MAGYARORSZÁG 2013

Dőljön el végre, hogyan készül az igazi lecsó!

2013. augusztus 25., vasárnap 09:24

Nagyobb társaságban, késő esti, balatonparti borozgatás során került szóba a lecsó. Csupa főzni szerető ember, akik imádják a lecsót, és mind azt gondolják magukról, hogy igazán jó lecsót csinálnak. Így hát, igazi trollként, bedobtam a kérdést, hogyan is készül a jó lecsó? A végeredményt elképzelhetik.

Szintetizálva az elhangzottakat, az egyetlen dolog, ami biztosnak látszik, hogy a lecsóban van hagyma, paradicsom és paprika. Minden más csupán hitkérdés.

Először is, a paprika

Édes, bogyiszlói vagy vegyesen? A keményvonalas tábor kizárólag bogyiszlóiból főzi a lecsót, természetesen erezés nélkül – ezt nem is képes rajtuk kívül senki más megenni. A kívánatos csípősség az érintettek szerint az, amikor egy tányér mellé elfogy egy fél kiló-kiló kenyér. Lelkük rajta. Ha meg is van, milyen paprikából készül, még ott a következő technikai kérdés, amin vérre lehet: karika, félkarika vagy csíkozás?

A paprika legyen

  • 6009
    Édes
  • 523
    Bogyiszlói
  • 10111
    Édes és csípős vegyesen

Paradicsom

Hámozva vagy sem? A társaság fele hámozza (pöndörödő paradicsomhéj!?), a másik fele szerint ez hülyeség, a paradicsomhéj fontos része az élménynek. Egy törpe kisebbség szerint a lecsóhoz az is fontos, hogy a meghámozott paradicsomnak a levét is ki kell nyomkodni, hogy az se áztassa majd el az ételt.

A paradicsomot a lecsóhoz

  • 4279
    Hámozzuk
  • 12060
    Dehogyis hámozzuk
  • 281
    Hámozzuk és még a levét is kinyomjuk

Az arányok

Szerintem - és a rögtönzött lecsó workshop néhány más résztvevője szerint - a lecsóban az ideális arány, ha kétszer annyi a paprika, mint a paradicsom. De voltak köztünk hívei az egyenlő mennyiségnek is, és van olyan, aki szerint a paradicsom legyen kétszer annyi, mint a paprika.

A paprika és a paradicsom ideális aránya

  • 11052
    Paprika:Paradicsom 2:1
  • 4104
    Paprika:Paradicsom 1:1
  • 1403
    Paprika:Paradicsom 1:2

A sorrend

Azt hittem, nem lesz kérdés, hogy az ember a lecsóba a hagyma (és a kolbász) után elsőként a paprikát teszi bele. De tévedtem. Legalább hárman meredtek rám vádlón, miszerint, ezzel a módszerrel a paprika túl fog főni, és a héja fel fog pöndörödni! Szerintük nyilvánvalóan elsőként a paradicsom kerül a lecsóba, és ha az szétfőtt, csak akkor mehet a paprika, amit rövid idő alatt, szigorúan roppanósra kell főzni. Ja, és van, aki szerint a paprikát is hámozni kell. Hogy hogyan, arra már nem mertem rákérdezni.

A helyes műveleti sorrend

  • 11867
    Hagyma-paprika-paradicsom
  • 4419
    Hagyma-paradicsom-paprika

Zsír? Szalonna? Olaj? Milyen olaj?

Az ismertetett módszerek között szerepelt az apróra vágott mangalica szalonna kiolvasztott zsírja, a sertészsír, a napraforgóolaj, a mogyoróolaj és a kókuszzsír is. A többség szerint a lecsóba ugyan nem kellenek szalonnakockák, de egészen biztosan ezt sem állíthatjuk.

A zsíradék fajtája

  • 4147
    Zsír
  • 7627
    Szalonna
  • 3809
    Napraforgó olaj
  • 776
    Egyéb, alternatív olaj (mogyoró, oliva, kókusz)

Kolbász

A kolbásztól csak a minimalizmus legszigorúbb hívei zárkóztak el. De az álláspontok azoknál is különböztek, akik megengedőek ebben a kérdésben. Van, aki a hagymával együtt pirítja a karikákra vágott jó minőségű szárazkolbászt. Más egészben főzi bele a rudat, amikor már levet eresztett. Sőt, elhangzott a krinolin is, de ezt inkább már nem is kommentálnánk.

Kolbász kell-e?

  • 5308
    Kell, az elején
  • 4029
    Kell, amikor már van leve
  • 4702
    Nem kell hús a lecsóba
  • 2124
    Nem is kolbász kell bele, hanem virsli, krinolin vagy lecsókolbi

Tojás

Az rak tojást a lecsóba, aki nem bírja a csípőset - ez volt a bogyiszlói szekció egyöntetű véleménye a témában. De a nem csípős tábor sem volt egységes, van, aki szerint a tojás a lecsó lényegét fedi el, mások szerint viszont tojás nélkül nem is lecsó a lecsó.

Tojás a lecsóba

  • 3032
    Feltétlenül szükséges
  • 10109
    Kerülhet bele, de nem muszáj
  • 3089
    Soha!

Rizs, tarhonya?

A rizs és a tarhonya azok szerint szükséges, akik szerint valódi étel csak zöldségekből nem készül.

Rizs, tarhonya?

  • 2730
    Rizs!
  • 1674
    Tarhonya!
  • 11603
    Egyik sem!

Kenyér és tunkolás

Ez volt az egyik legkevésbé vitatott pont, szinte mindenki szerint kell kenyér, és az kizárólag jó, hagyományos fehér kenyér lehet. De már a tunkolás sem szent, még olyan is van, aki szerint a lecsónak szinte nem is kell szaft, vagyis nincs mit tunkolni rajta. De ez persze butaság. A jó lecsót tunkolni kell, ugye?

Kenyér? Tunkolás?

  • 13717
    Fehér kenyér és tunkolás!
  • 857
    Fehér kenyér, tunkolás nélkül
  • 858
    Másmilyen kenyér
  • 853
    Nem kell kenyér

És önök hogyan főzik a lecsót? Facebook-oldalunkon elmesélhetik!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2013.08.25 13:18:14aston marci

    1. Füstölt szalonna+kolbász+fokhagyma pörcre süt, majd a sült szalonnát kivesszük
    2. Hagyma (meglehetős)+ paprika (vegyesen) a zsírban megsüt majdnem teljes vízveszteségig
    3,Paradicsom (nem hámozott+pirospaprika+szétpréselt fokhagyma+só+bors)
    4.kicsi lére, sűrű állagúra lesütjük, a félretett sült szalonnát visszatesszük ekkor mehet hozzá a tojás, de az nem kötelező

  • 2013.08.25 13:41:13KrustytheClown

    Lecsós sertésszelet sok szafttal, némi okrával és padlizsánnal tuningolva, tarhonyával. Na, ez így finom! Amiben nincs hús és sok zöldség, az nem is főétel!

  • 2013.08.25 13:41:16Bambano

    A paprika meghámozása egyszerű: a csúcsánál késsel kereszt alakban bevágod, lobogó vízbe mártod, ettől felkunkorodik a bőre és könnyebb lesz lehúzni.

    Paradicsomot is hasonlóan érdemes.

  • 2013.08.25 13:47:08ermi71

    Aki tojást tesz a lecsóba, az megalázza a lecsót.

  • 2013.08.25 13:51:16vackorazelsőbében

    De hogy még egy kajával kapcsolatban is ilyen sommás axiómák hangzanak el...

  • 2013.08.25 13:53:47ermi71

    Sőt! Tovább megyek. Aki tojással alázza a lecsót az kommunista:)

  • 2013.08.25 13:54:38dekás dezső

    az kimaradt, hogy személyenként 6db aszpirint kell hajszálvékony szeletekre cikkelyezni, és mehet belefele közvetlenül a paradicsomos rántás után...

  • 2013.08.25 13:56:52panni62

    Nekem van egy trükköm arra az esetre, ha valaki nem szereti a puha paprikát a lecsóban, de a paprika ízét jobban ki akarja érezni. Ha nagyon apróra vágom a paprika felét, (vékony csíkokra és azt apróra felkockázom) és a hagymás zsírral jól átsül, akkor megvan a paprika íze, nem zavaró a paprika héja, mert észre sem lehet venni. Ehhez hozzákeverem a paradicsomot, és miután megfőtt a paradicsom, belerakom a többi paprikát nagyobb darabokban, hogy ne kelljen addig főzni, míg a paprika megpuhul, és így roppanós lesz. Így jobban érvényesül a paprika íze.

  • 2013.08.25 14:04:49Waka

    Szerintem a lecsó mindenhogy jó.

  • 2013.08.25 14:10:43panni62

    Ízlés dolga...

  • 2013.08.25 14:19:44ermi71

    Akkor nézzük, hogy készül a "magyar " lecsó:) Fogok 40 dkg olasz paradicsomot leforrázom a mérgezett klóros csapvízből készült forróvízzel.Meghámozom a made in indonésia késsel.Utána a 80dkg szlovák paprikát meghámozom kierezem ujjnyi vastag karikákra vágom. Az osztrák 2 nagy fej hagymát meghámozom felaprózom az ikea vágódeszkán.A mangalicának hazudott szalonnát, apró kockákra és vékony csíkokra vágom.Megjegyzésképpen egy közmondás: kutyából nem lesz szalonna, kivéve kína, mert ott sajnos lesz:) Tehát zsírjára pirítom a vau vau szalonnát, a manipulált és oxigénnel feldúsított vörös színű gázlángon.Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzom a lángról, megszórjuk téglaporos mérgezett pirospaprikával.Beledobálom a hozzávalókat, majd jóddal mérgezett sóval kicsit meghintem.Utána addig főzöm amig "jó" lesz. Majd magyarnak hazudott kovásztalan savanyú ízű fehér kenyérrel elfogyasztom. Utána beszélgetek még kicsit a lecsótól megörgedett, megőszült, leamortizálódott Connor MacLeod hegylakóval. Majd befekszem a sírba, balzsamozni már nem kell a sok méreg miatt: És álmodok egy régi világról, ahol még az étel étel volt, és a hozzávalóknak szaguk és ízük volt.

  • 2013.08.25 15:35:12mildi

    @kiwirágós kivirradtig
    nálatok.

  • 2013.08.25 15:35:49mildi

    kiwirágós kivirradtig
    nálatok.

  • 2013.08.25 15:47:13Bambano

    kiwirágós kivirradtig: kinek mi a csípős... ha a paprika 20%-a bogyiszlói, az önmagában aszfalt felmarására alkalmas anyag, ha ezt megrakod még csilivel (teljesen mindegy, mennyivel), az tömegpusztító fegyver, nem 'pikánsan csípős'.

    ettől kezdve tökteljesen felesleges bármi más is, csak annyit fogsz érezni belőle, hogy szétmarja az összes belsőséged, de hogy mi volt még mellette, paprika vagy atomerőmű hűtőolaj, azt már nem fogod tudni. Amikor meg budira mész utána, mindegy lesz, hogy ezt rakod ki, vagy csúnya bácsik bombát robbantanak a fajanszban.

  • 2013.08.25 16:11:54TH

    @Bambano, lehet, hogy kiwi valami mutáns bogyiszlóit használ, ami nem csíp. ;)

  • 2013.08.25 16:21:26eßemfaßom meg áll

    Hova álljanak a belgák és akik szeretik tojásosan és anélkül, kolbásszal és kolbászmentesen, csipősen és nemcsípősen, kenyérrel vagy lecsóstarhonyaként.?

  • 2013.08.25 16:23:54eßemfaßom meg áll

    @ermi71 2013.08.25 14:19:44

    Nem irigyellek, szar életed lehet, ha nálatok ez így működik.

  • 2013.08.25 16:41:33agresszív kismalac

    [link]

  • 2013.08.25 17:00:10Bambano

    agresszív kismalac: hehe, a linken levő poszt olvasása közben jutott eszembe, hogy vannak, akik meg tésztát raknak a halászlébe... :)

    vegetát, vegyészeti laboratóriumot, tiszai vegyi kombinátot nem rakunk ételbe.

  • 2013.08.25 17:46:573x

    Mezei füstölt szalonna helyett egyszer próbáljátok ki kolozsvári szalonnával. Vagy pl fele-fele arányban a füstölttel. Nagyot dob rajta!

  • 2013.08.25 17:50:31Zka

    Nekem több kérdésre is az lett volna a válaszom, hogy atommindegy. Az baj? :D

  • 2013.08.25 19:14:503x

    Bambano: óvatosan a bajai halászlé fikázásával!!! Háborús ok lehet! :)))

  • 2013.08.25 20:17:06mis

    Eléggé jók az itteni receptek, van amit érdemes kipróbálni. De a legjobb az, amikor egy kicsit édesre van csinálva. Mielőtt kész lenne, 2 szelet csokitortát kell beletenni, de csak óvatosan, mert utána már nem szabad forralni, elég, ha egyet rottyan és kész is. Precízebbek, mielőtt beleteszik a tortát, egy pillanatra forró vízbe mártják, majd lehúzzák róla a celofánt, így garantált a siker, nem kell a tányér szélére tenni majd a celofánt.

  • 2013.08.25 20:56:01Zka

    mis: bad troll is bad

  • 2013.08.25 21:27:01Édesmaja

    Az igazi lecsó úgy készül, ahogy készítem. De azért szavazzátok meg!:-))

  • 2013.08.25 22:02:08Bambano

    egy régóta a neten keringő szöveg friss felbukkanása:
    [link]

  • 2013.08.25 22:40:49alte trottel

    Az igazi jó lecsó elkészítési módja a következő:
    Szívem, úgy ennék egy lecsót!

  • 2013.08.26 07:28:58agimano

    mi csirkemellet is rakunk bele

  • 2013.08.26 07:55:35Katatón Dzsentri

    @bambano az atomeromuvet nem olajjal, hanem nehehvizzel hutik.
    A leg-offtopicabb hozzaszolasert a dijat ma nem kerem.

  • 2013.08.26 08:47:55Dr Keynes

    Kimaradt egy opció: a paprika és a paradicsom egyszerre kerül a lecsóba. :)

    (Most megnéztem - mert emlékeztem, hogy háromféleképp van benne -, Hargitai szakácskönyve szerint egyébként a magyarosba a paradicsom kerül előbb, a szerb változatba a paprika, a gyors lecsóba - ebből készül a rizses is - egyszerre).

  • 2013.08.26 09:20:04nikmarcell

    En is lepiritom enyhen a paprikat. Ha csak fo, akkor nincs jo ize. En raadasul egyszerre teszem bele a hagymat es a paprikat.
    Fott paprika ugyanolyan rossz, mint a fott padlizsan.

  • 2013.08.26 09:27:56starg@te

    Katatón Dzsentri
    Ha nehézvizzel hűtenék a reaktorokat igen sokat fizetnénk az áramért:)
    Esetleg a neutronokat tartják kordában vele a maghasadáskor.

    Na vissza a lecsóhoz:tojás nélkül elveszíti a lényegét,nélküle csak egy paprika főzelék:)
    Rizs,tarhonya és társaival meg foglalkozni sem akarok:)

  • 2013.08.26 09:58:08Tetves Dög

    Az asszony szerint akinek problémát jelent úgy elkészíteni a lecsót, hogy a cuccok héja összepöndörödve csúfoskodjon benne, az főzni ugyan szerethet, de még nem tud.

  • 2013.08.26 10:07:20Tetves Dög

    ... héja NE ... stb,

  • 2013.08.26 10:23:26Sztk

    nem értem miért kell bármilyen zsiradék a lecsóba? Én jó minőségű száraz vagy füstölt kolbászt karikára vágva kisütöm és annak a zsírjában párolom a hagymát majd bele a parika, hámozott (vagy nem) paradicsom. Só. Ennyi

  • 2013.08.26 11:19:43Broad

    Üdv.
    Mindig is szerettem az "igazi" recepteket. Olyan nincs, tucatféle variációban készül pl. a lecsó is, és mindenkinek az az igaz, ahogy szereti és ahogy csinálja. Igazságot soha nem lehet tenni, hogy melyik az igazi.

  • 2013.08.26 12:12:56Dr.Agon

    Nekem is van egy határozott lecsó-képem, de azért egyszer végigkóstolnék egy lecsófesztivált.

  • 2013.08.26 13:02:46Udo von Raumschiff

    A lecsó az lecsó. Ha majonézt teszünk bele, az eredmény majonézes lecsó. Ha tojást, akkor az tojásos lecsó. Biztosan sokan szeretik a tojásos lecsót, egyék nyugodtan, csak az egy mésik étel, ne keverjük a fogalmakat!

  • 2013.08.26 13:08:27némafilm

    hogyan kell paprikát pirítani?...

  • 2013.08.26 13:38:55goldblum

    Ti itt még mind esztek állatból készült dolgokat? Furcsa.

  • 2013.08.26 14:42:54jorgecosta

    azért egy olyan opciót is megnéztem volna, hogy paprika először lepirítva, utána a hagyma, később a paradicsom. a tojást külön megsütni, később egybeforgatni.
    elsőre szentségtörésnek tűnik, de érdemes kipróbálni.
    [link]

  • 2013.08.26 14:43:42ermi71

    Akkor nézzük, hogy készül a "magyar " lecsó:) Fogok 40 dkg olasz paradicsomot, leforrázom a mérgezett klóros csapvízből készült forróvízzel.Meghámozom made in indonésia késsel.Utána a 80dkg szlovák paprikát meghámozom, kierezem, ujjnyi vastag karikákra vágom. Az osztrák 2 nagy fej hagymát felaprózom az ikea vágódeszkán.A mangalicának hazudott szalonnát, apró kockákra és vékony csíkokra vágom.Megjegyzésképpen egy közmondás: kutyából nem lesz szalonna, kivéve kína, mert ott sajnos lesz:) Tehát zsírjára pirítom a vau vau szalonnát, a manipulált és oxigénnel feldúsított vörös színű gázlángon.Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzom a lángról, megszórjuk téglaporos mérgezett pirospaprikával.Beledobálom a hozzávalókat, majd jóddal mérgezett sóval kicsit meghintem.Utána addig főzöm amig "jó" lesz. Majd magyarnak hazudott kovásztalan savanyú ízű fehér kenyérrel elfogyasztom. Utána beszélgetek még kicsit a lecsótól megörgedett, megőszült, leamortizálódott Connor MacLeod hegylakóval. Majd befekszem a sírba, balzsamozni már nem kell a sok méreg miatt: És álmodok egy régi világról, ahol még az étel étel volt, és a hozzávalóknak szaguk és ízük volt.

  • 2013.08.26 16:29:34Tetves Dög

    kiwirágós kivirradtig:
    Szokott hát, persze, de nem a konyhai dolgokban.
    Tehát szögezzük le: a jó lecsóban nem jön le a zöldségek héja. Az már valami kása. Volt 'szerencsém' olyanhoz is, sokáig én is azt hittem, az a lecsó.

  • 2013.08.26 17:58:08magyar bucó

    Rosszul tudod, a vegeta só, cukor, Na-glutamát és nyomokban szárított zöldséget is tartalmaz.

  • 2013.08.29 22:26:07TiaMina

    Tudtam, hogy kimarad a cikkből, mert én mást nem ismerek rajtunk kívül, aki TEJFÖLLEL behabarja a végén. :) Pedig isteni.

    Nálunk a lecsó:
    olaj, hagyma, paprika, paradicsom (1:1), virsli (gyorsan megfő), tejfölös habarás, összerottyant. Ízlés szerint valamikor só. Nyamiiiiiii.... :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta