MAGYARORSZÁG 2013

5 +1 magyar modell, akiket nem ismerünk eléggé

bb 2013. augusztus 25., vasárnap 16:29

Magyar modell-utánpótlásból nem volt hiány az elmúlt években, a világhírnév felé tartó Palvin Barbarán, Mihalik Enikőn és Rajzák Kingán kívül egyre több neves divatház alkalmaz magyar modelleket a kifutón vagy kampányaiban, és egyre több nemzetközi magazin készít divatanyagokat modelleinkkel. Az év elején bemutattuk, hogy mekkora magyar modelldömping volt a divatheteken, ezúttal pedig összegyűjtöttük azokat a modelleket, akik külföldön ismertebbek, mint hazánkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dőljön el végre, hogyan készül az igazi lecsó!

Koncz Andrea 2013. augusztus 25., vasárnap 09:24

Nagyobb társaságban, késő esti, balatonparti borozgatás során került szóba a lecsó. Csupa főzni szerető ember, akik imádják a lecsót, és mind azt gondolják magukról, hogy igazán jó lecsót csinálnak. Így hát, igazi trollként, bedobtam a kérdést, hogyan is készül a jó lecsó? A végeredményt elképzelhetik.

Szintetizálva az elhangzottakat, az egyetlen dolog, ami biztosnak látszik, hogy a lecsóban van hagyma, paradicsom és paprika. Minden más csupán hitkérdés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiszel Tünde a mi Királynőnk

Edicsek 2013. augusztus 24., szombat 11:45

Elmentünk megnézni mit kaphat és mennyiért egy turista, ha szuvenírt szeretne vásárolni a nyaralása alatt. Próbáltunk olyan boltot keresni, ahol nem a gagyira mennek rá, és bár nagyon szépek a csipketerítők, szerettünk volna mást is megnézni, ezért a nagyon folklór vonalat sem választottuk. A szuvenírek mindenhol drágák, de meglepődtünk, hogy itt mennyire. Ha külföldi ismerőseinek venne ajándékot, ötletgyűjtésnek nagyon jók ezek a boltok, de a szemünk is kikerekedett néhány árcetlit látva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen ruhában házasodjon Orbán Ráhel?

km 2013. augusztus 23., péntek 10:29

Egész Anglia lázban égett, hogy vajon kitől választ ruhát majd Vilmos herceg jövendőbelije. Természetesen egy ízig-vérig angol tervező, az Alexander McQueen divatházat vezető Sarah Burton lett a befutó. Vajon a magyar tervezők közül ki az, aki Orbán Viktor lányának echte ungarische lovasfarmos lagzijára megfelelő ruhát tud tervezni?

Az elmúlt évek kultúrharca alapján úgy érezzük, ez az esküvői ruha inkább tradicionális lesz, színes, kivágott, rövid, ne adj' isten fantáziadús fazonokra nem számítunk, még a menyecskeruha esetében sem. Orbán lánya valószínűleg biztosra megy (kell menjen), gyakorlott tervezőt választ ahhoz, hogy a maga Vilmos hercegének, Tiborcz Istvánnak kimondja az igent – persze, aztán ki tudja, lehet, hogy lázadásképp köldökig dekoltált, Kínából rendelt kisestélyiben parádézik majd szeptemberben. Alább felsoroljuk hazánk legismertebb, legjobb és legnemzetibb esküvői ruha-készítőit, ön pedig szavazhat: vajon ki lesz a befutó?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bobajka, mákos guba, mákos gubó

Doki 2013. augusztus 23., péntek 08:58

Bobajka, mákos guba, mákos gubó - klasszikus, szuperegyszerű  magyar desszert. Sokan szigorúan csak karácsonykor eszik, de az igazi gubarajongók nem várják meg a decembert, évközben is bármikor szívesen készítik. Nálunk például évközben mák helyett dióval, nyáron bónusz vaníliafagyival készül.

guba 02
Fotó: Dívány

Az ősguba még kelt tésztával készült, de a modern gubák alapja már a szikkadt kifli és a klasszikus forrázós technika (a kifli karikákat leöntjük cukros-vaníliás forró tejjel, majd ha azt beszívta a kifli, megszórjuk porcukros mákkal és azonnal tálaljuk) mellett ma már sütőben is sütik. Mi most egy ilyen, sütőben sült verziót mutatunk be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Marhapörkölt víz nélkül? Próbálja ki!

Tuna Judit 2013. augusztus 22., csütörtök 09:39

Számtalan recept van az interneten, hogy miképpen kell megfőzni az igazi marhapörköltet, de még egyet sem láttam, amelyik víz nélkül készült volna. Jó, persze van egy csomó olyan, ahol víz helyett bort használnak, de én most pont nem erre a verzióra gondoltam.

A minap apukám születésnapjára készültem, és ez az étel volt terítéken. A hagyományos módon kezdtem el készíteni, és vártam, hogy hozzáadhassam a vizet, de annyira sok levet engedett a zöldség és a hús, hogy teljesen fölösleges lett volna még pluszban felönteni. Sőt, a végén még el is kellett forralnom, hogy jól besűrűsödjön. A végeredmény zseniális lett, sokkal ízesebb, mint az eddig készített verzióim. Most csak annyi volt a különbség a víz elhagyásán kívül, hogy több zöldséget tettem bele. Érdemes kipróbálni!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó szilvás gombóc titka

Doki 2013. augusztus 22., csütörtök 09:10

Újabb klasszikus magyar fogás, a dalban is százezerszer megénekelt szilvás gombóc. Ősszel kötelező darab, és bár különleges alapanyagokat nem igényel, edény és idő, plusz némi kézügyesség kell hozzá mindenképpen.

szilvas gomboc
Fotó: Dívány

Szilvaszezonon kívül készíthető sárgabarackkal, vagy sűrűbb lekvárral is akár. Három fontos dolog: 1, „szétfővő” típusú burgonyát használjunk, 2, lehetőleg kisebb szemű szilvákat válasszunk- hacsak nem akarunk a képen is látható ökölnyi méretű szilvás gombócokat - és 3, ne higgyük, hogy csak a nagymamák képesek rá!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: felismeri a magyar tervezők munkáit?

km 2013. augusztus 21., szerda 19:25

Tizenhárom képet gyűjtöttünk össze az elmúlt egy év kifutós eseményeiről, ön pedig tippelhet, melyik képen látunk hazai rendezvényen bemutatott, magyarok által tervezett ruhát és melyik fotó készült Párizsban, Moszkvában vagy New Yorkban!

A Je Suis Belle, a USE Unused, Michale Kors, Bouchra Jarrar, és Konsánszky Dóra ruhái is szembe fognak jönni önnel, de most nem kell pontosan tudnia a tervező nevét, elég, ha annyit rávág a képre, hogy magyar vagy külföldi tervező ruháját látja rajta: a kvíz végén eláruljuk majd azt is, melyik ruhát ki tervezte!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tíz nemzeti park országa

Dívány 2013. augusztus 21., szerda 11:12

Mindenki tudja, hogy a természetjárás mennyire egészséges tevékenység. De nemcsak fizikai és pszichés jólétünk miatt lehet hasznos, hanem Magyarország természeti, tájképi és kulturális értékeiről is sokat megtudhatunk, ha felkeressük az ország 10 nemzeti parkját. Ezeket gyűjtöttük most össze, alapítási évük sorrendjében.

5 kortárs magyar író, aki miatt menő olvasni

Hermann Veronika 2013. augusztus 20., kedd 18:57

Kortárs magyar irodalmat ma már egyáltalán nem csak Esterházy Péter miatt érdemes olvasni. A nagy öregek és az erős középnemzedék mellett számos olyan tehetséges fiatal író van, akik menő arculattal, széles körű műveltséggel, és izgalmas szövegekkel szabadítják ki az irodalmat az elefántcsonttoronyból. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan szerzőt, akikre érdemes odafigyelni. Olvasni ugyanis szexi, és nem csak kékharisnyáknak!

Írók és kisasszonyok: Barna Dávid

1magyarregény3

A 2011-ben megújult, azóta elképesztő sikereket halmozó Libri Kiadó nem véletlenül választotta első magyar megjelenésének az addig teljesen ismeretlen szerző, Barna Dávid Egy magyar regény című munkáját. A könyv (amúgy gyönyörű) borítóján szinte témamegjelölésként olvasható a következő mondat: „Minden nagy író mögött áll egy kisasszony.” A regény kerete a jelenben játszódik, Budapesten és Izraelben, és voltaképpen az elbeszélő „Barna Dávid” íróvá válásának történetét meséli el. Hamar kiderül azonban, hogy a középpontban az egyik legtitokzatosabb irodalomtörténeti pletyka áll: Móricz Zsigmondnak és nevelt lányának különös kapcsolata. Mindkét cselekményszál ugyanazokat a kérdéseket feszegeti. Mit jelent alárendeltnek lenni? Hogyan lehet szembemenni a társadalmi elvárásokkal? Miként adhat választ a művészet a mindennapok problémáira?

A könyv megidézi a nagy író szellemét és korát, segítségül hívja, de felesel is vele. A megidézett szereplők nagy része fiktív, de könnyen azonosítható.

Múlt és jelen, valódi és kitalált találkozik ebben az akár egy délután alatt is elolvasható, sok helyen megindító, sokszor viszont krimiszerűen izgalmas regényben.

A boldogtalanság pöttyös labdája: Cserna-Szabó András

865642 5

Cserna-Szabó András eddigi kötetei megmutatták, hogy novellában és esszében egyaránt erős, az Ede a levesben című, Fehér Bélával közösen jegyzett gasztrokrimivel pedig a közönségsiker is elérkezett. Idén februárban megjelent első regénye, a Szíved helyén épül már a halálcsillag, hozza azt a szellemes, ironikus minőséget, amelyet eddig is megszokhattunk, azonban szerencsére ennél jóval többet is. A tudományos-fantasztikus filmeket megidéző címről kiderül, hogy egy Hamis Csöcsök nevű, jobb napokat látott punk-rock banda dalszövegéből származik, akiknek koncertjén a főhős, Emlék Bundás a boldogságdémonnal találkozik egy szőrös transzvesztita képében. A kallódó, fiatal író, aki rossz házasságát és szerencsétlen kapcsolatait leginkább egy kádban ülve heveri ki sárga gumikacsája, Kázmér, valamint szakácskönyvek és krimik társaságában, hirtelen a boldogság nyomába ered, westernregényt kezd írni, és városokon (sőt országhatárokon) át üldözi élete szerelmét, Lénát. A boldogság hagyományos képzeteit a szerelem pöttyös lasztijával írja felül, amely azonban jellegénél fogva folyamatosan elgurul, így jelezve a boldogság lehetetlenségét. Mindenkinek ajánlott, aki volt már nagyon szerelmes, nagyon részeg, vagy nagyon elveszett.

Változatok magányosságra: Csobánka Zsuzsa

Belém az ujját borító

Magyarországon sokan hajalmosak azt gondolni, hogy egy fiatal nőnek semmiféle komolyan vehető szakmája vagy hivatása nem lehet. A fiatal női író pláne botrányos, kivéve persze, ha könnyed limonádét, úgynevezett szinglikönyvet ír. Csobánka Zsuzsa egyebek mellett erre a sztereotípiára is rácáfol, hiszen eddig két olyan munkát is letett az asztalra, amely komoly érdeklődésre tart számot. A szexualitást mintegy töltelék-cselekményként alkalmazza első jelentősebb visszhangot kiváltó kisregénye, a beszédes című Belém az ujját. A családregényként és önéletrajzként is olvasható szövegben a figurák szexualitásának leírása személyiségükhöz igazodik. A fiatal – és középkorú – magyar szerzők sokkal bátrabban és bevállalósabban kezelik a testiség és a test tényét, mint eddig bármikor korábban.

Ez azonban sok esetben a társas magány szimbólumaként jelenik meg. Második regénye, a Majdnem Auschwitz az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg. A regény a gyerekek és unokák nézőpontjából meséli el Jakob és Edit szerelmének történetét. Fő kérdései az emlékezet, a szeretet és a magány viszonyaira vonatkoznak: hogyan lehet szavakba önteni azt, amelyre nincs megfelelő nyelv?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiderül, mi a jó fröccs titka

etelka 2013. augusztus 20., kedd 12:07

Az örök kérdésre kerestük a választ még a Kékszalagon, ahol a VinCE Magazin munkatársai segítettek eligazodni a borozás rejtelmeiben. És hogy mi az örök kérdés? Az, hogy milyen borból érdemes fröccsöt készíteni. Jó az asztali, vagy kénytelenek leszünk a minőségit telenyomni a szódával, esetleg elég a buborékos ásványvíz is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anh Tuan biztosra megy időtálló, fekete kollekciójával

bb 2013. augusztus 19., hétfő 15:44

A vietnami származású magyar tervező, Luu Anh Tuan ruháit és kiegészítőit különleges, modern luxust árasztó stílusáról könnyen be lehet azonosítani. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, illetve a London College of Fashionban is tanult tervezőt jövőbeni terveiről és a Gombold Újra! által szervezett Central European Fashion Days-en is bemutatott 2013-as őszi-téli kollekciójáról kérdeztük. A sötét tónusú, elegáns szabásvonalú kollekciót ön is megtekintheti a galériában!

A vietnami származású magyar tervező, Luu Anh Tuan ruháit és kiegészítőit különleges, modern luxust árasztó stílusáról könnyen be lehet azonosítani. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, illetve a London College of Fashionban is tanult tervezőt jövőbeni terveiről és a Gombold Újra! által szervezett Central European Fashion Days-en is bemutatott 2013-as őszi-téli kollekciójáról kérdeztük. A sötét tónusú, elegáns szabásvonalú kollekciót ön is megtekintheti a galériában!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés