A szóban forgó zöldség a spárga, amelynek hallatán talán nem fut össze a nyál a szádban, pedig a megfelelő technikával igazán ízletes, ropogós köret készíthető belőle. De ha ez nem is győz meg arról, hogy adj neki egy esélyt, akkor gondolj arra, hogy rendkívül egészséges. A következőkben dietetikusok mondják el, hogy a fogyasztásával mennyi mindent nyerhetsz.
Ezért olyan egészséges zöldség a spárga
„A spárga egy igazi szuperélelmiszer, amely tele van értékes tápanyagokkal, és számos egészségügyi előnyt kínál” – emelte ki Brigitte Zeitlin dietetikus, a BZ Nutrition alapítója. Íme a 4 legfontosabb ok, ami miatt a szakemberek szerint érdemes lenne többet enned belőle.
1. Segíti az emésztést
A spárga az egyik legjobb dolog, ami a beleiddel történhet, hiszen javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, és segít a székrekedés leküzdésében. „Nagyszerű prebiotikum-forrás, amely hozzájárul a bélrendszer egészségének megőrzéséhez” – mondja Amy Gorin dietetikus, a Plant-Based Eats tulajdonosa.
További előnye, hogy rostokban gazdag, így kellemesen eltelít, ráadásul egycsészényi mennyisége 3 gramm fehérjét tartalmaz, ami különösen jól jöhet, ha növényi alapú étrendet folytatsz.
2. Kiváló folsavforrás
Zeitlin szerint a spárga kiváló forrása a folsavnak, annak az alapvető tápanyagnak, amely elengedhetetlen a DNS-replikációhoz is. „Azok számára, akik terhesek vagy szoptatnak, mindennap érdemes gondoskodniuk a megfelelő folsavbevitelről. A szervezetnek ugyanis ilyenkor több folsavra van szüksége ahhoz, hogy a magzat egészségesen tudjon fejlődni.”
3. Tele van vitaminokkal
A spárgából nemcsak A- és C-vitaminhoz juthatsz, hanem K-vitaminhoz is. Az utóbbi kulcsfontosságú a csontok egészségéhez, illetve a szervezet természetes véralvadási folyamatainak elégséges működéséhez.
4. Értékes mikrotápanyagokat tartalmaz
A spárga olyan mikrotápanyagokat tartalmaz, mint a vas, a cink és a riboflavin, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi test egészséges fejlődéséhez, valamint az anyagcserével összefüggő energiatermeléshez.
A legtöbb tápanyag és ásványi anyag a spárga sötétebb, levelesebb hegyében koncentrálódik.
Így készítsd el, hogy finom legyen
A spárga főzése némi körültekintést igényel. Ha azt akarod, hogy finom és roppanós legyen, ne túlozd el a főzési idejét (nem kell több néhány percnél), és gazdagon ízesítsd meg. A spárga szerencsére igen sokoldalú alapanyag, így akár párolva, sütve vagy grillezve is elkészíthető.
A sült csirke és a lazac mellé remek köret válhat belőle, de könnyen felhasználható akár salátákhoz, tésztákhoz is.
Ha a spárga fogyasztása után furcsa szagú lesz a vizeleted, ne ijedj meg! Ez a spárgában lévő savnak köszönhető, ami az emésztés során ként tartalmazó melléktermékekre bomlik, az egészségre nézve azonban teljesen ártalmatlan.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés