Kivágták Magyarország egyik legidősebb erdejét

Védett területen álló, 180 éves erdőt vágtak ki a Bükki Nemzeti Parkban. Az erdő rengeteg ritka madárfajnak, védett vagy fokozottan védett növényfajnak adott otthont.

A WWF Magyarország szerint a természetvédelmi oltalom alatt álló állami erdőterületeken zajló fakitermelés jelenlegi gyakorlata fenntarthatatlan, ezért átfogó szakmai megoldásra lenne szükség.

Rengeteg növénynek és állatnak adott helyet

A Bükk-fennsík peremén lévő Tar-kő szomszédságában egy védett, nemzeti parki területen álló, 180 éves bükkösben végeztek egyhektáros fakitermelést. Magyarország egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes, az európai védett területek felügyeleti szerve részeként is nyilvántartott erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb, emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj egyedeinek adott otthont. A kitermelt mintegy 600 m³ faanyag – részben éppen a fák igen magas kora miatt – nagyrészt csak alacsony piaci értékű tűzifának vagy rostfának alkalmas.

A WWF Magyarország 2016-ban publikált elemzése szerint a 180 évnél idősebb erdők területe országosan nem éri el az 1000 hektárt – ami az országos erdőterületnek kevesebb mint fél ezreléke. „Sajnos tény, hogy Magyarország természeti és turisztikai szempontból legértékesebb erdeinek fennmaradása még a nemzeti parkokban, védett területen sem minden esetben biztosított. Az idős erdők felbecsülhetetlen értéket képviselnek, amelyek újbóli kialakulásához több emberöltőnyi idő szükséges” – mondta Gálhidy László erdővédelmi programvezető.

Gálhidy László és az áldozatul esett fák egy része
Gálhidy László és az áldozatul esett fák egy része

Hazánk erdeinek mintegy húsz százaléka áll védettség alatt. Nem köztudomású, hogy ezek legnagyobb részét állami erdőgazdaságok kezelik, a nemzeti parki területeken is. Az erdőgazdaságok számára előírt, túlzott mértékű fakitermelési elvárások sajnos évről évre pótolhatatlan veszteségeket okoznak a természeti értékekben, amelynek mindannyian kárát látjuk. Egyes erdőtípusok – pl. alföldi tölgyesek – idős állományainak a puszta léte is veszélyben van. A magyar társadalomnak nemcsak a faanyagra van szüksége, hanem – megfelelő nagyságú területen – a sértetlenül megőrzött természet egy-egy darabjára is. A védett állami területek kezelését a tájkép, a klíma, valamint az egészségünk védelme érdekében is szükséges lenne új alapokra helyezni.

De mit lehet tenni?

A természetvédelmi szervezet javasolja a védett területek kezelési terveinek kidolgozását, ami többek között a börzsönyi Csarna-völgy háborítatlanságát is biztosítaná. Emellett megoldást jelentene az is, ha a 150 évesnél idősebb erdőkben – azok különleges természetvédelmi értéke miatt – fák kivágására csak természetvédelmi kezelés keretében legyen lehetőség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek