A divat hízlal, avagy miért ne hordjon nagy táskát?

A Daily Mail szakemberei szerint a nagy táskák miatt a nők féloldalasan híznak, a szoros leggingsben elpuhul a láb és valamilyen módon még az önbarnító krém is képes növelni a zsírlerakódás mértékét. De hogyan?

A táska a hibás a féloldalas testért

Bár laikusként azt gondolnánk, hogy minél nagyobb táskát cipelünk, annál több kalóriát égetünk, de brit tudósok szerint nem ilyen egyértelmű az összefüggés. Michael Prager, plasztikai sebész azt vette észre, hogy pácienseinek egyik oldalán vastagabb a zsírréteg , mint a másikon, mégpedig az oversized táskák miatt.

„Mielőtt megkezdem a lézeres zsírbontást, megmérem a zsírréteg vastagságát, hogy pontosan tudjuk, mennyit veszt a páciens. Sok női vendégem testének egyik oldalán vastagabb a zsírréteg, mint a másikon. Az egyetlen közös ezekben a hölgyekben az, hogy hatalmas táskát cipelnek az egyik oldalon” – mondta az orvos a lapnak. A féloldalas terhelés nem csak zsírlerakódást okoz, a terhelt oldal izmai is fejlettebbek, tehát szervezetünk kiegyensúlyozatlanná válik.

„Ehhez én csak annyit fűznék hozzá, hogy SpeedFitness kezelésen kiderült, egyik oldalamon erősebb a hasizmom, mint a másikon, mégpedig azon az oldalon, amelyiken a nagy táskáimat szoktam cipelni” – teszi hozzá egyik ismerősünk, Mária.

Megoldás: ha féloldalas táskát hordunk, rendszeresen váltogassuk, melyik vállunkon hordjuk!

tk3s mon034129

Az önbarnítás mérgező?

Az önbarnításról is azt gondolnánk, hogy slankít, hisz sötétebb bőrrel valahogy vékonyabbnak tűnünk – legalábbis annak érezzük magunkat. Mostanra azonban svéd tudósok felfedezték, hogy az önbarnítókrémekben lévő kemikáliák, például a ftalátok hajlamosabbá tesznek a súlygyarapodásra és kétszeresére növelik a diabétesz kialakulásának esélyét. A ftalátokat általában egyébként műanyag-lágyításra használják, de kozmetikai szerekben, krémekben is előfordul a vitatott anyag, mely főként a hasi zsírpárnákat növelheti azzal, hogy felborítja a hormonháztartást. Arra nem tér ki a cikk, hogy mennyi ftaláttól kezdünk láthatóan hízni, illetve arra sem, hogy ha ennyire rossz a hatásuk, miért használhatják őket krémekben?

Megoldás: ne kenjünk magunkra önbarnítót, úgyis egyre jobban divatba jön a hófehér bőr!

tk3s 600303938

Nem csak a divat, a munka is hizlalhat

Nem kifejezetten a munka, hanem a multi-tasking, a folyamatosan másba és másba kezdés hizlal, mert a sok váltogatás az agynak pont azt a részét terheli le, ami az önmérsékletért felelős. Hát ezért eszünk össze-vissza, ha stresszelünk. „Amikor a gyerekednek segítesz a háziban, aztán válaszolsz egy e-mailre a Blackberry-den, majd visszatérsz a matekházihoz, akkor olyan feladatokat váltogatsz, melyek különböző agyi tevékenységet igényelnek. Ezzel kimeríted az önmérséklethez elengedhetetlen forrásokat” – mondja Ryan Hamilton professzor a Daily Mailnek. „Ha elfoglalt vagy, az hatással van az ételválasztásra is. ha annyira lefoglal a munka, hogy nincs időd gondolkodni, akkor inkább bekapsz pár kekszet és egy kávét” – mondja Dalton Wong, Jennifer Lawrence edzője.

Megoldás: izgalmi állapotban ne együnk meg egy egész adag ételt, mert úgysem rágjuk meg rendesen, inkább csipegessünk gyümölcsöt, zöldséget, és akkor üljünk neki egy nagyobb étkezésnek, ha kicsit lelazultunk.

tk3s 20021 033

A macskanadrág túlságosan lelazít

Egy jó, fekete leggings elrejti a kényes területeket, de Sammy Morgo fizioterapeuta arra figyelmeztet, hogy a túl szoros viselettől az izmok hosszú távon ellazulnak, így hasunk elkezd lógni, fenekünkön megjelenik a narancsbőr.

„A leggings kényelmes viselet és nagyszerűen is néz ki, én ugyanúgy rajongok érte, mint más, de vannak árnyoldalai. A macskanadrág összetartja és támogatja a négyfejű combizmot, a fenékizmot és a hasizmokat, így elvégzi a munkát helyettük. Ennek eredményeként az izmok kikapcsolnak, szóval ne lepődjünk meg, hogy amikor nyáron levetkőzünk, testünk közel sem olyan feszes, mint ősszel volt” – mondja a gyógytornász a Daily Mailnek.

Megoldás: tornázzunk rendszeresen és szoros nadrág helyett hordjunk inkább chino-nadrágot! Ha pedig legginst hordunk, Morgo azt ajánlja, kössünk szalagot a derekunkra: a szalag szorítása ugyanis arra ösztönzi a hasizmokat, hogy feszüljenek meg.

tk3s 1237021

A magas saroktól elpuhul a has

A magas sarkú cipőkről aztán végképp azt gondoltuk, hogy megmozgatnak: feszül a vádli, a fenék, jobban kihúzzuk magunkat magas sarkúban. Na és Victoria Beckham sincs nagyon elhízva...

Önre van káros hatása a divatnak?

„A nagyon magas sarkak viselésétől a medence megdől, amitől a has kinyomódik. Ettől kis has alakul ki a nőkön, amit sokan tévesen a zsírhassal azonosítanak” – mondja a lapnak Dax Moy személyi edző, aki szerint a magas sarkaktól előreesik a has. „A magas saroktól elpuhulnak a hasizmok, és ettől a köldök alatti rész jobban kiáll, mint a köldök feletti. Mindig azt mondom a vendégeimnek, hogy a vörös szőnyegen viseljenek magas sarkút, de vegyék le, amint tudják” – teszi hozzá Dalton Wong.

Megoldás: ha mindenképp magas sarkakon szeretnénk elmenni valahová, legyen nálunk váltócipő, amit felveszünk oda- és visszaúton. Amint hazaértünk, tegyünk pár kört mezítláb a lakásban, ez segít kinyújtani az izmokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra