5 tuti őszi program külföldön

Ha az itthoni programok nem elég vonzóak ahhoz, higy elhagyd a lakást, indulj kicsit messzebbre. Számos külföldi város és táj ilyenkor mutatja a legszebb arcát. Akár nyüzsgő városba, akár csendes vidékre vágysz, az ősz igazi favoritokat tartogat.

Olívaszüret Toszkánában

Fotó: Sudár György
Fotó: Sudár György

Sokak szerint Toszkána ősszel a legszebb, a táj ilyenkor veszi fel azt a ruháját, amit a képeslapokról ismerünk: a dombok a sárga minden árnyalatában pompáznak. A hőmérséklet pont kellemes, se túl meleg, se túl hideg nincsen. Ha városba vágysz, akkor Firenze, Siena, Pisa, San Gimignano is jó választás, de ha kevésbé kommersz élményt keresel, érdemes egy kis toszkán faluban, egy autentikus villában megszállni. Az ínyenceknek is jó választás Olaszország, a vidék a chianti boráról is híres, így ha nagy borbarát vagy, akkor akár egy bortúrára is érdemes befizetni. Október közepétől november közepéig tart az olívaszüret Toszkánában, érdemes az őszi utazást úgy időzíteni, hogy ebben az időszakban ott lehess, és lásd, hogyan gyűjtik be a kifeszített színes hálók segítségével a bogyókat. Az olívaszüreten aktívan is részt vehetsz, és sajtoló üzembe is ellátogathatsz. Kóstolj meg minél több olíva olaj fajtát, friss kenyérre csepegtetve, ahogyan ott szokás.

Villamosozás Lisszabonban

Fotó: Steve Partos/Flickr
Fotó: Steve Partos/Flickr

A portugál fővárost igazán különleges, megkapó légköre miatt szeretik a legtöbben. A gyönyörű emlékművek, várak és kolostorok mellett itt minden megtalálható, ami egy igazi mediterrán vidéktől várható: macskaköves utcák, felfedezésre váró szűk sikátorok, kolostorok és templomok hada. A helyi bárokból szól a portugálok nemzeti muzsikája, a fado. A város több dombra épült, ezért számos kilátó található a városban, amiket megmászva csodálatos látvány tárul a szemed elé. Lisszabon belvárosában lépten-nyomon olyan házakba ütközhetsz, amelyek falait csempék (azulejos) borítják. Gyönyörű, sajátságos hagyomány a csempefestészet, egy-egy ház falán művészi kompozíciókat is felfedezhetsz. A villamosozás igazi, kihagyhatatlan lisszaboni élmény, néhány útvonalon muzeális szerelvények járnak. A leghíresebb a 28-as vonal, ami szűk sikátorokon, lejtőkön és emelkedőkön kanyarog ráérősen. A tengeri herkentyűk kedvelői és a borok szerelmesei is megtalálják a számításaikat a gyönyörű fekvésű városban.

Sörözés Dublinban

Sirályok, köd, sörfőzdék illata - röviden így lehetne jellemezni Dublint. Az ír főváros nagyrészt természeti szépségeiről, gyönyörű zöld növényzetéről és misztikus legendáiról ismert.  Dublin a sokször nyirkos, ködös időjárásnak köszönhetően hatalmas, élénk zöld parkokkal is büszkélkedhet, ahova jó időben a helyiek és a turisták szívesen járnak piknikezni. Ezenkívül számos anglikán templomba, a St. Patrick katedrálishoz, a Dublini Írók Múzeumába, és a Nemzeti Viaszmúzeumba is érdemes ellátogatni. A várostól akár északra, akár délre utazol, csodás vidékeket találsz majd, villákkal, kastélyokkal, kikötőkkel. A fű olyan zöld, mint sehol máshol, a tavak kristály tiszták, a hegyek között a tiszta levegő és a csönd szinte tökéletes. Az állandóan borús, esős idő remek alkalmat kínál a kocsmalátogatásra, mert Dublinban mindig akad egy ok, hogy igyál egy sört, vagy megkóstolj egy másikat. Ne hagyd ki a whisky-t se, és mindenképpen látogass el Guinness Store House-ba, vagy az Old Jameson, az Old Bushmills desztilláló üzemekbe.

Egy kis jazz Salzburgban

Az ősz folyamán Salzburgban 78 település mintegy 2000 rendezvénye közül válogathatsz. Szüreti fesztiválok, jódli, és persze sok sör jellemzi az őszi mulatságokat. Salzburg városa minden év késő őszén a jazz rajongók mekkájává változik. Az 1996 óta létező Salzburgi Jazz-ősz Európa egyik legelegánsabb jazzfesztiválja, a kezdetektől fogva nemzetközi hírességek és osztrák jazzmuzsikusok kedvelt találkozóhelye.  A program különlegessége, hogy ingyenes, a koncerteknek a belváros különböző közterületei és vendéglátóhelyei adnak otthont. Johannes Kunz vezetése alatt zajló, híres jazz-őszön ifjú hazai zenészek is bemutatkoznak a „Jazz in der Altstadt“ (Jazz a belvárosban) program keretében.  Ha meguntad a zajt, érdemes egy kicsit félrevonulni és a táj szépségében gyönyörködni. Mehetsz biciklitúrára, vagy gyalogos túrára is, a hegyekben mindig van látnivaló. A jól kijelölt, profi turistaútvonalakon eltévedni sem lehet, ha pedig elfáradtál, akkor bármelyik alpesi tanyán megpihenhetsz.


Szentpétervári séták

Oroszország legnyugatiasabb városa, Szentpétervár hatalmasat fejlődött az utóbbi években, az UNESCO a várost a világ tíz legvonzóbb célpontjai közé választotta. Szentpétervárt észak Velencéjének is nevezik, mivel számos csatorna szabdalja a várost, és romantikából sincs hiány. Az építészeti csodák mellett rengeteg kulturális és szórakoztató program is várja a turistákat. A keleti és a nyugati világ találkozása izgalmas olvasztótégellyé tette a várost. A fényűző paloták és pazar templomok sokasága mellett rengeteg múzeum is van, Szentpétervár hatalmas kulturális értékei az egész világon elismertek. Ha arra jársz, ne hagyd ki a Vérző Megváltó templomát, az Ermitázs Múzeumot és a Téli palotát se. Az ősszel kissé borongós, hűvös Szentpétervár biztosan elvarázsol a palotáival és rengeteg kis hídjával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra