A sulikezdéshez tablet is jár

Iskolakezdés alkalmával egyre többen vásárolnak a gyerekeknek tabletet is, hiszen tanulni nem csak könyvekből és füzetekből lehet, hanem interaktívan is. A piacon viszont annyiból lehet válogatni, és olyan nagy a szórás árban is, hogy ember legyen a talpán, aki magabiztosan el tudja dönteni, mi lesz a legjobb választás a gyereknek. Nézze meg, mit érdemes végiggondolnia, mielőtt tabletet választ.

shutterstock 132213419

Könyvolvasó vagy tablet?

A könyvolvasó kimondottan könyvolvasására szól, bár egyre több verziót tud netezésre is használni. Nem funkcionál teljes értékű tabletként, viszont ezen könyvet olvasni sokkal kényelmesebb mint egy tableten. Nem csak a méretük vagy éppen kisebb súlyuk miatt, hanem mert egész egyszerűen erre tervezték őket, használatuk a szemnek is jobb. Az olvasókra a legtöbb kötelező olvasmányt ingyen le lehet tölteni a magyar elektronikus könyvtárból, de a legnagyobb előnyt talán azoknak nyújtja, akik idegen nyelvű szövegekkel is gyakorolnak, angol, német, francia (stb) nyelvű könyveket csak nehézkesen és igen drágán lehet nálunk venni.

A tablet viszont általában nagyobb, hogy a filmnézés és a játék is élmény legyen rajta, de persze tölthet le rá ingyenes könyvolvasó alkalmazást is. A nagyobb méret és súly miatt az olvasás viszont kicsit kényelmetlenebb lesz. És ha nem is nagyon, de a szemnek akkor is megerőltetőbb a hátulról megvilágított kijelzőn olvasni, ha maga az eszköz könnyű és kicsi.

Ezért, ha eldöntötte, hogy beruház egy új eszközbe a gyereknek, az elején gondolja végig, hogy mi lesz az elsődlehes funkciója. A könyvolvasás lesz a legfontosabb, vagy az hogy két játék vagy videó között egy pár oldal kötelezőt is elolvasson a gyerek?

Használat

Csak a gyerek használja majd vagy inkább családi tabletet szeretnének? Megoldható ugyanis hogy több felhasználó külön fiók alatt tudja használni a kütyüt, amiket akár jelszóval lehet védeni. Ilyenkor a belépési képernyőn megjelennek a különböző felhasználó nevei, és ki lehet választani, hogy éppen ki használja. A jelszóval védhető profilt személyre lehet szabni, ugyanúgy le lehet tölteni alkalmazásokat (a másik profilokba ezek nem kerülnek be, és pédául a Facebookból sem kell ki- és belépkedni). Így az egyedüli konfliktusforrás az lesz, hogy éppen ki használja a tabletet, és mikor végez már vele.

SIM kártya vagy csak wifi

Nagyon fontos kérdés az is, hogy olyan tabletet szeretne venni, ami csak wifi-s helyen működik, vagy olyat, amit a mobilhálózaton is lehet használni. Utóbbiak drágábbak általában, és persze kell hozzá valamilyen kiegészítő adatforgalmi csomag. Ha sokat szeretnék a szabadban, városban, utazás közben is használni, akkor kelleni fog egy viszonylag magas adatforgalmat engedélyező csomag, ha viszont csak ritkán és elvétve vinnék magukkal a tabletet olyan helyre, ahol nincs wifi, akkor elég egy egy kisebb is.

Játékok

A játékok eszik a memóriát, ezért mielőtt tabletet vesz a gyerekének, végig kell gondolnia, hogy mire fogja használni. Biztos, hogy fog vele játszani, amivel semmi gond nincs, hiszen azért gyerek, hogy játsszon. Viszont szeretné élvezni is a játékot, ezért ha tudja, hogy a gyerek például kifejezetten autóversenyes játékokat szeret (amik tablettel egyébként valóban szórakoztatóak, mert a készüléket használhatja kormánynak), akkor az olcsó, de kisebb memóriájú tabletek nem jelentenek majd túl nagy felhasználói élményt.

Ha viszont gyereke a nem igazán látványos, nem túl izmos grafikájú - pl. logikai, kártya, puzzle, stb - játékokat szereti, akkor működhetnek a kisebb memóriájú és olcsóbb készülékek is.

A rendszer

A tabletek többségén Andoridot talál majd, persze ha Apple terméket venne, akkor iOS fut majd a készüléken. Android esetében figyeljen arra, hogy milyen típus fut a készüléken, és keresse azt, amelyiken a legújabb verzió fut, ez éppen a 4.4-es Android Kit Kat verzió, ami 2013 ősze óta fut a készülékeken. A fejlesztések és az applikációk frissítései is mind erre készülnek már, ami azt jelenti, hogy szépen lassan megjelennek majd azok a programverziók, amik nem lesznek kompatibilisek a régebbi Android rendszerekkel.

Persze ez a folyamat nem megy egyik napról a másikra, de ha lehet választani, akkor inkább Kit Kat rendszert válasszon, vagy 4.3 esetleg 4.2-es Jelly Beant. Néhány tablet már képes egyébként Windows-t is futtatni, ami szintén megfontolandó, azzal viszont számoljon, hogy erre a rendszerre még korántsincs annyi applikáció, amint a másik kettőre, viszont folyamatosan bővül, igaz kicsit lassan.

shutterstock 171026456

Felhasználói fiók és biztonság

A legnagyobb biztonságban akkor tudhatja gyerekét, ha ön dönti el, mi kerül arra a tabletre, és mi nem. Akár Androidos, akár iOS rendszert futtat a kütyü, szükség lesz egy felhasználói fiókra. Ehhez kell majd hozzákötni a bankkártyáját, ha szeretne applikációkat vásárolni. A beállítások személyre szabásakor figyeljen arra, hogy a készülék minden játék vagy program letöltésekor (az ingyeneseknél is!) kérjen jelszót. Ez kicsit idegesítő időnként, viszont mindig tudni fogja, hogy mi került a kütyüre, és mikkel játszik a gyerek.

A tableten nem csak a profilokat érdemes jelszóval védeni, és nem csak a bankkártya miatt érdemes aggódni. Ha gyerek használja a gépet, érdemes eltölteni azzal is pár percet, hogy beállítsuk, a weboldalakra, keresési találati listákra, videókra milyen korlátozásokat legyenek érvényesek. Ezek elég jól működnek, a keresési eredmények között például eleve nem jelennek meg olyan oldalak, amik nem valók nekik, ugyanígy, ezeket nem fogja feldobni ajánlatként a youtube, még akkor sem, ha cicuskák címmel keresnek videókat. A weboldalak besorolását is nyilvántartja a rendszer, és a kérdéses oldalak látogatása előtt is biztonsági jelszót kér. Kolleganőnk gyerekei évek óta használják ilyen szigorú beállításokkal a táblagépet, és elmondása szerint a rendszer jól működik, tényleg kiszűri a nem gyerekbarát tartalmakat.

Memória

Természetesen minél nagyobb a memóriája, annál jobb, hiszen annál több dolog fér rá, esetleg még egy-egy film is belefér. És persze minél jobb legyen a processzor is, akkor futnak rajta ugyanis jól a játékok, és a videók sem szakadoznak. Válasszon olyat, ami esetleg bővíthető memóriájú, vagy ami pendrive-ot is tud esetleg kezelni, mert akármennyire is azt hiszi, hogy 16 GB memória elég, nem lesz az egy idő után. A bővíthetőség esetén győződjön meg arról is, hogy az extra tárhelyre alkalmazásokat is tud-e tölteni, mert egyes készülékeknél ez például nincs így, és akkor annyira már nem jól kihasználható a bővíthetőség.

Sok gyártó ad a táblagéphez egy-két évig ingyenes felhőhasználatot, amikor filmeket, zenét vagy képeket felhőben is tud tárolni, de ön is előfizethet például a Dropboxra, amivel virtuálisan bővítheti a tablet tárhelyét.

Megjelenés

Színes vagy sima fekete tabletet is vehet, de ennél is fontosabb, hogy mennyire strapabíró. Keressen olyat, aminek a kijelzője gorilla glass, abból is újabb verzió, így jobban bírja majd a karcolódást. Ha tudja, hogy a gyereke miatt extra strapának lesz kitéve a tablet akkor vehet olyat, ami csepp, - és porálló, valamint olyat is amit egy billentyűzet segítségével át tud alakítani egy majdnem teljes értékű laptoppá. Akármilyet választ is, érdemes beruházni egy plusz védőtokba, ez a tablet árához képest elhanyagolható, viszont leeséskor megmentheti az eszközt, csukott állapotában pedig védi a kijelzőt, így nyugodtan betehetjük például egy táskába.

Ár

Valószínűleg a legfontosabb kérdés az ár. A könyvolvasókat olcsóbban beszerezheti a tableteknél, viszont ha tabletet szeretne, akkor nagyon nagy a szórás. Óvakodjon a gyanúsan olcsó néhány tízezer forintos tabletektől, mert könnyű velük befürödni. Kiderül hamar, hogy nagyon lassú, vagy hogy semmi memória nincs rajta, és nem is futnak rajta rendesen a programok. Sok esetben sajnos az is kiderül, hogy a memóriakártyára nem tud tenni alkalmazásokat, így nem is nagyon tudja kihasználni a bővíthetőséget.

Az sem mindegy honnan vásárolja. Keresse a megbízható üzleteket, és online is a megbízható és jól ismert kereskedőket. A gyári garanciát preferálja, ne a boltit.

Lehet, így drágább lesz a tablet, de ha netán gond van vele, akkor biztosan érvényesíteni tudja majd a jogait. Keressen olyan megbízható helyeket, ahol mindig van akció, esetleg ingyenes csomagátvétel számos ponton, és a választék is nagy

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra