no

Elhunyt a hegyes női mellbimbók karikaturistája

Balázs-Piri-Balázs egyik titkos védjegye volt, hogy - szocialista közerkölcs ide vagy oda - a világ legmeredtebb mellbimbóit rajzolta nőalakjainak karikatúráin. Persze nemcsak emiatt emlékezetes a munkássága.

Otthonában meghalt Balázs-Piri Balázs, ismert magyar grafikus, karikaturista. A mentők próbálták újraéleszteni Tündér utcai lakásában, de már nem tudták megmenteni az életét. Bűncselekményről nincs szó. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a halálát - írja az MTI.

Februárban lett volna 77 éves a szocializmus leghegyesebb mellbimbóit megrajzoló karikaturista, aki persze nem csak arról ismert, hogy a gravitációt meghazudoló mellű, folyamatos izgalmi állapotban lévő nőket rajzolt, hanem hogy generációja problémáit és az aktuális divathóbortokat is átérezhetően ábrázolta. És még pöcsöt is mert rajzolni.

A külföldön is elismert, Munkácsy-díjjal kitüntetett grafikus, karikaturista a Műszaki Egyetemen mérnökként végzett 1961-ben, de nem ezen a pályán csinált karriert. Autodidakta módon, szabadúszóként  már a kezdetektől foglalkozott könyvillusztrálással, diafilmek megrajzolásával és reklámgrafikával is. Minden évben részt vett a nagyobb nemzetközi karikatúraversenyeken és tévészerepléseket is vállalt.

Karikatúrái és sajtókarikatúrái már 1958-tól jelennek meg hazai és külföldi lapokban, mint a szatírikus Ludas Matyi, és a közkedvelt rejtvényújság, a Füles. Később számos humoros lapnak publikált: a Tollasbálnak, a Szúrnak, a Plajbász és Parókának. Főszerkesztője volt a Úritöknek, a  Pesti Viccnek és a rövid életű LMLM humormagazin művészeti vezetésével is megbízták.

Számos elismerése közül olyan díjakat tudhat magáénak, mint az 1979-es Montreali nagydíj, és az 1986-os tokiói Excellence-díj.

Ön szerint Balázs-Piri-Balázs vagy Krenner István rajzolta  a szocializmus leghegyesebb női melleit?

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra