13 + 1 érdekesség a legendás Jimi Hendrixről

Ma negyvenöt éve halt meg a popkultúrális ikon, a gitárzseni Jimi Hendrix. A nem túl vidám évforduló alkalmából a pigeonsandplanes.com, a clashmusic.com és egyéb netes források segítségével összeszedtünk 13 kevésbé ismert tényt a 27 évesen elhunyt legendáról. Bónuszként pedig mutatjuk azt is, melyik életrajzi filmet érdemes megnézni róla. A részletekért erre tessék.

1. Legyen a neved...

Rövid életéhez képest sok neve volt a gitárvirtuóznak. Alapvetően Johnny Allen Hendrix-ként látta meg a napvilágot, majd négyévesen – miután elváltak a szülei –,  ezt megváltoztatták James Marshall Hendrixre. Zenei karrierje elején Maurice James vagy Jimmy James-ként lépett színpadra egészen addig, amíg Chas Chandler fel nem fedezte tehetségét és rá nem bírta, hogy inkább Jimi Hendrixként jegyeztesse magát a zeneiparban. Bárhogy is nevezte el magát, a családja és a barátai számára mindig Buster maradt.

2. Jobb később, mint soha?

Hendrix jó eredménnyel zárta a középiskolát, de a Garfield High Schoolt nem fejezte be soha. Frank Hanawalt igazgató azzal magyarázta kicsapását, hogy Hendrix keveset járt be és a vizsgákon sem szerepelt túl jól. Hendrix erről másként vélekedett, egy interjújában elmondta, szerinte azért rúgták ki, mert megfogta egy fehér lány kezét és ezt nem nézték jó szemmel a rasszista pedagógusok. Így vagy úgy, de húsz évvel később az iskolában elhelyeztek róla egy mellszobrot, sőt később díszdiplomát is kapott.

3. Majdnem

Szerette volna, ha Linda Eastman (aki később Linda Mcartney néven futott) fotózza az Electric Ladyland ímű album borítóját, de végül ebből semmi nem lett...

4. A befutó

Karrierje során játszott Gibson SG-n, Gibson Flying – V-n, Gibson Les-Paul-on, nagy ritkán nyúzott Fender Jazzmastert és Dup-Sonicot is, de a nagy kedvence a Fendert Stratocaster volt.

5. Az első

15 éves volt, amikor édesapja felfedezte a tehetségét és vett is neki egy gitárt, öt egész dollárért. Talán a kitartására volt kíváncsi, mert egy évvel később már egy komolyabb Supro Ozark 1560S darabot kapott.

6. Kacifántos vérvonal

Hendrix egyrészt indián, egyrészt afroamerikai származású. A dédnagyanyja ízi vérig cseroki indián volt, aki hozzáment egy ír férfihoz. Hogy teljes legyen a színpaletta, a lányuk (Hendrix nagymamája) pedig hozzáment egy rabszolga fiához.

7. Hey Joe

Chas Chandler, Hendrix későbbi producere, a Hey Joe című számába szeretett bele. Igazából Chandlerrel való ez a találkozása indította el az igazi siker útján.

8. Egy lány-egy fiú

Állítólag Hendrixnek két gyereke is van: egy lánya, Tamika, és egy fia, James. Az anyjuk tájékoztatta Hendrixet a gyerekek születéséről. Az amerikai születésű Tamika esetében nem került sor vérvizsgálatra, de Jamest elismerte a svéd bíróság.

9. Family Portrait

Hendrixnek négy testvére volt, Leon, Joseph, Kathy, Pamela, akik közül hárman születési rendellenességgel születtek és végül mindannyian nevelőotthonba kerültek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Leonnal közel laktak egymáshoz, így jóformán együtt nőttek fel.

10. Az a bizonyos woodstocki koncert

Az ikonikus 1969-es woodstocki koncertje mindenkinek megvan, Hendrix zseniális, kissé öncélú gitárjátéka beírta magát a zenetörténelembe. Azt már talán kevesebben tudják, hogy a Vietnami Háború puskaporos levegője ott volt Woodstockban is, ezért a menedzsere, Mike Jeffery megkérte Hendrixet, hogy próbálja finoman kezelni a háborús ügyet. Persze ennek az ellenkezője történt és gitárikon saját feldolgozásában előadta az amerikai himnuszt. Itt meg is lehet nézni:

11. Mindenki máshogy emlékszik

Azt biztos sokan tudják, hogy Hendrix a hatvanas években szolgált a hadseregben, de azt talán kevesebben, hogy nem az óriási hazaszeretete miatt húzta fel az uniformist. Autólopás vétsége miatt elítélték, és a bíró választás elé állította: vagy két év letöltendő a börtönben vagy két év szolgálat a hadseregben. A katonaságot választotta és a hadseregből pozitív hangvételű leveleiben arról írt családjának, milyen könnyen beilleszkedett az új életformába. A felettesei ezt nem így látták, szerintük hiányzott belőle a motiváció, a jó modor és a legalapvetőbb feladatokat is csak felügyelettel lehetett rábízni. Végül a kettő helyett egy évet töltött a hadseregben, állítása szerint egy bokasérülése miatt szerelték le, de az igazság az, hogy "rossz magatartás”, „a szabályok semmibevétele” és „eligazításon való részvétel helyett a körletben végzett önkielégítés” címén váltak meg tőle.

12. Ez nem volt szép, Lewis

Hendrix egyszer, (1950-ben) találkozott a rocker Jerry Lee Lewis- zal, de Lewis nem rázott vele kezet.


13. Are you ready, Robin?

Hendrix nagy rajongója volt a Batman TV Shownak. 1966-ban, mielőtt elkezdte a műsorát a New York Cafe Wha színpadán, rendszeresen odafordult a doboshoz és azt kérdezte tőle: "Készen állsz, Robin"? Még köpenyt is viselt, mint a képregényhősök.

+ a ráadás.

2014-ben mutatták be a Jimi: Alli is My Side című önéltrajzi filmjét, amely Hendrix Londonban eltöltött egy évét (1966-1967, a szerk.) dolgozza fel. Ekkor vették fel a gitárzseni debütalbumát, az Are You Experienced című debütalbumát. Mi szerettük, így ajánljuk is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek