Locsolókölni teszt: kereszthuzat legyen a talpán, amelyik elbánik velük

Erről az illatról a 473-as számú vidéki szépségszalon világa ugrik be, ahol van svédmasszázs és infraszauna is - Húsvétkor minden eladható, ami kicsit is tojás alakú, vagy rózsaszín és illatos. A drogériákat és kínai piacokat végigjárva összeválogattunk és leteszteltünk néhány gyilkos locsoló kölnit. Ami parfümként nem, szúnyogirtóként még beválhat.

Nem sok országban szokás locsolkodni: Magyarországon igen. A kölni pedig a vidéken még mindig élő hagyomány, a hideg-vizet-a-nő-nyakába húsvéti szertartás urbanizált változata. A locsoló kölnik tehát nem hétköznapi illatszerek, ennek tudatában vágtunk bele tesztünkbe, mely egyetlen kérdés köré épült: hogyan fogadják majd húsvét hétfőn a lányok, amikor a nyakukba kapják? Tesztünkben a Dívány szerkesztői vettek részt.

Roxanne Trendy - A DM és a Posta illata

Ez a csoda a DM-ben 699 Forint, de ugyanez a modell kapható néhány Postán is, potom 300 forintért. Roxanne Trendy mini eau de toilette a neve, a címkén pedig származási helyként Törökország van megjelölve. Markáns, keményvonalas illatbomba. Azok a típusú nagybácsik jelölik meg ilyesmivel a lányokat, akik legalább egy tucat „a pali bemegy a bárba” – kezdetű viccet ismernek és némi pálinka után rázendítenek egy-egy Korda-slágerre.

„Utoljára 12 éves koromban locsoltak meg. Ma már nem tartjuk ezt a szokást” – kezdi Juli, aki szerint az első tesztalany nem rettenetes: „Ilyen illatokban vélik az öregasszonyok látni a tisztaság jeleit. De ha 10 percig kéne szagolnom, öngyilkos lennék.” Andi már nem volt ilyen elnéző: „Igazi pacsuli, de a szó pejoratív értelmében. Borzasztó, értelmetlenül édes és tolakodó.” Dórában nosztalgikus érzéseket keltett az illat: „az egyik nagynéném kombinés szekrényének volt ilyen szaga.” Hajninak a régi Impulse ugrott be, de nem az Incognito: „Engem legutoljára 3 évvel ezelőtt locsolt meg apukám, valami büdös kölnivízzel. Ez az illat annyira nem rossz, kicsit a 80-as éveket idézi.” Viktória édeskésnek találta és elnevezte a mélyszegény réteg Naf Naf-jának.

A szerkesztőség ítélete: 6/10 pont

Beauty Woman Sexy - Mit ígér a bugyirózsaszín üveg?

A Müllerben találtunk egy bugyirózsaszín üvegbe porciózott, Beauty Woman Sexy névre hallgató, állítólag Párizsból származó példányt. A nevetséges 245 forintért meg is szereztük. Andrea első szippantásra túlságosan maszkulinnak találja, ahhoz képest, hogy nőknek tervezték. Julit a Davidoff Cool Waterre emlékezteti, majd megállapítja, hogy ebből igazi taxisparfüm lehetne. Ezt a gondolatot viszi tovább Hajni, aki szerint a gyáva férfiak illata ez: „ál-friss és szörnyű, nem is értem, miért fújná ezt egy férfi nőre? A gyártó el van tévedve, mert ez pasi illat.” Viktória a japán kertek illatát vélte felfedezni a kis palackban.

A szerkesztőség ítélete: 1,25/10 pont

Éden - Tesco orgonaillatban

A Tesco-ban 219 forintért kínálták az Éden kölni-sorozatot, amiből mi az Orgona illatot választottuk. A halványkék üveg címkéjén ecsettel a kezében önfeledten rohanó nyúl előre körvonalazza a belső vidámságot. Andrea máris elővette az illatok világában való jártasságát, mert kijelentette, hogy a második szívillatra tisztán érezhető a virágillat. Juli határozott cefreszagot érzékelt a virág mellé társulni és ehhez a megállapításhoz Dóra is csatlakozott: „van benne valami klasszik törkölyös. A Tesco jól hozza a folk-stílust.” Hajnit az illat visszarepítette gyerekkorába, és megjegyezte, hogy a nagyi kölnisdobozára emlékezteti: „a hatalmas méretű, békebeli és nosztalgikus gumipumpás parfümök illata ez”. Viktória előtt a vidéki fodrászszalonok világa elevenedett meg és egyenesen retro illatnak nevezte.

A szerkesztőség ítélete: 2,8/10 pont

Molnár és Moser - Szagot fogtunk

Következő versenyzőnk a Rossmanból érkezett és 270 forintba került. A Molnár és Moser kölnivíz kapta a jelöltek közül a legmerészebb kiszerelést: azokhoz szól, akik ipari mennyiségben kívánják végezni a locsolást. Az egykor büszke márka már csak halvány árnyéka önmagának: a nevet megvették és valami egész mást csináltak belőle. Maga az illat valahol a szúnyogriasztó és a balzsamozó folyadék között mozog, ráadásul még a szórófejet is lespórolták az üvegről, de lehet, hogy utántöltősnek szánták. A Molnár és Moser laboratóriuma a mai napig áll a Magyar utcában.

Andit a Pronto bútorápoló illatára emlékeztette, Julinak pedig egy frissen takarított vécé jelent meg lelki szemei előtt: „kereszthuzat legyen a talpán, amelyik ezt könnyedén kiröppenti! Viszont ez kevésbé zavar, nem fejfájós szag. Leginkább a légfrissítőknél találkozni ehhez hasonlóval. Előnye, hogy ez nem okoz olyan nagy kárt.” Dóra is a takarítószereket emlegette: „ha valahol megérzem ezt az illatot, tudom, hogy ott tisztaság van”. Hajnit bio-szúnyogirtóra emlékeztette a markáns illat, és megjegyezte, hogy akit ezzel locsolnak meg, azt valószínűleg utálják. Viktória a rágógumi aroma és a Domestos közé helyezte jelöltünket az illatskálán.

A szerkesztőség ítélete: 2/10 pont

S'nonas - Barbie parfüm a Sárkány Centerből

S'nonas: a rózsaszín folyadékot márkás parfümillat utánzatnak nevezik az üvegén. Származási helye Spanyolország. Andrea első szippantásra beleszeretett, és megjegyezte, hogy neki kifejezetten tetszik az illat: „a legelső tiniparfümömre emlékeztet.” Juli is megjegyezte, hogy mind az illat, mind a kiszerelés erősen a Barbie parfümök felé mozdul: „ez sem okoz nagy kárt, olyan, mint egy gyerekparfüm. Kissé cukorkás. Viszont nem zavaró, nem intenzív. Tipikusan az az eset, amikor a kevesebb több-elv jól sül el.” Ezúttal Hajni képviselte az ellenoldalt: „ez az az illat, amitől tényleg hányingerem lesz. Inkább az előbbi Molnár és Moser ezerszer.” Viktória szerint ilyen illat fogadja azt a postást, aki felmegy egy nagypolgári nyugdíjas 200 négyzetméteres lakásába. Fojtogató és idegesítően fiatalnak akar tűnni.”

A szerkesztőség ítélete: 3,2/10 pont

Monsun - A kínai piacok aromája

A Monsun nevű csodát az egyik kínai piacon szereztük, 290 forintért. A szolid kis üveg még csodákat is rejthet, simán elfér az órazsebben, ráadásul a benne látszó áttetsző folyadék sem túl ijesztő. Andrea szerint ablakpucoló szaga van, de nyomokban valami tipikus keleti illatárnyalatot is felfedezni vél: „ez a keleti lakberendezési boltok illata. Inkább füstölőben tudnám elképzelni, mint kölniben. Viszont nagy előnye, hogy tiszta.”

Juli az ylang-ylangot azonosította benne és megállapította, hogy nem zavaró illat, és tisztán érezhető. Dóra is a kínai boltok enteriőrillatát vélte megtestesülni, és Hajninak is tetszett a jelölt: „nekem eddig ez jön be a legjobban. Viszont mintha ez is pasi illat lenne.” Viktóriát a hajlakkra emlékeztette: „A 473-as számú vidéki szépségszalon világa ugrik be, ahol van svédmasszázs és infraszauna, a személyzet pedig egy 2 hetes tanfolyamon készült fel a divatvilágra."

A szerkesztőség ítélete: 5/10 pont

Egy közös vonás minden jelöltben van: az ünnepek után a vécében, vagy kültéri szúnyogriasztóként valamennyi helytáll.

A tökéletes locsolókölni nyomában

A locsolókölniket sokan egy kalap alá veszik a pacsulival, ami a minőségi parfümgyártás egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme és valójában egy szép, bár karakteres növényi eredetű parfümipari alapanyag. Hogy teljes képet kapjunk illatfronton, a tökéletes locsolkodó kölni nyomába eredve megkerestük Zólyomi Zsolt parfümőrt.

Megtudtuk tőle, hogy az olcsó locsolkodó parfümökkel addig nincs baj, amíg az etil-alkohol elpárolgása után csak egy egyszerű citrus- vagy virágillatot hagynak. Mint tesztünkből kiderül, sok terméken ez a várakozás sem segített. „Képzeljük magunkat egy hölgy helyébe, mit érezhet, ha gyöngyvirágos, rózsás, fűszeres, gyümölcsös és édes illatok vegyülnek rajta, amit a sok locsolónak köszönhet? Reggel tizenegyre már a pálinka illata is csatlakozik a kompániához, este pedig gőzborotvával kell hajat mosnia. Két lehetőségünk van, az egyik a tiszta víz, pl. szóda, ami nem hagy nyomot, szagtalan és még mulatságos is. A másik megoldás pedig egy szép, jól megválasztott parfüm. Biztos megoldás lehet még, ha a meglocsolandó nő minden locsoló legény kezébe nyomja a saját, jól bevált parfümjét.”

A következő részben arra térünk rá, Zólyomi Zsolt milyen parfümöket ajánl húsvétra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek