Ganca és sztrapacska: ezzel etet északi szomszédunk

Szlovákia gasztroszemmel

A sört és a sztrapacskát semmiképp ne hagyjuk ki, ha Szlovákiában ebédelünk, de a kerítés ott se juhtúróból van, próbáljunk ki bátran mást is! Ittatok már mézből, szeszből és szalonnából készült felest? Ha nem, akkor itt az ideje!

Ha Szlovákiába készülünk, nem érdemes megtömni a hűtőtáskát. Bár a szupermarketek nem olcsóbbak, vagy csak bizonyos termékek azok, mégis annyi minden, a magyar ízlésnek csodálatos ételt vásárolhatunk, hogy fölösleges otthonról bármit is magunkkal vinni.

A magyar turisták kedvéért

Reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos, mi az? Ez bizony a bryndzové halušky, vagyis a juhtúrós sztrapacska. Ez a Magyarországon is igencsak kedvelt étel Szlovákiában sem mindenhol ősi eledel, az Esztergomtól északra fekvő területeken ugyanis szinte csak "a magyar turisták kedvéért” szerepel minden étlapon. Ha már ezt kérik, legyen ez.

Juhtúrós sztrapacska
Juhtúrós sztrapacska

Ganca és guba

Igazi szlovák étel viszont a ganza, amit sokan gancának vagy gánicának ismernek. Kukoricadarából főtt ételről beszélünk, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha sok helyen egyszerűen polentának fordítják. A kifőtt darát hagymászsírba szaggatják, és manapság minden földi jóval a tetején megpirítják. Kerülhet a tetejére füstölt kolbász, juhtúró, vagy sajt is.

A gubát a szlovákok is nemzeti ételüknek tartják, ugyanúgy karácsony előtti böjtös étel, mint Magyarországon. Mákkal, mézzel, túróval ízesítik, és karácsonykor az állatoknak is adják, elűzve vele a gonoszt.

A juhtúró eredetileg úgy készült, hogy a juhsajtot lereszelték, meggyúrták, sóval és vajjal finomították, majd fabödönben érlelték. Mivel a juhtej a legzsírosabb tejféle a háziállatok tejei közül, így az ebből készült túró is meglehetősen zsíros lesz, főleg vajjal elkeverve. Sok helyen készítenek belőle körözötteket, de teszik lepényre is, szalonnával és hagymával.

Főétel 3, szendvics 1 euróért

Úgy tűnik, Szlovákiába pár éve beköltözött az olasz gasztronómia. Ha végigsétálunk pl. Kassán, csodálkozni fogunk, hogy mennyi pizzéria, olaszos étterem található, és milyen kevés helyen próbálják a szlovák ételeket kínálni a turistáknak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az árak viszonylag alacsonyak, így a helyiek is gyakran járnak étterembe, ők pedig mostanában inkább az olaszos gasztronómiát részesítik előnyben a szlovákkal szemben. A Tátrában már jobb eséllyel kaphatunk igazi szlovák specialitásokat.

Egy ebédmenü ára 4 euró körül, egy étlapról rendelt főétel pedig 3-10 euró körül van. Két hete négy felnőtt és egy gyerek ebédjéért desszerttel, három korsó sörrel és két üdítővel kevesebb, mint tizenkétezer forintnyi eurót fizettünk.

Az országban sok szendvicsbár található, ahol a tölteléktől függően 1-3 euroért kaphatunk egy meglehetősen nagy bagettet, ami egy igencsak laktató reggelit vagy egy komplett vacsorát kivált.

Szlovák gyorstalpaló éhes magyaroknak

likőr - likér

fenyőpálinka - varené víno

pálinka - pálenka

sör - pivo

rántott csirke - vyprázané kurca

bécsi szelet - viedensky rezen

hasábburgonya - hranolky

sztrapacska (juhtúrós) - bryndzové halusky

rántott sajt - vyprázany syr

előételek - predjedlo

főétel - hlavné jedlo

főzelék - prívarok

leves - polievka

köszönöm - dakujem

Igyunk is!

Persze sört, de a gyerekek és a sofőrök kedvéért kezdjük az üdítőkkel: Vinea és a Kofola, két szlovák márka, amit a helyiek nem hagytak elveszni. Lehet vitatkozni a jóságukról, de hozzátartoznak a szlovák kirándulás hangulatához.

A Kofolának itthon is van kultusza
A Kofolának itthon is van kultusza

Ha ezt letudtuk, folytassuk valami sokkal ütősebbel! A borovicka borókabogyóból főzött párlat, ilyen pl. a Juniperus comunis, minden kocsmában kapható. Jóféle szlovák pálinka a Bošácka slivovica, ami szilvapálinka, és kicsit meghökkentő, de kihagyhatatlan a hriatô, ami pörkölt szalonna, szesz és méz keveréke. A Tátrában nem szabad kihagyni a kilúgozott encián gyökérből készült pálinkát a Horec-ot sem. Édesszájúaknak egy igazán különleges snapszot,  a Demänovkát ajánljuk, ezt gyógynövényekből és erdei gyümölcsökből készítik.

De Szlovákiában leginkább sörözzünk, hiszen a szlovák sörök igencsak jók, és a magyar árakhoz képest olcsók is. Különben is, tavaly négy és fél százalékkal visszaesett a szlovákiai sörfogyasztás a 2009-ben mért adatokhoz képest, muszáj segítenünk a szomszédainkon, nehogy bezárjanak a sörgyárak! Az Steiger, a Corgoň, a Stein, Kelt, Saris, az Aranyfácán, vagyis a Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar a helyiek kedvencei. A sör korsója 1-1,8 euró, üzletben ennek akár a fele is lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra