De hogyan lett Rihanna-hasonmás tinilány az új Vasember?

A Marvel képregénykiadó a napokban felrobbantotta az internetet: bemutatkozott az új Vasember, egy színes bőrű, afrofrizurás tinilány, aki nemcsak hogy megszólalásig hasonlít a barbadosi énekesnőre, de még a beceneve is ugyanaz!

imvim2015 promo
Marvel Comics / Marvel Entertainment

Ezek után nem meglepő, hogy a téma felcsigázta a Facebookon és a fórumokon az összes képregényrajongót: jó ötlet volt-e a Marveltől, hogy egy 1963 óta létező, közkedvelt szuperhőst, aki történetesen középkorú, fehér férfi, egy váratlan húzással átfazoníroztak 15 éves afroamerikai tinilánnyá, akit Riri Williamsnek hívnak?

A hír természetesen a Variety-től kezdve a CNN-en át a Kotakuig mindenhol megjelent. Azt viszont eddig nemigen láttam a cikkekben, hogy kire hasonlít az új szereplő, pedig hát igencsak egyértelmű.

Hol is láttunk már afrofrizurás-karikafülbevalós lányt, akit úgy hívnak, hogy Riri?

Rihanna 2012-es dalában, a Where Have You Beenben!

Jó, jó, de ki ez a Riri Williams és hová lett Tony Stark?

Egyelőre a megveszekedett képregénygeekek is csak annyit tudnak az új karakterről, amit a Kotaku kicsit spoileresen összegereblyézett róla az Invincible Iron Man 6-11. számaiból. Riri egy csinos és szuperokos tini, aki annyira penge a reál tantárgyakból, hogy már 15 évesen a Massachusetts Institute of Technology-ra jár, ami a világ legmenőbb tech egyeteme. Ott azonban, míg az idősebb évfolyamtársai buliznak, ő a MIT laborjaiból elcsent alkatrészekből összeeszkábál a kollégiumi szobájában egy szuperpáncélt, ami a leginkább a Transformerek és Vasember ruhájának keverékére hasonlít. Íme:

riri ironman.png
Marvel Comics / Marvel Entertainment

A sztori szerint azért barkácsol össze magának egy Vasember-jelmezt, mert az igazi Vasember, azaz Tony Stark nyomtalanul eltűnt, Hadigép pedig (akinek a páncéljában ugye szintén egy fekete szereplő, James Rhodes rejtőzik) ebben a kontinuitásban már halott. Riri a legjobb barátnője segítségével élesben is kipróbálja a páncélt, bár a világ megmentése helyett első körben csak két szökött fegyencet kap el, akik épp egy páncélautóval törtek ki egy új-mexikói börtönből.

hgziqzty16zzwrks2hfd.png
Marvel Comics / Marvel Entertainment

A képregény további részeiben egy identitásválságba és anyagi zűrökbe keveredett Tony Stark is felbukkan, aki szögre akasztaná a vaspáncélt (ezt a sztoriszálat a Civil War II című, grandiózus crossover történetben fejtik ki az alkotók). A képregényrajongók így máris arról kezdtek el spekulálni, hogy nem is Tony fogja kitanítani az új Vasembert (Vaslányt?), hanem egy másik jól ismert képregényhős, aki szintén saját maga bütykölte össze a hiperszuper, repülő bádogruháját: a Fantasztikus Négyes legendás főellensége, a jó útra tért (?!?) Victor von Doom, azaz Fátum doki. Erről időközben be is bizonyosodott, hogy nem pletyka: Doom saját képregénysorozatot kapott Infamous Iron Man címmel.

De persze ennél nagyobb összeesküvés-elméletekről is lehet olvasni a képregényes fórumokon. Az természetesen magától értődő, hogy a Marvel azért tett egy fiatal, színes bőrű lányt Vasember páncéljába, hogy végre a Marvel képregényfilmjeire jegyet váltó tinilányoknak is legyen egy olyan szuperhőse, akivel azonosulni tudnak (az egyetlen színes bőrű és női szuperhős, Vihar ugyanis a konkurens Fox stúdiónál készülő X-Men franchise-ban látható). Az is tiszta sor, hogy a Marvel írói már nemigen tudnak többet kihozni Tony Stark alkoholista, cinikus playboy karakteréből, és jól jön a több, mint 50 éve futó képregénysorozatnak egy kis vérfrissítés.

uqgtymefwvrmni3swmxy
Marvel Comics / Marvel Entertainment

A legvadabb teóriák szerint viszont a Marvel moziuniverzumot és a Marvel képregénykiadót is felügyelő Disney Riri Willams színre léptetésével már azokra az időkre készül, amikor a jelenlegi Vasember, Robert Downey Jr. menthetetlenül kiöregszik a cinikus macsó szerepéből. A sztár ugyanis már 51 éves, lassan 10 éve megállás nélkül szuperhősfilmeket forgat (a 2008-as Vasemberben repkedett először a vásznon), és egyre többe kerül a Disney-nek: egy ideje filmenként már 50 millió dollárt kap. Viszont pár év múlva, amikor a Marvel-filmeknek akkorára hízik a rajongótábora, hogy Robert Downey nélkül is el lehet adni a filmeket a közönségnek, Rihanna talán tizedennyi gázsiért is elbohóckodik a Vasember-ruhában...

Persze az is lehet, hogy ez az egész Rihanna-imitálás csak a Marvel nagy poénja, hiszen korábban is voltak már olyan képregénykaraktereik, akik a vicc kedvéért egy-egy hírességre hasonlítottak. De  a Mark Millar-féle Bosszú angyalaiban már évekkel a mozifilmek előtt, 2001-ben is egy színes bőrű Nick Fury szerepelt (az eredeti, 1963 óta hősködő fehér, félszemű fickó helyett), aki folyton azzal poénkodott, hogy ha filmet forgatnak róla, Samuel L. Jackson fogja őt játszani - és ez tényleg így lett.

samuelljackson.png
Marvel Comics / Marvel Entertainment

Nem Iron Man az első nemet váltott szuperhős

A Variety Riri Williamsről szóló cikke természetesen azt is megemlíti, hogy nem Vasmeber az első olyan férfi szuperhős, akiből a Marvel egy huszárvágással női szuperhőst csinált: 2014-ben Thor helyét vette át egy "női Thor", a skandináv mitológia valkűrjeire hasonlító Jane Foster. Ez a csere akkor szintén felrobbantotta az internetet, a rajongók pedig totálisan kiakadtak rajta - a vagány, női Vasember színre lépését viszont két évvel később abszolút jól fogadták az olvasók. Persze főleg a fiatal nők, akik még több fiatal nőt szeretnének látni, de nemcsak a szuperhősök, hanem a szuperhőstörténetek írói között is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra