Petefészekrákot és agydaganatot okozhatnak ezek az élelmiszerek

GettyImages-642231582

A legújabb kutatások szerint minél több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztunk, annál nagyobb a rák kialakulásának kockázata. Megállapított, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása a legnagyobb veszélyt a petefészek és agy daganatos megbetegedésére jelenti.

A többszörösen feldolgozott élelmiszerek közé tartozik például a csomagolt rágcsálnivalók és húskészítmények és a készételek.

Ezek az alapanyagok meggyorsítják a rák kialakulását

A kutatás tíz éven keresztül zajlott, és csaknem 200 ezer résztvevőt vizsgáltak meg az Egyesült Királyságban. A résztvevők átlagos életkora 58 év volt. A kutatók arra keresték a választ, hogy az elfogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például az üdítőitalok, a tömegesen előállított péksütemények, az édes vagy sós csomagolt rágcsálnivalók, az édesített reggeli gabonapelyhek, a csomagolt húskészítmények és a készételek, valamint a különböző ráktípusok kialakulása között milyen összefüggés található.

A mesterségesen előállított összetevőket tartalmazó élelmiszerek daganatos megbetegedést okoznak
A mesterségesen előállított összetevőket tartalmazó élelmiszerek daganatos megbetegedést okoznakThe Washington Post / Getty Images Hungary

Kritérium volt, hogy az említett többszörösen feldolgozott ételek legalább öt vagy több összetevőből álljanak, és tartalmazzanak olyan iparilag használt alapanyagokat, mint a tartósítószerek, emulgeálószerek, édesítőszerek, mesterséges színezékek és aromák.

Óriási kockázatot jelent

Egy tavalyi amerikai kutatás már kiderítette, hogy azok a férfiak, akik sok ultrafeldolgozott ételt fogyasztanak, 29 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek vastagbélrákban.

Gyümölcsök, zöldségek és fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztásával megelőzhetők a betegségek
Gyümölcsök, zöldségek és fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztásával megelőzhetők a betegségekEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Most pedig a britek arra a következtetésre jutottak, hogy azok a középkorú felnőttek, akik túlzásba viszik a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rák bizonyos típusaival, például az agydaganattal és a petefészekrákkal szemben. 

A kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy minél több ultrafeldolgozott élelmiszert eszik valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy daganatos betegségben fog elhunyni. Minden 10 százalékos növekedés, amit az étrendbe ultrafeldolgozott élelmiszerekből beiktatunk, 6 százalékkal magasabb halálozási kockázatot jelentett, ami a mellrák esetében 16 százalékra, a petefészekrák esetében pedig 30 százalékra emelkedett.

A helytelen étrend gyakran magasabb energia-, telített zsír-, só- és cukorbevitellel, valamint kevesebb gyümölcs, zöldség, rost, illetve alapvető ásványianyag- és vitaminfogyasztással jár. Ezek önmagukban is olyan táplálkozási tényezők, amelyekről régóta ismert, hogy negatívan befolyásolják az egészségünket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra