A 6 legdurvább hullámvasút, amin muszáj sikítozni

Torokszorító gyorsulások, gyomorforgató hurkok és sok-sok adrenalin. Szerinted te melyik hullámvasúton paráznál a legjobban? Szavazz!

Bizzaro

Helyszín: Six Flags, New England

Mitől fogsz sikítani: hatvan méteres zuhanás egy köddel teli alagútba

A méretei nem különösebben lenyűgözőek, a hullámvasút rajongók mégis imádják, és az egyik legjobbként tartják számon. Miért? Mert nagyon sok zuhanás van benne, márpedig aki szereti a hullámvasutat, az ezért szereti: azokért a pályaszakaszokért, amikor a gyorsulásnak köszönhetően a gyomor fölcsúszik a torkunkba, és a szívünk is valahol az ínyvitorla környékén dobog. A fülünkön meg jön ki az adrenalin. Márcsak azért is, mert a kocsik kialakítása olyan, hogy az ember semmi mást nem érez, csak a végtelen sebezhetőséget.

Colossus

Helyszín: Thorpe Park, Anglia

Mitől fogsz sikítani: A tíz huroktól

Mindössze két perc alatt tíz, gyomorforgató hurok - a Kolosszust állítólag nem ajánlott rögtön ebéd után kipróbálni. A rekordmennyiségű hurkot tartalmazó menetet még a hardkór fanok is keménynek tartják, és mindenki egybehangzóan állítja: csak akkor szabad a legutolsó kocsiba ülni, ha éppen mazochista hangulatban vagyunk.

Dodonpa

Helyszín: Fuji Q Highland Vidámpark, Japán

Mitől fogsz sikítani: nulláról 172 km/h-ra, 1,8 másodperc alatt - mindezt induláskor

Nemcsak a valóban félelmetes gyorsulás miatt kemény a Dodonpa, hanem azért, mert a tervezők igen komoly energiát áldoztak a közönség pszichológiai kínzására is: a hangosbemondó a startnál szépen visszaszámlál, mint minden rendes kilövésnél illik, de van, amikor lefújják a kilövést üzemzavar miatt - csak hogy rögtön utána beindítsák a járgányt, a mit sem sejtő utasokkal.

Kingda Ka

Helyszín: Six Flags Great Adventure, New Jersey

Mitől fogsz sikítani: a 140 méteres zuhanástól

A világ legmagasabb hullámvasútja egyben az egyik leggyorsabb is: a maximális sebessége 206 km/h. A világon mindössze két olyan vasút van, ami 400 méter fölé magasodik, a másik a Cedar Pointban talkálható Top Thrill Dragster. A Kingda Ka egy menete mindössze 59 másodpercig tart - jó esetben, mert ha az egyik huroknál nem gyűlik össze a kellő lendület, akkor szépen visszagurul a startponthoz - ami így elmondva nem hangzik rosszul, de a videót megnézve, azért lehet, hogy sok lenne a jóból.

Phantom's Revenge (A fantom bosszúja)

Helyszín: Kennywood Park, Pittsurgh

Mitől fogsz sikítani: hetven méteres zuhanás, aminek a végén majdnem bevered a fejed egy másik vasútba.

A nagy zuhanásnál csak egy jobb van: amikor a zuhanás végén a megtépázott idegeket várja még egy kis meglepetés. Mint itt, ahol a lejtő alján, a kanyar mögött az ember akár be is verhetné a fejét egy másik vasút tartóállványzatába, mert olyan kis helyet hagytak a mérnökök. Persze aztán nem veri be, de az a pillanat, amíg azt hiszi, hogy igen, megér egy laza visítást.

Steel Dragon 2000 (Acélsárkány 2000)

Helyszín: Nagasima Spa, Mie prefektúra

Mitől fogsz sikítani: a 93 méteres zuhanástól

A 2000-ben, a sárkány évében épített hullámvasút azóta is a világ leghosszabbja: két és fél kilométer hosszú, ezt a távot négy perc alatt teszik meg a kocsik. A menet csúcspontja kétségkívül a kilencvenhárom méter magas lejtő, amire már följutni is idegtépő, ugyanis a lassan vánszorgó kocsiknak 75 másodpercbe telik. Aztán persze jön a katarzis.

Érdekességek