Így olvassa le a ló az arcodról, hogy milyen a kedved

Az nem újdonság, hogy a lovak intelligens állatok, és nagyon érzékenyen reagálnak a körülöttük történő dolgokra. Egy kutatás eredményei szerint azonban nemcsak egyértelmű az állatok számára, hogy az ember milyen hangulatban van, de képesek ezt megjegyezni is.

Vannak arcok, amiket soha nem felejtünk el. Nincs ez máshogy a lovaknál sem. A Sussexi és a Portsmouth-i Egyetem kutatói által végzett kutatás eredményei azt mutatták, hogy a lovak képesek megjegyezni az emberi arckifejezéseket – olvasható a Study Finds cikkében.

Érzik a lovak, hogy milyen kedved van

A kutatók úgy látják, a lovak ezt a képességüket leginkább arra használják, hogy azonosítani tudják az esetleges veszélyforrásokat. A vizsgálat során dühös vagy boldog emberi arcot ábrázoló képeket mutattak a lovaknak. Néhány órával később a fényképen látható személy érzelmileg semleges állapotban megjelent a ló előtt. A lovak különböző módon reagáltak az ember jelenlétére, attól függően, hogy mennyi idő telt el a képek megmutatása óta.

„Az eredmények szerint a lovak nemcsak értelmezni tudják az emberi arckifejezéseket, hanem emlékeznek a személy korábbi hangulatára, amikor később találkoznak velük – és fontos, hogy ehhez igazítják saját viselkedésüket is” – mondta Karen McComb, a Sussexi Egyetem professzora.

A lovak lényegében emlékeznek az érzelmekre.

Könnyen felismerik az ember hangulatát
Könnyen felismerik az ember hangulatátFotó: Shutterstock

És ezt meg is jegyzik

Annak ellenére, hogy a személyes találkozás alkalmával az emberek semleges érzelmi állapotban voltak, a lovak reakcióiból egyértelműen látszott, hogy a személyekről korábban boldog vagy dühös képet láttak az állatok. A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a lovak hogyan érzékelik az emberi érzelmeket. A negatív történéseket jellemzően a bal szemükkel figyelik, mivel a jobb agyféltekéjük felelős a rossz tapasztalatok feldolgozásáért.

„Tudjuk, hogy a lovak kimondottan intelligens állatok, de ez az első olyan alkalom, hogy bármelyik emlős erre vonatkozó képességét vizsgálták volna” – emelte ki dr. Leanne Proops, a tanulmány társszerzője, aki hozzátette: „Meglepő volt, hogy a lovak reakciója abban az esetben is egyértelmű volt, amikor csak képen látták az ember arckifejezését, pozitív vagy negatív tapasztalata nem volt a személlyel.”

Mustra