Így könnyítse meg balkezes gyereke életét

Balkezesként nem egyszerű az élet. Balkezes, írni tanuló gyerekként mégannyira sem. Bár szerencsére ma már nem szoktatják át a tanárok a gyereket a "szép" kezére, egy balkezesnek egészen addig nehézségei lesznek az írással, amig meg nem tanulja, mi számára a legpraktikusabb módszer az írásra.

A balkezesek száma Magyarországon 1 millió körülre tehető (a népesség 10 százaléka balkezes), még egyesületük is van, és állítólag egy csomó dologban menőbbek jobbkezes társaiknál.

A Magyar Narancs cikke szerint:

  • Művészlelkek
  • Kiváló a térérzékelésük  (helyből cáfolom)
  • Rendkivül muzikálisak (ezt sem vettem észre)
  • Sok sportban sokkal jobban teljesítenek a jobbkezeseknél
shutterstock 41844175

Kreativabbak vagy sem, mindenesetre az élet nem egyszerű balkezesként, ugyanis kutyát nem érdekel, hogy egy kisebbség, hogyan oldja meg a problémáit.. A legnagyobb nehézséget a mai napig számomra a konzervnyitó használata okozza, az ollót már megszoktam, de egy jó fogású toll még mindig örömet tud okozni. Utálom, hogy rossz helyen van a spirálfüzet spirálja, hogy az egeret is jobb kézre tervezték, hogy sokkal nehezebb megtanulni kötni és horgolni, és gyakorlatilag függőlegesen kell írnom, hogy ne maszatoljam el a tintát. Lehet ezeket first world problemeknek tekinteni, engem mégis bosszantanak.

Nézzük, mi az ami egy iskolást és a tanítóját boldoggá teheti.

Furának tünhet, hogy ceruza és toll is létezik balkezesben, de nem csak egy újabb marketingduma, hogy van különbség. A jobbkezesek húzzák a tollat a papíron, a balosok tolják. Ettől teljesen másként kopik, és máshogy is tartják. A kifejezetten balkezeseknek készült íróeszközök tényleg megkönnyítik az életet.

Töltőtoll

A töltőtollak hegye nem mindig szimetrikus, balkezesek értelemszerűen olyat válasszanak melyeknek jobbról vágott a hegye, vagy megerősítettek, mivel jobban rányomják írás közben a papírra a tollat. A Lamy, a Faber-Castell, a Stabilo, a Pelikan egyaránt gyárt balkezeseknek való tollat, ezt gyakran LH (left hand - bal kéz) betűkombinációval jelölik a gyártók. A jó hír, hogy ezek a tollak nem kerülnek többe, mint jobbkezes társaik, azaz globálisan nem olcsók.

Golyóstoll

A Stabilo tollait személy szerint nagyon szeretem, jól kialakítottak, és tényleg kézre állnak, bár felnőtteknek kicsit viccesen színesek. A Maped tolla szintén jó, de bármelyiket válasszuk is a kínálatból, érdemes egyeztetni a tanárral, hogy van-e valamilyen elvárása, és utána olyan tollat keresni, am megfelelően gumirozott az ujjaknak, és nem túl vékony a szára.

Ceruza

Hülyeségnek tűnik, de a balkezes ceruzák révén könnyebben tanul meg írni, mintha a vékony, jobbkezes ceruzákkal kéne küzdenie. Ha olyan ceruzát választ, amely háromszögletű, az mind a jobb- mind a balkezeseknek segítség. De létezik olyan is, amelynek az oldalába a balkezeseknek megfelelő irányból vágtak kis vájatokat, ez is segíti azt, hogy a ceruzafogás biztosan megfelelő legyen.

shutterstock 130333349

Olló

Szerintem egy jó balkezes olló nélkül felesleges élni, szerencsére ma már sok variáció közül lehet választani. Kezdve az ICO ollójától (550 ft) a Maped 890 forintos ollóján keresztül jutunk el a Fiskarsig (1830 Ft). A Fiskars ollók tényleg jók, radásául annyit kell megjegyezni, hogy a pirosat kell keresni, ugyanis ezeket tervezték a balosoknak.

Vonalzó

Igazi menőség, amikor én voltam sulis, ilyen nem létezett. A vonalzón fordítva vannak a számok, azaz a nulla helyén van a végszám, és fordítva. Így sokkal könnyebb a vonalat meghúzni, ugyanis a gyerek nem fogja eltakarni a számozást. Mindenkit megnyugtatok, azért enélkül is lehet élni.

Füzetek

Van aki gondolt a spirálfüzet használatának nehézségeire, így létezik már olyan füzet, ahol a spirálozás felülre kerül és nem balra. A másik variáció a jobbra kerülő spirálozás, de ezt nehezebb megszokni. Persze, ha sima füzetet használnak a suliban, akkor jóval egyszerűbb az élet.

KIhagytunk valamit? Írja meg nekünk, hogy mi az, ami nélkül sokkal nehezebb lenne az élet balkezesként!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek