Több tízezer tőzikét taposnak le évente a csáfordi erdőben

A népszerűségnek ára van, a tőzikés erdő védelmét éppen emiatt szigorítják. Megéri azonban betartani a szabályokat, hiszen valóban gyönyörű látvány tárul elénk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban.

A tavasz elérkeztével egyre több ember keresi meg a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, hogy a csáfordi tőzikés erdő látogathatósága felől érdeklődjön. Azonban az egyre növekvő látogatói létszám komoly kihívást jelent a tőzikés erdő természeti értékeinek megőrzésében.

Tőzikés erdő

A tőzikés csáfordi erdő a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik kiemelkedő értékekkel bíró ligeterdeje. Egyrészt szépsége és fekvése, másrészt pedig egyedi növényi értékei miatt már 1955-ben helyi természeti értékké nyilvánították. A tavaszi időszakban a nemzeti park egyik jelentős látványossága a virágba boruló tőzikés erdő, melynek különlegessége, hogy az erdőben már gyakorlatilag nincsen erdészeti beavatkozás – a fák állva halnak meg. A látogatók számára vonzó erdőt szemléltető táblákkal kialakított tanösvény mutatja be. Erre - mint a tanösvényekre és a természetben járásra általában - írott és íratlan szabályok vonatkoznak, amelyek betartása csáfordi erdő hosszú távú fennmaradásának elengedhetetlen feltétele.

Tényleg gyönyörű, vigyázzunk rá!
Tényleg gyönyörű, vigyázzunk rá!Tunatura / Getty Images Hungary

Mentsük meg a tőzikét!

A látogatók között sajnos mindig akadnak olyanok, akik nem megfelelő öltözékben, cipőben érkeznek a helyszínre, valamint a pozitív élmények megszerzése nagyobb prioritást élvez számukra, mint a természeti értékek megóvása. A kijelölt útról gyakran letérő látogatók olyan károkat okoznak, amelyek során a park szerint több tízezer tő virág pusztul el. A kár értéke több millió forint, az eszmei értéke pedig felbecsülhetetlen.

Az ilyen mértékű károkat megelőzendő, a nemzeti park idén szigorítja a tőzikés erdő védelmét. Ha meg szeretnénk nézni, hogy milyen csodálatos, amikor a tőzikés erdő virágba borul, lehetőleg kerüljük a nagy csoportos látogatásokat. A park üzemeltetői arra is felhívják a figyelmünket, hogy - időjárástól függetlenül - érdemes gumicsizmát húzni. Ez segíthet, hogy a kijelölt úton haladjunk, még akkor is, ha az sáros vagy vizes, ellenkező esetben ugyanis a park őrei nem csak a terület elhagyására kötelezhetnek, de akár pénzbírságot is kiszabhatnak. A kijelölt útvonalat egyértelmű jelzések mutatják, azonban a virágok védelme érdekében a tanösvény nyomvonalában is változások lesznek, várhatóan a jövő évtől.

A táblák nem csak az útvonalat teszik egyértelművé, de segítségükkel rengeteg mindent megtudhatunk az erdőről. Akik azonban a terület értékeit inkább szakavatott vezetővel ismernék meg, a nemzeti parknál tudnak jelentkezni.

De miért kell rá ennyire vigyázni?

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) hazánk egyik olyan tavaszi hagymás növénye, mely ligeterdők, gyertyános-tölgyesek, bükkösök és nedves rétek lakója. Az elterjedési területének nagysága ellenére elmondhatjuk, hogy évtizedek alatt sebezhető fajjá vált. De miért is? A válasz egyik legkézenfekvőbb oka egyszerű: szépsége miatt szívesen szedik le a virágot. A tőzike tömeges gyűjtése és taposása mellett a veszélyeztetettsége az élőhelyeinek megszűnéséből, valamint átalakításából is adódik, sok más mellett érdemes tehát erre is vigyázni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra