40 év arcai, ahogy a fotós látja

A Heti Kimenőben már volt szó róla, mi meg elmentünk és megnéztük az Ernst múzeum Tükör által homályosan című kiállítását kortárs magyar és nemzetközi művészek portréiból. Nyilván nem véletlen a helyszín, hiszen a tárlat egyben tisztelgés az alapító Ernst Lajos előtt, aki jórészt maga is portrékat gyűjtött.

A negyven művész alkotásával a kiállítás szervezői az emberi arc ábrázolhatóságát akarták megismertetni az érdeklődőkkel. Honlapjuk szerint a portré a képzőművészet meghatározó műfaja, amelyen hagyományosan az emberi arc ábrázolását, egy személy külsejének és személyiségének megjelenítését szokás érteni. A videó-installációkkal is dúsított kiállításon az emberi arcoknak sokféle aspektusa látható, de mind arra keresi a válaszokat, mi is valójában a portré. A kiállítás nem titkolt célja továbbá, hogy bemutassa, milyen utat is járt be az elmúlt negyven évben a portré műfaja.

Legszembetűnőbb már a megnyitóra érkezéskor a hömpölygő tömeg, ahogy befelé igyekszik a Nagymező utcai épületbe. Ugyan mindenféle korosztály képviselteti magát, Esterházy Péter is megjelent, mégis a fiatalok vannak többségben, egy idő után annyira, hogy alig lehet odaférni a kiállított művekhez. Sokak szerint a nagy lelkesedésnek az a pár, valódi nagy név az oka, mint például a német Joseph Beuys, a brit Gilbert and George, a francia Christian Boltanski, vagy az amerikai Cindy Sherman. Ez persze nem jelenti, hogy honi művészeink alkotásai kevésbé lennének vonzóbbak, hiszen Maurer Dóra, Erdély Miklós, Fehér László, Hajas Tibor és Kelemen Károly elképzelései az emberi arcról szintén láthatók az anyagban.

Ami minket illet, jobban is tesszük, ha ezentúl nem megnyitókra járunk, hanem olyankor nézzük meg a kiállítást, amikor az élvezhető is. Mert így a hömpölygő tömeg mellett könnyen átalakulhat a tárlat portrékat nézegető emberekből arcokat nézegető emberekké, ehhez viszont elég egy zsúfolt bevásárlóközpont is.

Mindazonáltal a kiállított munkák mindegyike megfelel a fent leírtaknak, találtunk arcot képernyőn, tükörben, de fejjel lefelé is. Akad sokkoló videóinstalláció megégett arcú gyerekről, lepedőre vetített arcok, festményeken torz képek, de emberek a nagyvilágból és fimjelenetek is vannak, azaz minden, amit az ember látni akarhat az arcokból.

A kiállítást Joseph Beuys Incontro con Beuys című önarcképe nyitja, amit egy összetört tükrön ábrázolja magát, de amúgy is sok önarcképet látni, Erdély Miklós például régi fotográfiákba montírozta magát Időutazás című sorozatában. A változatosság a tárlat legfőbb érdeme, hiszen olyan sztárok is megjelennek rajta, mint Gary Hill vagy Cindy Sherman, aki leginkább terhesen és Marilyn Monroe-ként látható. De ha valaki inkább Hajas Tibor 1976-os videomunkájára, az Öndivatbemutatóra kíváncsi, akkor simán megnézheti, ahogy egyszerű emberek egyszerű ruháikban pózolnak úgy, mintha sztárok lennének.

A Tükör által homályosan – Arcok tegnap és ma című kiállításra Amszterdamból, Bécsből, Berlinből, Bernből, Düsseldorfból, Kolozsvárról és Párizsból érkeztek a művek a budapesti Ernst Múzeumba, és április hetedikéig lehet őket megtekinteni.

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra