, akik idegen nyelvű szövegekkel is gyakorolnak, angol, német, francia (stb) nyelvű könyveket csak nehézkesen és igen drágán lehet nálunk venni.

A tablet viszont általában nagyobb, hogy a filmnézés és a játék is élmény legyen rajta, de persze tölthet le rá ingyenes könyvolvasó alkalmazást is. A nagyobb méret és súly miatt az olvasás viszont kicsit kényelmetlenebb lesz. És ha nem is nagyon, de a szemnek akkor is megerőltetőbb a hátulról megvilágított kijelzőn olvasni, ha maga az eszköz könnyű és kicsi.

Ezért, ha eldöntötte, hogy beruház egy új eszközbe a gyereknek, az elején gondolja végig, hogy mi lesz az elsődlehes funkciója. A könyvolvasás lesz a legfontosabb, vagy az hogy két játék vagy videó között egy pár oldal kötelezőt is elolvasson a gyerek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Stresszoldó könyvajánló, leendő elsősöknek

Koncz Andrea 2014. augusztus 19., kedd 09:36

Elsőbe megy a kisebbik, és izgul. Láthatóan nagyon foglalkoztatja, milyen lesz az új, iskolás élet, várja, türelmetlen, és közben szorong is. Hiába van iskolás testvére, hiába ismeri a sulit, jár be naponta évek óta, és hiába tudja, hogy kedves lesz a tanítónéni. Ezért aztán olvasunk, olyan könyveket, amik arról szólnak, ami most őt foglalkoztatja. Három (plusz egy) könyvet találtam, ha önök tudnak még ajánlani, tegyék meg, hátha másnak is jól jön.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így könnyítse meg balkezes gyereke életét

etelka 2014. augusztus 18., hétfő 14:32

Balkezesként nem egyszerű az élet. Balkezes, írni tanuló gyerekként mégannyira sem. Bár szerencsére ma már nem szoktatják át a tanárok a gyereket a "szép" kezére, egy balkezesnek egészen addig nehézségei lesznek az írással, amig meg nem tanulja, mi számára a legpraktikusabb módszer az írásra.

A balkezesek száma Magyarországon 1 millió körülre tehető (a népesség 10 százaléka balkezes), még egyesületük is van, és állítólag egy csomó dologban menőbbek jobbkezes társaiknál.

A Magyar Narancs cikke szerint:

  • Művészlelkek
  • Kiváló a térérzékelésük  (helyből cáfolom)
  • Rendkivül muzikálisak (ezt sem vettem észre)
  • Sok sportban sokkal jobban teljesítenek a jobbkezeseknél
shutterstock 41844175

Kreativabbak vagy sem, mindenesetre az élet nem egyszerű balkezesként, ugyanis kutyát nem érdekel, hogy egy kisebbség, hogyan oldja meg a problémáit.. A legnagyobb nehézséget a mai napig számomra a konzervnyitó használata okozza, az ollót már megszoktam, de egy jó fogású toll még mindig örömet tud okozni. Utálom, hogy rossz helyen van a spirálfüzet spirálja, hogy az egeret is jobb kézre tervezték, hogy sokkal nehezebb megtanulni kötni és horgolni, és gyakorlatilag függőlegesen kell írnom, hogy ne maszatoljam el a tintát. Lehet ezeket first world problemeknek tekinteni, engem mégis bosszantanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Füzetkörkép: alig emelkedtek az árak a tavalyihoz képest

Becca 2014. augusztus 17., vasárnap 15:50

Szokásos iskolaszerkörképünkön ezúttal négy boltban néztük meg, hogy hol, mennyibe kerülnek a füztek, milyen minták vannak, és bónuszként rengeteg fotót lőttünk. Az Interspar, Auchan, Tesco és Pirex négyszöget jártuk be. Nagy meglepetés nincsen: a hiperekben és a szuperben mindent kapni amire szüksége van egy általános iskolás gyereknek, a Pirex egy kicsit drágább, és bár imádjuk a szépen berendezett papírboltok hangulatát, a kínálattól idén nem voltunk annyira elájulva. Ami minden üzletben pozitív: van klíma, így meleg napokon kifejezetten élmény lehet egy kicsit hűsölni füzetek után kutatva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan készítsük fel a gyereket az iskolai bántásokra?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. augusztus 16., szombat 18:11

Természetes, ha a szülőben van egy kis drukk azzal kapcsolatban, iskolássá váló gyermeke hogy fogja magát ott érezni, szívesen jár be vagy gondjai lesznek. Kérdés, hogyan birkózik meg a feladatokkal, a követelményekkel, ki fog-e jönni a tanítókkal, és be fog-e illeszkedni a gyerekek közé, lesznek-e barátai. Azzal együtt, hogy az iskolakezdő korban lévő gyerekek felnéznek a tanítókra, és áhítják a dicséretüket, elismerésüket, legalább ennyire meghatározó, hogy a diáktársak hogyan fogadják őket.

Sok szülő számára a gyerek kiközösítése a legfélelmetesebb. Ha a tanulmányi eredménnyel van gond, lehet neki segíteni a tanulásban. Ha egy tanítóval került konfliktusba, azt is meg lehet beszélni az érintettel, el lehet simítani a problémát. De mi van, ha a gyerekek bántják a csemetét? Ezért érthető, ha felmerül a szülőben: szeretné előre felkészíteni a gyereket, amennyire lehet, elkerülni, hogy ilyen helyzet alakuljon ki.

Érthető dilemma a szülők részéről, ha azon morfondíroznak, mennyire hozzák előre szóba: az iskolában bizony fájdalmak, bántások is érhetik az embert. Nem akarnak ráijeszteni a gyerekre, de szeretnék felkészíteni. De mire is kell felkészíteni, lehet-e egyáltalán, és ki számít veszélyeztetettnek piszkálódások szempontjából?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Spóroljon és legyen menő! Füzetborítók házilag

etelka 2014. augusztus 15., péntek 08:26

Mennyire menő volt úgy 1987 táján, amikor anyám hazajött a füzetcsomaggal - ugye mindenkinek megvan a piros négyzethálós, meg a kék vonalas? - és a keresztanyám által szerzett repülési térképekbe csomagoltam be nagy gonddal. Szépen kipakoltam a rendbetett asztalomra, ceruzák kihegyezve, új tolltartóban, minden csilivili. Az első hónap végéig.

Sajnos vagy szerencsére a  Waldorf iskolákban nem kell bekötni a füzeteket, így a gyerekemnél már kimaradtam az izgatott készülődésből, egészen addig, míg nem rá nem jöttem, a túlkompenzáló amerikai anyák mennyi energiát képesek beleölni a gyerek füzeteinek és könyveinek megszépítésébe.

Térképezzen!

Ma már mindenki az okostelefonon nézi a térképet, de szinte mindenkinek van otthon elfekvő papírtérképe. A legjobb amit tehet velük - ha nem tűzi ki a falra - ha becsomagolja velük a ded füzeteit.

Itt van egy egyszerű és lényegretőrő megoldás. Az eredeti amerikai cikkben említett mod podge ragasztó valójában dekupázsragasztó, de egyszerű papírragasztóval is jó eredményt érhet el. Ha még jobban óvná a térképet, esetleg színtelen öntapadós fóliával érdemes bevonni.

Fotó: alwaysrooney.com
Fotó: alwaysrooney.com
Fotó: alwaysrooney.com

De nem kell leragadni a térképeknél, bármilyen szép papír megteszi. Azt, hogy hogyan kell a legegyszerűbb füzetre szép és egyedi füzetborítót készíteni, az alábbi videóból lesheti meg. A videó angol nyelvű, de a 800000 feliratkozóval menőző Laur olyan szemléletesen készíti el a borítót, hogy angoltudás nélkül is mindenki érteni fogja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés