Tematizáltuk a nyári színházi játékokat

Hiányzik a színház most, hogy beütött a nyári szünet? Lehet azért találni színházi előadásokat, mi meg majd jól megmondjuk, miből kell szemezgetni, illetve, hogy hova kell utazzon, ha örökérvényű klasszikust akar látni. Mert valljuk be, kevesen visznek Csehovot vagy Brechtet nyári haknira, viszont annál nagyobb előszeretettel vesznek elő egyéb híres témákat. Hogy könnyebb legyen a választás, felosztottuk kategóriákra a nyári előadások közül az izgalmasabbakat, így tematika szerint láthatja, hogy milyen darabokkal kedveskednek a különböző szabad- és nem szabadtéri színpadok.

1. A régi hazai klasszikus

Hiszen kit ne érdekelne egy Meseautó, amikor annyira sikeres műről beszélünk, hogy azt a méltán híres honi filmgyártás kétszer is leforgatta. Igaz, hogy másodszorra több, mint feleslegesen, de legalább akadt munkája a jelenkor színészeinek is. Idén ezt a Debreceni Református Hittudományi Egyetem udvarán lehet majd megnézni július 12-én (esőnap 13). A hamisítatlan békebeli vígjáték, amiben 16 hamisítatlan magyar dal is elhangzik, a húzónevek pedig Tahi Tóth László és Vándor Éva lesznek benne.

meseauto fonixinfo
fonixinfo.hu

Ott van aztán egy másik nagy klasszikus, Molnár Ferenc, akinek Játék a kastélyban című – az előbbinél eggyel komolyabb hangvételű – komédiáját az idén 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad tűzi műsorára a fővárosban. A június 25-én megtekinthető színdarab a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadása, amit Jordán Tamás rendezett.

A hazai klasszikusok közt utolsóként említjük az István, a királyt, ami valószínűleg minden szempontból a legtöbbeket foglalkoztató előadás lesz idén. Ha másért nem, hát azért, mert Alföldi Róbert rendezi, ami még önmagában semmi különöset nem jelentene, hiszen a filmnél jobbat rendezni valójában nem nagy kunszt. Az előadás idén a Szegedi Szabadtéri Színpadon fog bemutatkozni, és megint Feke Pál játssza a főszerepet, ezek szerint tényleg nincs rajta (és Varga Miklóson) kívül más, aki szépen ki tudná magából énekelni az államalapítás előzményeit. No, de majd jól megnézzük, milyen Stohl Koppányként augusztus 17-18-20-án, és aki nem utazna ezért Szegedre, ne izguljon, mert jön Pestre is az egyetlen valóban jó hazai rockopera.

2. Könnyed vígjáték

Általában Neil Simont szokták elővenni a színházigazgatók, ha azt akarják, hogy megrohamozzák a színházat a nézők. Így idén sem maradhat ki Az utolsó hősszerelmes, amiben Hajdú Steve és Hernádi Judit domborít, és szintén a Debreceni Református Hittudományi Egyetem udvarán játsszák, június 25-én. Egy másik verzió a bugyuta című 1x3 néha 4, avagy egyszerháromnéhanégy, aminek a bugyuta címe alapján esküdni mertünk volna, hogy ez egy hazai előadás, hát tévedtünk. Ray Cooney és Tony Hilton írták a vígjátékot, amiről azonnal látszik, hogy komédia lesz, ha egyszer Szerednyei Béla játszik benne. A darabot Szente Vajk rendezte, ő az, aki olyan szépen tudja mondani, hogy Magyarország, szeretlek! Akinek ennyiből nem esett volna le, annak eláruljuk, hogy a szintén Debrecenben látható előadás a Madách Színház vendégjátéka lesz július elsején és másodikán.

az utolso hosszerelmes kolcseykozpont
kolcseykozpont.hu

3. Hollywoodi klasszikusok

Mivel a West Side Storyt érthetetlen okokból egyáltalán nem játsszák idén nyáron, kénytelenek vagyunk egyéb amerikai filmsikerek után kajtatni, ám ez azért annyira nem nehéz ügy. Megint Debrecen rohan a segítségünkre, itt játsszák majd július 9-10-én a Sugar, avagy van, aki forrón szereti című darabot, ami a Turay Ida Színház vendégjátéka lesz. Azért nemcsak Debrecen, hanem Pécs is beszáll a nyári színházba, hiszen itt adják elő a Kramer kontra Kramer című, öt Oscart nyert klasszikust július 24-25-én. Senkit ne zavarjon, hogy mindezidáig nem cserélték le a címlapot, de mi már most szólunk Kovács Patrícia rajongóinak, hogy nem ő, hanem Péterfy Bori játssza majd Mrs. Kramert, mivel a színésznő terhes. Ezen kívül még az Elfújta a szél indul a hollywoodi klasszikusok között idén nyáron. A musicallé butított történet szintén a Szegedi Szabadtérin fog dobhártyákat szakítani, az előadásokat július 26-27-én és augusztus 2-3-án lehet majd megnézni, bár számunkra az egyetlen jó hír ezzel kapcsolatban, hogy a Budapesti Operettszínház vendégjátékának Duda Éva a koreográfusa.

4. Broadway-sikerek

Ha fentiek nem is azok lettek volna (mint ahogy sokuk igen), akkor itt vannak nekünk az amerikai színházi világ legnagyobb sikerei, mint például a Black Comedy. Pécs nem viccel, az előadás ugyanis a Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciója, tehát messzire nem mennek vele. Mondjuk, ha valaki inkább csak a darabra kíváncsi, vagy csak nincs Pécsen augusztus 2, 3, 4, 8, 9, 10-én, az megnézheti Debrecenben is, igaz az a Centrál Színházas vendégjáték lesz, június 18-án. Végül, a teljesség igénye nélkül, mintegy magyarázatként, hogy miért is nincs West Side Story: a Szegedi Szabadtéri idén inkább Az Operaház fantomját választotta a környéken lakók nagy-nagy örömére. A Szirtes Tamás rendezte darab a Madách Színház vendégjátéka, Sasvári Sándor és az ezek szerint kortalan Fonyó Barbara játssza majd a két főszerepet, július 13-án.

operfonyo
madachszinhaz.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra