Túl szexisre sikerült Vasember-Rihanna

Emlékeznek, amikor pár hónapja a Marvel képregénykiadó  felrobbantotta az internetet az új Vasember bemutatásával? Valóban merész húzás volt, hogy az új Vasember egy színes bőrű, 15 éves, afrofrizurás tinilány lesz, aki nemcsak hogy megszólalásig hasonlít a barbadosi énekesnőre, Rihannára, de még a beceneve is ugyanaz. Mire viszont kezdtek volna csitulni a kedélyek, itt az újabb balhé a frissen megmutatott címlap körül: többen is szóvá tették, hogy J. Scott Campbell grafikáján a 15 éves tinilány nem éppen 15 éves tinilánynak néz ki. De miről is van szó?

Erről:

Riri-Williams-Campbell-cover-520x800

A grafika láttán tényleg nem egy átlagos tinilány jut eszünkbe, a sokak szerint Rihannára már-már megszólalásig hasonlító hősnő tényleg egész felnőttesen néz ki, és hát ez azért eléggé szexista irányba viszi az értelmezést. A Twittert el is árasztották a negatív megjegyzések a rajzzal kapcsolatban, sokan nem helyeslik a végeredményt. "Ha azt akarod az emberektől, hogy kerüljék a szexizmushoz és rasszizmushoz hasonló dolgokat, akkor ne engedd meg, hogy szexista és rasszista dolgok szülessenek meg!" - követeli felháborodva az egyik tweetelő a kiadótól. De nincs egyedül:

A felháborodás még inkább érthető annak tudatában, hogy a Riri-Vasember kitalálója, Mike Deodato eredetileg nem is Rihannáról, hanem a tinisztár Skai Jacksonról mintázta a karaktert (aki nem rokona Michael Jacksonéknak). Jackson esetében teljesen indokolt a tinisztár megnevezés, mivel mindössze 14 éves, így még szembetűnőbb, hogy ekkora mellekkel a karakter már egyáltalán nem is hasonlít rá (sem). 

 Azért Campbell mentségére szóljon, hogy nyilatkozott az ügy kapcsán, és maga is "nem a legjobban sikerült munkájának" titulálta ezt az alkotását. 

Mustra