Ribancrendszám helyett varrasson inkább Eiffel-tornyot bagollyal!

Rengeteget változott a tetováláskultúra az elmúlt évtizedekben, pedig a testfestés körülbelül az i.e. 4. évezredbe nyúlik vissza, mikor az egyiptomi agyagfigurákat és a thébai női múmiákat díszítették fel. A jelenség később feltűnt a görögöknél és a római korban is, ahonnan számos feljegyzés maradt fent az asszírok, skótok és agathurzék tetoválási szokásairól. Japánban először az 720-as évekből számolnak be vallási témájú tetoválásokról, a napjainkban ismert, egész testre kiterjedő színes tetoválás pedig az 1700-as években alakult ki. Ezek a japán motívumok elsősorban a királyi családnak köszönhetően alakultak ki, ugyanis rajtuk kívül senki nem hordhatott színes ruhát, így a nép a szemkápráztató ruhák hiányában a testét ékesítette fel.

A testüket az amerikai, az afrikai és óceáni népek is festették, nem véletlen, hogy az angol tattoo szó eredete az polinéz tatau szóra nyúlik vissza. A szót Joseph Banks jegyezte fel először 1769-ben – világosít fel a wikipédia.org a 19. és 20. században illegálisnak kikiáltott tetoválásról. Az első tetoválógépet egyébként Samuel O'Rilley szabadalmaztatta 1891-ben, aminek köszönhetően mára számos ága létezik a műfajnak a kozmetikai tetoválásoktól kezdve a börtöntetkókon át a művészi alkotásokig.

A mai trendeket elnézve egyformán felkapottak a minimalista stílusú rajzok, a geometriai formák, a tudományos mondanivalók, a mesehősők, az állatfigurák és a Coelho-Oravecz spektrumú életbölcsességek, amiket főleg japánul, kínaiul vagy latinul igazán trendi felvarratni. Ha ez utóbbiak üzenetével nem is értünk egyet, az azért elmondható: a ma már igénytelennek mondható nonfiguratív formákat jól láthatóan felváltották az egyedi, részletesen kidolgozott és átgondolt műalkotások, melyeket ma már nem divatból kérnek a szalonban, hanem inkább azért, mert a testükre varrt mondanivalóval szeretnék kifejezni magukat és a világról alkotott nézeteiket.

A tetkós szaklapok és oldalak (például a latest-tattoos.com) átböngészése után egyértelműnek tűnik, hogy állatminták terén az egykor nagyjából egyeduralkodó pillangók és delfinek helyett jelenleg a pók, a denevér, az elefánt és a teknős a menő. A delfin azért még mindig menő, de sokan már 3D-s rajzban kérik a mestertől. Talán az indiános divattrendek megjelenése miatt hasonlóképp felkapottak a tollak akár fekete-fehér, akár színes formában, és még mindig tartják magukat a szárny tetoválások is. Nagy népszerűségnek örvendenek a japán cseresznyefavirágok, a részletgazdag tájképek, de vannak, akik az utazásaik során kipipált nagyvárosok nevezetességeit tetováltatják magukra.

Még mindig trendi az ujjra tetováltatni, amit a kritikusok leginkább az olyan befolyásos celebnőknek tudnak be, mint Beyoncé, Rihanna vagy Miley Cyrus (ha most elgondolkozik ilyesmin, szólunk: Lindsay Lohan is a klub tagja). Ezenfelül gyakoriak a szerelmespár tetoválások, sőt vannak, akik a drága eljegyzési gyűrű helyett választják az elkötelezettség ezen formáját. Ami számunkra leginkább meglepő volt, az inkább a mell alatt-felett és mellett való tetoválások tömkelege, az érzékeny felületre javarészt idézeteket, tollakat és hippi táboros motívumokat, mandalákat kérnek a megszállottabbak. Nézze meg az óriásgalériában, hogy mik az elmúlt időszak legmeghatározóbb tetkó trendjeit!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek