Színes álmok jönnek: út a mélyszegénységből Rómába

Az Igazgyöngy Alapítvány diákjainak képeiből nyílik kiállítás az olasz fővárosban. A szervezőt és L. Ritók Nórát kérdeztem a szervezésről és arról, hogy mit várnak a kiállítástól.

Melegvíz és fűtés nélküli otthonaikban, mélyszegénységben élnek az Igazgyöngy Alapítvány iskolájának diákjai, mégis művészi szintű munkát adnak ki a kezeik közül. Egy hosszú ideje Rómában élő magyar nő úgy döntött, az olasz fővárosban is szeretné felhívni a figyelmet a helyzetükre, és bár először falakba ütközött, végül mégis sikerül megrendezni a kiállítást.

Kiss Henrietta már több mint tíz éve él Rómában, de Debrecen mellett született. Miután a testvére egy rövid ideig önkéntesként dolgozott az Igazgyöngy Alapítványnál, szorosan követi a Berettyóújfalusi Járásban mélyszegénységben élő gyerekek sorsát. Tavaly támadt az az ötlete, hogy szervez egy a gyerekek képeiből az olasz fővárosban.

"Sogni a colori - Piccoli passi nell'arte per l'inclusione sociale" La speranza di una vita migliore rappresentata su piccole tele colorate. Un forte...

Tovább »

"Egy amerikai cégcsoportnál dolgozom, ahol mindenkinek van egy ügye, egy jótékonysági vállalása, amelyet teljesen szabadon választ és gondoz. Fontos, hogy visszaadjunk valamit a közösségnek. Valaki fákat ültet, én az Igazgyöngyöt és a gyerekeket választottam, mert úgy láttam, hogy a szegénységen felül még folyamatos nehézségekbe ütköznek, kevesebb állami támogatást kapnak, én úgy láttam, hogy blokkolják az egész deszegregációs folyamatot" - mesélte el Henrietta, miért kezdett bele a kiállítás szervezésébe.

Se melegvíz, se fűtés

"Úgy gondoltam, hogy valahogyan fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ott él hatszáz gyerek Berettyóújfalu környékén, akik elképesztően szegények, az otthonaikban nincs fűtés, nincs melegvíz, és közben ilyen művészi szintű munka kerül ki a kezeik közül. Így jött a kiállítás ötlete, amivel megkerestem Nórát". 

"Nyolc éves korukra megtanulnak szépen kérni"

Amikor elénk kerül egy olyan levél, amelyben egy nyolcéves kislány, gyöngybetűkkel, szépen kér magának és az unokatestvérének ruhát, az szíven üt

Tovább »

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke kérdésemre elmondta, hogy különösen örült a megkeresésnek, mert - ahogy mondta - "efféle lehetőséghez innen nem nagyon jutunk hozzá."

Színes álmok címmel nyílt kiállítás Rómában a Berettyóújfalui Járás mélyszegénységben élő gyerekeinek festményeiből.
Színes álmok címmel nyílt kiállítás Rómában a Berettyóújfalui Járás mélyszegénységben élő gyerekeinek festményeiből.

"A kiállítástól leginkább azt várom, hogy az emberek elgondolkodjanak a gyerekesély kérdésén. Hogy lássák, értsék, a szegénységben született gyerekek semmivel sem tehetségtelenebbek jobb sorsban élő társaiknál, de segítség nélkül ők nem tudnak kiteljesedni" - válaszolta Nóra arra a kérdésre, hogy mit vár az eseménytől.

"A kiállításaink mindegyike az érzékenyítést, az előítéletek lebontását szolgálja. A képeket nem árusítjuk, mert ez nem egyeztethető össze a hitvallásunkkal, de aki támogatja azt a fejlesztő-tehetséggondozó munkát, amit végzünk, annak boldogan köszönjük meg egy-egy gyerekrajzzal a segítségét" - tette hozzá.

Tanév végi jóság: add tovább a kinőtt tanszereket!
Tanév végi jóság: add tovább a kinőtt tanszereket!

Ha most átnézed és felajánlod, ami nektek már nem fog kelleni, valakinek sokkal jobb lesz a nyara és az iskolakezdése ősszel. Segítsünk együtt!

Tovább »

Így készülnek a képek

L. Ritók Nóra elmondta, hogy a gyerekek képei vászonra készülnek, akrillal. "Előbb készül egy papírkép, néha több is, amiben a témát feldolgozzuk, a nagyobb képek pedig kooperatív technikával készülnek, több gyerek is dolgozik rajta, és gyakran montázsszerűen.

A képek vászonra készülnek, akrill festékkel.
A képek vászonra készülnek, akrill festékkel.

A lépések természetesen tapasztalatok alapján szerveződnek, fontos például, hogy ne "kifestőkönyvet" készítsenek, hanem adunk egy kicsit színátmenetes, véletlenszerű színhangulatot az egész felületnek, és utána kezdik felhordani a színeket. Így az "alapszín" összefogja a képet, nem esik szét. Sok ilyen módszertani fogás van egy-egy kép mögött, amit éveken keresztül fejlesztgettünk, és tesszük ezt ma is az Igazgyöngyben" - avatott be a kulisszatitokba az alapítvány elnöke.

A római galériában 20-25 ilyen képet állítanak majd ki a gyerekek alkotásaiból. Szombaton Lauren Lombardo, olasz festőművész, illusztrátor közösségi élményfestést tart, a részvételi díj felét pedig az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlja fel. 

A pápához is készülnek

Henrietta elmondta, hogy a kiállítást eredetileg a Római Magyar Akadémián szerették volna megszervezni, de helyhiányra hivatkozva ez ott nem valósulhatott meg, így a Medina Roma galériában tartják meg.

A Színes álmok című kiállítás a mélyszegénységben élő gyerekeinek festményeiből Berettyóújfalui Járás mélyszegénységben élő gyerekeinek festményeiből Debrecenben.
A Színes álmok című kiállítás a mélyszegénységben élő gyerekeinek festményeiből Berettyóújfalui Járás mélyszegénységben élő gyerekeinek festményeiből Debrecenben.

"Szerettem volna, ha minél nagyobb figyelem irányul a kiállításon keresztül a gyerekek helyzetére, így bejelentkeztem pápai audenciára is. Érszegi Márk, a szentszéki követség első tanácsosa segített ebben, és ha minden igaz, akkor a kiállítás zárónapján néhány gyerek és az alapítvány két munkatársa találkozhat a pápával" - mondta el Henrietta.

Blogmustra