Az aligátordízel az új öko üzemanyag

Az amerikai Louisiana állam lakosai talán már jövőre aligátorzsírból kifőzött üzemanyaggal tankolhatnak.

Louisianai Egyetem kutatói új, zöld energiaforrást fejlesztettek ki - írja a New York Times. A helyi aligátorfarmokról évente majdnem 7 millió kilogramm zsír kerül a szemétbe. Az aligátorzsírból az egyetem vegyészeinek sikerült olyan anyagot előállítaniuk, amely a hagyományos gázolajra hasonlít. A tudósok szerint az aligátordízel versenyképes a kőolaj alapú gázolajjal. Az előállítása során a vegyipar számára értékes kémiai anyagok is keletkeznek, amit szintén hasznosíthatnak a gyártók.

Az USA éves üzemanyag szükséglete 170 milliárd liter, ha ennek a 2 százalékát növényi eredetű biodízellel akarják helyettesíteni, akkor az amerikai termőföldek negyedén kellene szóját és kukoricát termeszteni.

A 7 millió kiló aligátorzsírból nagyjából 4,5 millió liter üzemanyagot tudnának előállítani. Az államban az aligátorokat a bőrükért és a húsukért tenyésztik, amelyet az éttermek előételként szolgálnak fel. „Azt mondják,nagyon finom" - mondja az egyetem kémia professzora, Rakesh Bajpai. ”Habár én még nem kóstoltam, vegetáriánus vagyok".

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek