Színes álmok jönnek: út a mélyszegénységből Rómába

Az Igazgyöngy Alapítvány diákjainak képeiből nyílik kiállítás az olasz fővárosban. A szervezőt és L. Ritók Nórát kérdeztem a szervezésről és arról, hogy mit várnak a kiállítástól.

Melegvíz és fűtés nélküli otthonaikban, mélyszegénységben élnek az Igazgyöngy Alapítvány iskolájának diákjai, mégis művészi szintű munkát adnak ki a kezeik közül. Egy hosszú ideje Rómában élő magyar nő úgy döntött, az olasz fővárosban is szeretné felhívni a figyelmet a helyzetükre, és bár először falakba ütközött, végül mégis sikerül megrendezni a kiállítást.

Kiss Henrietta már több mint tíz éve él Rómában, de Debrecen mellett született. Miután a testvére egy rövid ideig önkéntesként dolgozott az Igazgyöngy Alapítványnál, szorosan követi a Berettyóújfalusi Járásban mélyszegénységben élő gyerekek sorsát. Tavaly támadt az az ötlete, hogy szervez egy a gyerekek képeiből az olasz fővárosban.

kapcsolódó

"Sogni a colori - Piccoli passi nell'arte per l'inclusione sociale" La speranza di una vita migliore rappresentata su piccole tele colorate. Un forte...

Tovább olvasom

"Egy amerikai cégcsoportnál dolgozom, ahol mindenkinek van egy ügye, egy jótékonysági vállalása, amelyet teljesen szabadon választ és gondoz. Fontos, hogy visszaadjunk valamit a közösségnek. Valaki fákat ültet, én az Igazgyöngyöt és a gyerekeket választottam, mert úgy láttam, hogy a szegénységen felül még folyamatos nehézségekbe ütköznek, kevesebb állami támogatást kapnak, én úgy láttam, hogy blokkolják az egész deszegregációs folyamatot" - mesélte el Henrietta, miért kezdett bele a kiállítás szervezésébe.

Se melegvíz, se fűtés

"Úgy gondoltam, hogy valahogyan fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ott él hatszáz gyerek Berettyóújfalu környékén, akik elképesztően szegények, az otthonaikban nincs fűtés, nincs melegvíz, és közben ilyen művészi szintű munka kerül ki a kezeik közül. Így jött a kiállítás ötlete, amivel megkerestem Nórát". 

kapcsolódó Tanév végi jóság: add tovább a kinőtt tanszereket!
Tanév végi jóság: add tovább a kinőtt tanszereket!

Ha most átnézed és felajánlod, ami nektek már nem fog kelleni, valakinek sokkal jobb lesz a nyara és az iskolakezdése ősszel. Segítsünk együtt!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Mustra