Jó hír: az egyik kedvenc ételünk nem minden formájában okoz rákot és szívbetegséget

GettyImages-763243721

A vörös hús valóban növeli bizonyos daganatos betegségek kockázatát? Egészség és igazság sorozatunk új részében ennek jártunk utána.

A vörös hús egyike azon ételeinknek, amiről már annyi jót és rosszat is hallottunk, hogy nehéz eldönteni, értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttat minket, vagy épp ellenkezőleg: jobb lenne kiiktatni az étrendünkből, ha szeretnénk megkímélni magunkat a súlyos betegségektőlEgy új, egyben rendkívül átfogó kutatás segít eloszlatni a kétségeket.

Szívbetegséget okoz a vörös hús?

Korábban számos megfigyelésen alapuló tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a vörös hús egészségtelen, mert sok telített zsírt tartalmaz. Összefüggést mutattak ki a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a prosztatarák kockázata és a magasabb vöröshús-fogyasztás között. Több sebből vérzik ez a megállapítás; kezdjük rögtön a vizsgálati módszerek pontosságával.

A feldolgozott vörös húsok nem egészségesek, így az előrecsomagolt hamburgerpogácsa sem
A feldolgozott vörös húsok nem egészségesek, így az előrecsomagolt hamburgerpogácsa semeclipse_images / Getty Images Hungary

Nem mindegy, hogy bacon vagy steak

Rendkívül nehéz helyzetben vannak a kutatók, amikor egy élelmiszer egészségre gyakorolt hatását vizsgálják, hiszen az említett betegségek kialakulását számtalan más tényező is befolyásolhatja az étkezési szokásainkon kívül is; például a mozgáshiányos, stresszes és túlterhelt életmódunk.

Az eltérő vizsgálati módszerek más-más eredményt hozhatnak ki, így ember legyen a talpán, aki ez alapján el tudja dönteni, mi egészséges és mi nem az. 

A vöröshús-fogyasztás és a betegségek kockázata közötti összefüggés azért sem egyértelmű, mert sok tanulmány nem tesz különbséget a feldolgozott (például bacon, felvágott, kolbász, hamburgerpogácsa) és a feldolgozatlan vörös hús fogyasztása között. A feldolgozott élelmiszerek elsősorban a bennük található adalékanyagok és tartósítószerek miatt károsak az egészségre, amelyek valóban növelhetik a szívbetegség és a rák kockázatát. Ezért nem lehet egy kalap alá venni a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszereket egy olyan kutatásban, ami a vörös hús egészségre gyakorolt hatását hivatott kideríteni.

Számít a vörös hús minősége, de a mennyisége is
Számít a vörös hús minősége, de a mennyisége isSebastian Kopp / EyeEm / Getty Images Hungary

Átfogó, több évtizedes kutatómunka

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) kutatói több évtizeden át vizsgálták a vöröshús-fogyasztás egészségügyi kockázatát, aminek eredményei igen megnyugtatók lehetnek a húsimádók számára: számottevő bizonyítékot nem találtak a feldolgozatlan vöröshús-fogyasztás és a vastagbélrák, a mellrák, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szívbetegség közötti összefüggésre.

„Amellett, hogy biztos támpontot adunk a fogyasztóknak, elemzésünk útmutatást nyújthat a döntéshozóknak az egészség- és wellnessoktatási programok kidolgozásában, hogy azokra a kockázati tényezőkre összpontosítsanak, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják az egészségre” – kommentálta a kutatási eredményeket dr. Emmanuela Gakidou, az IHME professzora. 

De mi a helyzet az úgynevezett „húsevő” diétázókkal?

A carnivore, avagy ragadozóétrend hívei azt vallják, hogy a feldolgozatlan hús tartalmaz minden olyan tápanyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Pozitív példaként említik az inuitokat, a maszájokat és számos más húsevő törzset is. Az új kutatási eredmény alapján valóban veszélytelen ez az étkezési trend? Szakértők szerint nem magával a húsfogyasztással van a probléma.

Ha feldolgozatlan, ráadásul még szabad tartású és nem hormonkezelt állat húsát esszük, azzal nem ártunk az egészségünknek.

A problémát az egyoldalú táplálkozás jelenti, mivel ez az étrend szinte teljesen száműzi a zöldségeket és a gyümölcsöket – teszi mindezt a zéró szénhidrát elvén. Márpedig a szervezetnek szüksége van a jó szénhidrátokra, melyeknek a zöldségek kiváló forrásai. A legjobb tehát, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és igyekszünk mértéket tartani. Abból nagy baj nem lehet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra