Dőljön el végre, hogyan készül az igazi lecsó!

Zanza!

Nagyobb társaságban, késő esti, balatonparti borozgatás során került szóba a lecsó. Csupa főzni szerető ember, akik imádják a lecsót, és mind azt gondolják magukról, hogy igazán jó lecsót csinálnak. Így hát, igazi trollként, bedobtam a kérdést, hogyan is készül a jó lecsó? A végeredményt elképzelhetik.

289

Szintetizálva az elhangzottakat, az egyetlen dolog, ami biztosnak látszik, hogy a lecsóban van hagyma, paradicsom és paprika. Minden más csupán hitkérdés.

Először is, a paprika

Édes, bogyiszlói vagy vegyesen? A keményvonalas tábor kizárólag bogyiszlóiból főzi a lecsót, természetesen erezés nélkül – ezt nem is képes rajtuk kívül senki más megenni. A kívánatos csípősség az érintettek szerint az, amikor egy tányér mellé elfogy egy fél kiló-kiló kenyér. Lelkük rajta. Ha meg is van, milyen paprikából készül, még ott a következő technikai kérdés, amin vérre lehet: karika, félkarika vagy csíkozás?

A paprika legyen

  • Édes és csípős vegyesen 10117
  • Édes 6012
  • Bogyiszlói 524

Paradicsom

Hámozva vagy sem? A társaság fele hámozza (pöndörödő paradicsomhéj!?), a másik fele szerint ez hülyeség, a paradicsomhéj fontos része az élménynek. Egy törpe kisebbség szerint a lecsóhoz az is fontos, hogy a meghámozott paradicsomnak a levét is ki kell nyomkodni, hogy az se áztassa majd el az ételt.

A paradicsomot a lecsóhoz

  • Dehogyis hámozzuk 12066
  • Hámozzuk 4283
  • Hámozzuk és még a levét is kinyomjuk 281

Az arányok

Szerintem - és a rögtönzött lecsó workshop néhány más résztvevője szerint - a lecsóban az ideális arány, ha kétszer annyi a paprika, mint a paradicsom. De voltak köztünk hívei az egyenlő mennyiségnek is, és van olyan, aki szerint a paradicsom legyen kétszer annyi, mint a paprika.

A paprika és a paradicsom ideális aránya

  • Paprika:Paradicsom 2:1 11062
  • Paprika:Paradicsom 1:1 4106
  • Paprika:Paradicsom 1:2 1404

A sorrend

Azt hittem, nem lesz kérdés, hogy az ember a lecsóba a hagyma (és a kolbász) után elsőként a paprikát teszi bele. De tévedtem. Legalább hárman meredtek rám vádlón, miszerint, ezzel a módszerrel a paprika túl fog főni, és a héja fel fog pöndörödni! Szerintük nyilvánvalóan elsőként a paradicsom kerül a lecsóba, és ha az szétfőtt, csak akkor mehet a paprika, amit rövid idő alatt, szigorúan roppanósra kell főzni. Ja, és van, aki szerint a paprikát is hámozni kell. Hogy hogyan, arra már nem mertem rákérdezni.

A helyes műveleti sorrend

  • Hagyma-paprika-paradicsom 11874
  • Hagyma-paradicsom-paprika 4423

Zsír? Szalonna? Olaj? Milyen olaj?

Az ismertetett módszerek között szerepelt az apróra vágott mangalica szalonna kiolvasztott zsírja, a sertészsír, a napraforgóolaj, a mogyoróolaj és a kókuszzsír is. A többség szerint a lecsóba ugyan nem kellenek szalonnakockák, de egészen biztosan ezt sem állíthatjuk.

A zsíradék fajtája

  • Szalonna 7633
  • Zsír 4150
  • Napraforgó olaj 3809
  • Egyéb, alternatív olaj (mogyoró, oliva, kókusz) 776

Kolbász

A kolbásztól csak a minimalizmus legszigorúbb hívei zárkóztak el. De az álláspontok azoknál is különböztek, akik megengedőek ebben a kérdésben. Van, aki a hagymával együtt pirítja a karikákra vágott jó minőségű szárazkolbászt. Más egészben főzi bele a rudat, amikor már levet eresztett. Sőt, elhangzott a krinolin is, de ezt inkább már nem is kommentálnánk.

Kolbász kell-e?

  • Kell, az elején 5311
  • Nem kell hús a lecsóba 4704
  • Kell, amikor már van leve 4032
  • Nem is kolbász kell bele, hanem virsli, krinolin vagy lecsókolbi 2126

Tojás

Az rak tojást a lecsóba, aki nem bírja a csípőset - ez volt a bogyiszlói szekció egyöntetű véleménye a témában. De a nem csípős tábor sem volt egységes, van, aki szerint a tojás a lecsó lényegét fedi el, mások szerint viszont tojás nélkül nem is lecsó a lecsó.

Tojás a lecsóba

  • Kerülhet bele, de nem muszáj 10116
  • Soha! 3090
  • Feltétlenül szükséges 3032

Rizs, tarhonya?

A rizs és a tarhonya azok szerint szükséges, akik szerint valódi étel csak zöldségekből nem készül.

Rizs, tarhonya?

  • Egyik sem! 11606
  • Rizs! 2734
  • Tarhonya! 1676

Kenyér és tunkolás

Ez volt az egyik legkevésbé vitatott pont, szinte mindenki szerint kell kenyér, és az kizárólag jó, hagyományos fehér kenyér lehet. De már a tunkolás sem szent, még olyan is van, aki szerint a lecsónak szinte nem is kell szaft, vagyis nincs mit tunkolni rajta. De ez persze butaság. A jó lecsót tunkolni kell, ugye?

Kenyér? Tunkolás?

  • Fehér kenyér és tunkolás! 13724
  • Másmilyen kenyér 859
  • Fehér kenyér, tunkolás nélkül 858
  • Nem kell kenyér 853

És önök hogyan főzik a lecsót? Facebook-oldalunkon elmesélhetik!

Blogmustra