Heti Kimenő: Ha untatja a World Press, nézegessen japán prostikat!

Szeptember 27. Csütörtök

Abból is lehet tudni, hogy itt az ősz, hogy erős hét jön a szeptember végi mininyár után. Ezért rögtön Chilébe invitáljuk önöket, hiszen a dél-amerikai ország legnagyobb nemzeti ünnepe okán Chilei napok lesznek a Toldiban. Azt pontosan nem értjük, hogy ha maga az ünnep szeptember tizennyolcadikán volt, akkor miért csak most kezdődik a fesztivál, de mivel a dél-amerikai népek sem stresszelik túl magukat a pontossággal, nyilván stílusosságból van ez így. Másrészről viszont a buli majdnem öt hetes, október 26-ig tart, úgyhogy annyira azért nem kell kapkodni.

chile

Szeptember 27. Csütörtök +1

Reméljük, hogy a társaságra ácsingózó szinglik most épp nem Chilében vannak, mert a kulturális kavalkádra vágyó férfiak lehet, inkább mennek japán prostikat nézegetni a kArtonba. A 35 éves kanadai fotós, Nathalie Daoust több hónapra beköltözött Japán egyik leghíresebb bordélyházába, ahol megrendítően brutális és őszinte képeket készített az ott dolgozókról. Ugyan ez a kiállítás is október 26-ig tart, de hátha még forrók a képek.

Szeptember 28. Péntek

Agyasok napja ez a mai, hiszen estétől indul a Kutatók éjszakája, igen, az az este, ahol érthetően elmagyarázzák az embernek, mi is az a relativitáselmélet, vagy legalább megpróbálják. Külön örülhetünk, amiért a programot nem csak budapestiként élvezhetjük, tehát amennyiben halaszthatatlan dolgunk támadna Hódmezővásárhelyen, akkor ott is beülhetünk hattól megnézni, mi a helyzet például a virtuális vadászat területén.

kuta

Szeptember 28. Péntek +1

Még szerencse, hogy öt hetes a Design Hét, de ha feltétlenül übertrendik akarunk lenni, és mindenáron valami kiállításon óhajtjuk felszedni a nagy Ő-t, akkor nem árthat, ha mintegy véletlenül beesünk a nyitókiállításra, ami Élj lassabban! - Slow design címszó alatt pont pénteken nyílik a Design Terminálban. Ha esetleg valaki nem tudná, mit is rejt ez pontosan, annak megmondják: a tárlaton növényi termésekből készített csillárral vagy rozsdás vízvezetékcsövekből konstruált székkel éppúgy találkozhatunk, mint a hajléktalanok alapvető problémáira választ adó többfunkciós eszközzel vagy a városi gazdálkodás (urban farming) aktuális példáival. Hát, így.

Szeptember 29. Szombat

Itt a szombat, hol a szombat, ha véletlenül nem pont az évszázad esküvőjére hivatalos ezen a minden bizonnyal verőfényes napon, és bírja a káromkodásokat és a polgárpukkasztást, akkor okvetlen próbáljon meg bejutni a Nemzeti Színházba, ahol az Angyalok Amerikában című színdarabot ugyan már pénteken bemutatták, de azért az ezt követő két előadást még bőven merjük premiernek tekinteni. A Kulka főszereplésével játszott művet most mutatják be először egyben ('93-ban a Víg Sátorban csak az első darabot mutatták be, de valójában két drámáról van szó), a Nemzetiben Andrei Şerban román rendező álmodta színpadra.

Szeptember 29. Szombat + 1

Muszáj azonban megemlítenünk, hogy ma van bizony a 100 ezer költő a változásért című rendezvény, ami a 100 Thousand Poets for Change világméretű költészeti esemény része. Ilyenkor hétszáz különböző program várja a költészetre fogékonyakat a világ 115 pontján, köztük ugye nálunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Délután háromtól hajnali egyig tart a felolvasás, írjon rövid beszámolót, aki végigüli.

Szeptember 30. Vasárnap

Már pénteken elkezdődött, de vasárnap mégis csak békésebb végigjárni egy World Press Photo kiállítást, olyankor a környék is nyugisabb talán valamivel, de legalábbis ingyen van a parkolás. A 200 kép megnézése talán segít jobban megértenünk, hogy mi folyik körülöttünk a világban, hát akkor hajrá.

world

Október 1. Hétfő

Ez a nap már a zenéé, ha nem is az ördögé, hiszen ma van a Zene Világnapja, megint csak országszerte örül ennek a magyar, nemcsak Kodály és Bartók, hanem például Rossini, Mendelsson és Schubert miatt is, ezt tükrözi majd az ünnepi hangverseny.

Október 2. Kedd

Disznóság csak most szólnunk, de tegnap kezdődtek az Országos Könyvtári Napok, ami a könyvtárba járás mellett az időseket szeretné mindenben támogatni, és arra szólít fel, mi is tegyünk így. A programokra persze fiatalokat, akár csecsemőket is várnak, szóval senkit ne riasszon el az öregezés, a szervezők mindenki által emészthető programokat ígérnek.

konyvtar

Október 3. Szerda

A hamisítatlan portlandi muzsikusok kedvelőinek nagy örömére, ezen a napon lép fel a Trafóban a Tu Fawning. Az amerikai zenészek nem kisebb feladatra vállalkoztak, megpróbálták összekeverni a rockot, a folkot, a new wave-t és az ambient-et, jo kis chill out program lehet ez tehát mindenkinek.

Mustra