KARÁCSONY

Ezért vegyen a gyereknek vasútmodellt

2013. december 10., kedd 13:05

Nagy molinókkal reklámozta már kb. két hete a budai Gellért Szálló, hogy ott bizony nagy vasútmodell-kiállítás lesz a december 7-8-i hétvégén. Mint régi nagy vonatmániás (aki még huszonévesen is képes volt kimenni egy vasútállomásra trainspottingolni), ott kellett lennem. Egy ilyen kiállításon számítani kell rá, hogy vasárnap délelőtt a poklok pokla vár az emberre, ha beszabadul egy ilyen helyre. Viszont van az egésznek egy pozitív hozadéka: végig lehet nézni, ahogy a gyerekeket megfertőzi a modellezés.

Nagy gyerektömeg fogadott a bejárati csarnokban, és ez jellemezte az egész első emeleti kiállítóteret. Azonban az embernek a sok gyerek miatt lehajtott fejjel figyelve kellett sasszézni a terepasztalok között. Külön vicces volt, hogy nemcsak a gyerekek sokkolódtak egy-egy mechanikusan mozgatott busz, gyalogos, csirke (kapirgáltak!), szélerőmű, olajkút és lanovka láttán, de a felnőttek is úgy videóztak, mintha életük egyik meghatározó élményét élnék át.

Egy fő asztal (N-es méretarányban) mellett több kisebb is volt, az egyik kedvenc egy hölgy bőröndbe épített, hordozható makettje volt. A szervezők előtt viszont fejet hajtottam: a legkisebb gyerekeknek kijelöltek egy tológatós, favasutas szobát, így a gyerekek legvinnyogóbb, legsikítozóbb részét kvázi karanténba zárták. A használtvonat-vásár és a Mikulás érkezésének (az éttermi igazgató szobájába slisszolt be) megtekintése után megkérdeztük a modellezőket, miért jó ez az egész, miért ölnek munkaórákat és forintszázezreket egy ilyen hobbiba, miért éri meg a gyereknek modellezni.

"Én így születtem" – magyarázta egyikük. Az idős férfi már gyerekként repülőket és vonatokat faragott ki édesapjával, a gimiben már versenyszerűen modellezett, majd jöttek a munkás évek és a család, a hobbi elenyészett. Idős korára fordult vissza a modellezés felé. Szerinte azok kezdik el ezt csinálni, akik eleve érdeklődnek a műszaki dolgok iránt. Hozzátette, a vasútmodellezésnek "erős anyagi vonzata van" és "nagy precizitást igényel". Persze az egész kulcsa az, hogy "meg kell fertőzni a gyereket", innentől minden megy a maga útján. Persze az ő klubjukba csak 15 év felettieket vesznek be, nem véletlenül, bizonyos érettség kell ehhez a hobbihoz.

A szülők véleményszondázása sem maradhatott el. Egy anyuka rögtön a hüvelyk- és mutatóujja összedörzsölésével jelezte felénk, hogy ez pénzkérdés, szóval 3 év körüli fia még ne is álmodjon gőzmozdonyról és galériaalagútról. Persze nem sokáig tarthatja majd magát a szülői ellenállás, mivel a fiú nagy vonatbolond, "pályaudvarokra is járunk" – mesélte a büszke szülő.

Három fanatikusnak tűnő, 10 év körüli srácba is belebotlottam, akik épp számonkérték az egyik pályaudvart kezelő modellezőt, hogy miért nem állítja már forgalomba az egyik veszteglő személyvonatot. Miközben a modellvasutas fülét-farkát behúzva tekerte meg a trafót és indította a szerelvényt egy látványos völgyhíd felé, az egyik srác elmondta, hogy először jár ilyen kiállításon, bár "keresztapám pincéjében van egy öt négyzetméteres asztal" – fűzte hozzá. A közben befutó apuka is megerősítette, otthon van Thomas, a kis gőzös, meg Brio típusú vonatok, és anya is szigorú, este hamar letiltja a gyerekeket a számítógépről, és nyomás játszani. Rendesen játszani.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta