A hüvelyesek családjába tartozó zöldbab – népies nevén a paszuly vagy a fuszulyka – Mexikóból származik, ahol az inkák már az ősidők óta fogyasztották. Európába a XVI. században jutott el, de még hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy igazán ismertté és népszerűvé váljon. Hazánkban eleinte a szegények eledelének tartották, és elsősorban levest készítettek belőle, mostanra azonban sokat változott a megítélése.
Ennyire egészséges a zöldbab
A zöldbab átlagos zöldségnek tűnhet, de kivételes tápanyagtartalommal rendelkezik: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Megtalálható benne többek között a C-vitamin, a folsav, a vas és a kálium, miközben kalóriatartalma rendkívül alacsony, zsírtartalma pedig a nullával egyenlő.
Most lássuk, hogy a kiegyensúlyozott étrend részeként a zöldbab milyen egészségügyi előnyöket nyújthat.
1. Serkentheti az emésztést
Magas rosttartalma révén a zöldbab javítja az emésztést. Nemcsak a székrekedés elkerülésében segíthet, hanem hozzájárulhat a bélmikrobiom egyensúlyának fenntartásához. Ez azért is fontos, mert ha a bélrendszerben élő baktériumok jól érzik magukat, akkor te is jól fogod. Kutatások is bizonyítják, hogy
az egészséges bélmikrobiom jótékony hatásai az egész szervezetre kiterjednek.
2. Csökkentheti az éhségérzetet
A magas cukor- és alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása a vércukorszint hirtelen kiugrásaihoz vezethet. Amikor pedig a vércukorszint újra lecsökken, éhesebbnek érezheted magad – különösen, ha süteményeket, csipszet vagy más feldolgozott élelmiszereket fogyasztasz.
Az olyan magas rosttartalmú zöldségeket viszont, mint amilyen a zöldbab is, lassabban emészti meg a szervezet, így hosszabb ideig tartható fenn a jóllakottság érzése.
3. Erősítheti a csontokat
A zöldbab kiváló forrása a K-vitaminnak, amelynek hiánya károsíthatja a csontokat. Ezt a vitamint elsősorban a táplálkozás útján érdemes bevinni, mivel így hatékonyabban szívódik fel, arról nem is beszélve, hogy táplálékkiegészítők formájában szedve kölcsönhatásba léphet a vérhígító készítményekkel.
4. Támogathatja az immunrendszer működését
A zöldbab nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Bár fogyasztása önmagában nem feltétlenül képes megelőzni a megfázást, mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy szervezeted védekezőképessége javuljon.
5. Védheti a szívet
A magas koleszterinszint és vérnyomás a szívbetegségek két ismert kockázati tényezője. Ha azonban elegendő zöldséget fogyasztasz, csökkentheted a kockázatokat. A zöldbab azért is remek választás, mert folsavat és káliumot tartalmaz, amelyek
segítenek szabályozni a vérnyomást, illetve javítják a szív egészségét.
Ilyen szempontból fontos szerephez jutnak a zöldbabban található rostok is. Ha elegendő oldható rostot fogyasztasz, az csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a szervezetben, mivel felszívja azt a vastagbélben, mielőtt a véráramba juthatna. Ezáltal tovább csökkenthető a szívbetegségek kockázata.
Fagyasztva is egészséges
A zöldbab által nyújtott egészségügyi előnyökről akkor sem kell lemondanod, ha épp nincs szezonja. A boltokban széles körben elérhető fagyasztott zöldbab ugyanis éppen olyan egészséges, mint a friss. Szakemberek szerint a babot nem sokkal betakarítása után fagyasztják le, így megőrzi értékes tápanyagait. Csak arra figyelj, hogy elkészítése során csak annyi hőnek tedd ki, amennyi feltétlenül szükséges, mert ha túlzásba esel, az károsíthatja tápanyagtartalmát.
Arról, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek tényleg egyenértékűek friss változataikkal, korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben, amelyet ide kattintva érhetsz el.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés