Láthatatlanná tevő pajzs lett az idei kvantumszenzáció

Egy kanadai kutatócég által kifejlesztett különleges pajzsnak köszönhetően többé már nem csak Harry Potternek lehet láthatatlanná tévő köpenye.

A vancouveri székhelyű, álcázástechnológiával foglalkozó HyperStealth Biotechnology cég kifejlesztett egy könnyű, áttetsző anyagot, ami a fény útjának meghajlításával képes gyakorlatilag láthatatlanná tenni a mögötte megbújó embert vagy tárgyat – adja hírül a Medium.

Elsősorban hadászati célokra alkalmaznák

A nemrég szabadalmaztatott technológia egy papírvékony, olcsón előállítható anyagra és az abból készült pajzsra épül, amely nemcsak a látható fényt, de a különböző ultraibolya, infravörös és más rövidhullámú tartományokban lévő fényt is képes blokkolni (korábban csak bizonyos hullámhosszú fény esetén voltak képesek hasonló eredményre). Az anyagnak jelenleg 13 különböző változata létezik, amelyek mindegyike adott környezeti és fényviszonyokra lett kifejlesztve.

A trükk a fényhullámok meghajlításán alapul: a pajzson áthaladó fény nem egyenes vonalban megy tovább, hanem szétszóródik különböző szögekben és irányokban. A pajzs mögött így olyan területek jönnek létre, amelyekből nem jut fény a szemlélőhöz, vagyis az ott elhelyezkedő dolgok ténylegesen láthatatlanná válnak. A Quantum Stealth (kvantumálcázás) nevű technológia hátulütője, hogy csak bizonyos távolságból működik. Ha a szemlélő közvetlen közelről nézi a pajzsot, a mögötte lévő dolgok homályosan ugyan, de láthatók maradnak.

A vállalat egyelőre – mint a videóból is látható – főként katonai célokra próbálja eladni az új technológiát. Mivel az olcsó és könnyen hajlítható anyagból rengeteg különböző méretben lehet lapokat gyártani, emberek, tankok, repülők, de akár teljes épületek elfedésére is alkalmas lehet. A HyperStealth Biotechnology emellett több más technológiát, köztük egy napelemes energiaforrás-erősítőt és egy holografikus vetítőberendezést is szabadalmaztatott a közelmúltban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra