Ötven éve halott Edith Piaf

ez a cikk jovore lesz aktualis, koszonm

Édith Giovanna Gassion néven 1915 december 19-én született Párizsban a francia sanzon legnagyobb alakja, Edith Piaf. A szülők és nagyszülők közt ideoda dobált kislány négy évesen megvakult, látását csak hétévesen nyerte vissza, ekkor kezdett apja, a kígyóember utcai mutatványa után énekelni. Hogy rendesen küldte az élet, abból is látszik, hogy tizenkilenc éves korára már túl is esett az anyaságon, kislánya két éves korában halt meg.

Húsz évesen lépett fel először igazi színpadon, felfedezője, a később megggyilkolt Louis Leplée adta neki a Piaf nevet, ami a francia argóban verebet jelent. Jellegzetes rekedt hangja az évek múltjával egyre karakteresedett, ám a hírnév kínkeserves megszerzése mellett a tragédiák továbbra sem kerülték, sőt.

Mivel nagy szerelme, Marcel Cerdan bokszoló alig két évvel megismerkedésük után repülőgépszerencsétlenségben elhunyt, harmincnégy évesen Piaf alkoholista lett, amin aligha segített, hogy később a morfiumra is rászokott. Férjhez még kétszer ment, de ekkor már elég beteg volt, az orvosai nem is engedték volna fellépni, persze ő nem hallgatott rájuk. Az ötvenes évek végén diagnosztizáltak nála áttétes rákot,

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek