Íme, a pingvinfióka, akinek két apja van

Ma már ennél cukibb hír nem lesz - egy meleg pingvinpár sikeresen kiköltött, és boldogan nevel egy pingvinfiókát Ausztráliában, a Sea Life Sydney Aquariumban.

A pingvinek gondozói arra lettek figyelmesek, hogy Sphen és Magic - két hím szamárpingvin - folyton egymás körül lebzselt, együtt lógtak, együtt úszkáltak, mindent együtt csináltak.

“A pingvinsrácok ezerből is felismerik egymás énekét, ez csak azokra jellemző, akik egy párt alkotnak” - mondja Tish Hannan, az állatok gondozója.

Telt-múlt az idő, és egy szép napon a boldog ̶g̶e̶r̶l̶e̶p̶á̶r̶ pingvinpár kavicsokból fészket kezdett építeni magának - ekkor pedig már nem volt kérdés, hogy tényleg komolyra fordult a dolog. Az akvárium dolgozói vették az adást és kerítettek a srácoknak egy műtojást, hogy az aprólékosan megépített fészek mégse maradjon üres. Aztán gondoltak egy merészet, és a replika tojást igazira cserélték - írja a Science News.

Az akvárium dolgozói boldogan tudatták a hírt: Sphen és Magic egészséges pingvinfiókának adott életet, a kicsi október 19-én 91 gramm súllyal bújt ki a tojásból, az újszülött és a szülők is jó egészségnek örvendenek.

Sarkvidéki genderparadicsom

A hím és a nőstény pingvinek ugyanolyan arányban veszik ki egyébként részüket az utódgondozásból, a szülői szerepek tekintetében nincs nagy különbség tehát a két nem között - így azután meglehetősen gyakori a pingvinek körében a hím-hím, nőstény-nőstény párosítás is.

Mivel azonban a vadonban előbb-utóbb kiderül, hogy az ilyen szerelemből bizony nem születik utód, ezek a kapcsolatok kérészéletűek, hamar véget érnek, az állatok, akiket hajt a fajfenntartás ösztöne, gyorsan odébbállnak, és keresnek egy olyan párt maguknak, ahol remélhetőleg fióka teljesítheti majd be a lamúrt.

“Mivel Sphennek és Magicnek megteremtettük az utódlás illúzióját, így nagyon valószínű, hogy jövőre is visszatérnek egymáshoz” - mondja Hanna.

Ennek története van

Nem ez az első eset, hogy az azonos nemű pingvinpárok együtt nevelnek fiókát. 2009-ben például egy berlini állatkertben két hím pingvin - Z és Vielpunkt - sikeresen költött ki és nevelt fel egy fiókát, akit heteroszexuális szülei korábban elutasítottak. A New York-i állatkert lakója volt Roy és Siló, két hímivarú állszíjas pingvin, akik a gondozók elmondása szerint hatalmasakat turbékoltak együtt. Miután azonban megpróbáltak közösen kikelteni egy kavicsot, az állatkert gondozói adtak nekik egy igazi pingvintojást, amiből később fióka született. Hogy pedig legyen még egy csavar a történetben, a Tango nevű tojó, akitől a tojás származott, egy másik nőstény pingvinnel élt élettársi kötelékben.

Ha nem volt elég a pingvinekből, erre találsz még róluk híreket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra