Petefészekrákot és agydaganatot okozhatnak ezek az élelmiszerek

GettyImages-642231582
Olvasási idő kb. 3 perc

A legújabb kutatások szerint minél több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztunk, annál nagyobb a rák kialakulásának kockázata. Megállapított, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása a legnagyobb veszélyt a petefészek és agy daganatos megbetegedésére jelenti.

A többszörösen feldolgozott élelmiszerek közé tartozik például a csomagolt rágcsálnivalók és húskészítmények és a készételek.

Ezek az alapanyagok meggyorsítják a rák kialakulását

A kutatás tíz éven keresztül zajlott, és csaknem 200 ezer résztvevőt vizsgáltak meg az Egyesült Királyságban. A résztvevők átlagos életkora 58 év volt. A kutatók arra keresték a választ, hogy az elfogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például az üdítőitalok, a tömegesen előállított péksütemények, az édes vagy sós csomagolt rágcsálnivalók, az édesített reggeli gabonapelyhek, a csomagolt húskészítmények és a készételek, valamint a különböző ráktípusok kialakulása között milyen összefüggés található.

A mesterségesen előállított összetevőket tartalmazó élelmiszerek daganatos megbetegedést okoznak
A mesterségesen előállított összetevőket tartalmazó élelmiszerek daganatos megbetegedést okoznakThe Washington Post / Getty Images Hungary

Kritérium volt, hogy az említett többszörösen feldolgozott ételek legalább öt vagy több összetevőből álljanak, és tartalmazzanak olyan iparilag használt alapanyagokat, mint a tartósítószerek, emulgeálószerek, édesítőszerek, mesterséges színezékek és aromák.

Óriási kockázatot jelent

Egy tavalyi amerikai kutatás már kiderítette, hogy azok a férfiak, akik sok ultrafeldolgozott ételt fogyasztanak, 29 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek vastagbélrákban.

Gyümölcsök, zöldségek és fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztásával megelőzhetők a betegségek
Gyümölcsök, zöldségek és fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztásával megelőzhetők a betegségekEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Most pedig a britek arra a következtetésre jutottak, hogy azok a középkorú felnőttek, akik túlzásba viszik a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rák bizonyos típusaival, például az agydaganattal és a petefészekrákkal szemben. 

A kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy minél több ultrafeldolgozott élelmiszert eszik valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy daganatos betegségben fog elhunyni. Minden 10 százalékos növekedés, amit az étrendbe ultrafeldolgozott élelmiszerekből beiktatunk, 6 százalékkal magasabb halálozási kockázatot jelentett, ami a mellrák esetében 16 százalékra, a petefészekrák esetében pedig 30 százalékra emelkedett.

A helytelen étrend gyakran magasabb energia-, telített zsír-, só- és cukorbevitellel, valamint kevesebb gyümölcs, zöldség, rost, illetve alapvető ásványianyag- és vitaminfogyasztással jár. Ezek önmagukban is olyan táplálkozási tényezők, amelyekről régóta ismert, hogy negatívan befolyásolják az egészségünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek