Megbántad a tetoválásod? Így tüntetheted el

Van az úgy, hogy az ember szabadulni szeretne a tetkójától, bármennyire biztos is volt benne annak idején, hogy örökre magán akarja tudni a kiválasztott mintát, feliratot vagy rajzot. Mi történik ilyenkor? Mennyire lehet eltüntetni a tetoválást? Vagy ott már soha nem lesz olyan a bőr, mint előtte volt? És mennyibe kerül? Fontos kérdések, amikkel azért nem árt tisztában lenni, mielőtt varratunk.

Amikor Johnny Depp a felkarjára varratta a Winona forever feliratot, bizonyára őszintén hitte, hogy szerelme Winona Ryder iránt soha nem fog elmúlni. Szép pár voltak, az biztos: a két fiatal, feltörekvő hollywoodi sztár – aztán mégis úgy alakult, hogy a szerelemnek vége lett, és Johnny (vagy a következő barátnője) nem vállalta az elmúlt nagy szerelmet. Igen ám, de még csak a ’90-es évek elején jártunk, és bár a tetoválás már akkor sem szólt feltétlenül örökre, nem volt olyan egyszerű kiüttetni: így lett a szerelmi vallomásból a rendkívül erőltetett Wino forever, ami így már csak arra utal, hogy Johnny szereti a bort…

Az ember már több ezer éve tetoválja a bőrét: a legrégebbi megmaradt emberi testen, az olasz–osztrák határon talált, 5300 évesre becsült Ötzin is megtalálták a tetoválás nyomait. A régi korokban azonban nem pont azzal a módszerrel végezték a tetoválást, mint ma – bár az elv ugyanaz. Annak idején hegyesre faragott fapálcikát, állati csontot vagy más éles tárgyat használtak ahhoz, hogy a tintát a bőr alá juttassák, és persze a tinta is máshonnan származott, mint a mai festékek: növényekből és hamuból nyerték a festékanyagot. A mai eszközök kb. 1 mm-re viszik be a bőr alá a festéket, ami behatol az epidermisz (a bőr külső rétege) alá. Ez a réteg jóval stabilabb a bő legfelső rétegénél, így tartja meg a mintát örökre.

Maga a tetováló tű nem bonyolult szerkezet. Két műveletet végez felváltva: felveszi a tintát a tűbe, és kiereszti az epidermisz alatt, mindezt percenként minimum 50-szer, de inkább 3000-szer – ezt általában a tetoválóművész szabályozza. A tűk különböző méretűek lehetnek, attól függően, hogy milyen vonalat akar húzni az alkotó: kontúrozik, színez vagy árnyékol.

Van, aki szereti, van, aki nem. És van, aki később jön rá, hogy mégsem
Van, aki szereti, van, aki nem. És van, aki később jön rá, hogy mégsemartJazz / Getty Images Hungary

Mielőtt pár évvel ezelőtt a lézer elterjedt volna, különböző fájdalmas módszerekkel próbálták meg eltüntetni a megunt tetoválásokat. Fordulhatott az ember plasztikai sebészhez, ami azért egy durva beavatkozás volt, és mindig hegeket hagyott hátra, de a legelterjedtebb technika az abrázió, azaz a csiszolás volt. Ez persze nem pusztán a bőrfelszín koptatását jelentette, hiszen a festékanyag nem a felszínen van: egész mélyre, az epidermiszen túl kellett hatolni, hogy a tintát kiszedjék a helyéről. Ez nemcsak hogy meglehetősen fájdalmas volt, de általában nem is sikerült tökéletesen: festékmaradványok, bőrfelületi hegek maradtak utána.

A lézeres eltávolítás a nyerő

De ez szerencsére már a múlté: lézerrel vérzés és a bőr károsítása nélkül el lehet távolítani a tintát. Erre a Q-switch (kapcsolt) lézert használják, ami nagyon erősnek számít, de nagyon rövid idő (a másodperc törtrésze) alatt elvégzi a munkáját. Működésének lényege, hogy áthatol az epidermiszen, eléri a festékanyagot, és szinte szétrobbantja, azaz egészen apró részecskékre bontja, amik aztán a nyirokrendszeren keresztül távoznak – így tűnik el a tetoválás. Ami a színeket illeti, a fekete pigmentek azok, amiket a legkönnyebb eltüntetni, ugyanis azok képesek a lézersugarat teljes hullámhosszában elnyelni. A többi színt más-más hullámhosszú lézersugárral kell kezelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Jól hangzik, de azért a minta eltüntetése nem megy olyan gyorsan: egy alkalom szinte soha nem elég, az eljárást többször meg kell ismételni, és az egyes kezelések között kb. 6 hetet kell várni, hogy a bőr regenerálódjon. Hogy hányszor kell ismételni, az elsősorban a rajz méretétől függ, de a színektől is, amiket használtak. A végére nem maradnak se festéknyomok, se hegek, de amíg a folyamat végbemegy, addig azért türelemmel kell lenni, nem lesz azonnal teljesen tiszta a bőr. A kezelés után általában antibiotikumos, illetve gyulladáscsökkentő krémet kell használni, és egy ideig tilos víznek és napfénynek kitenni a bőrfelületet, úgyhogy a leszedetést érdemes ősszel-télen csináltatni, akárcsak magát a tetoválást

Jó tudni, hogy azért ez a módszer sem teljesen fájdalommentes: bár helyi érzéstelesítésre nincs szükség, egy jó kis érzéstelenítő krémet fel szoktak kenni a megtisztítandó felületre. Az árakról érdemes az egyes tetoválóstúdiókban érdeklődni, de arra számíthatsz, hogy annyit biztosan kell egy tetoválás eltüntetésére is költeni, mint amennyi az elkészítésére elment.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek