Ha a vércukorszintünk rendszeresen hirtelen megemelkedik, az idővel súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, és növelheti az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, a stroke és az elhízás. Nézzük, melyek azok az egészséges fehérjeforrások, amelyek segíthetnek kordában tartani a desszertek utáni állandó sóvárgást, és a vércukorszintünket.
Így befolyásolja a fehérje a sóvárgás megszüntetését
Egészségünk megőrzése érdekében szükségünk van mindhárom makrotápanyagra: fehérjére, szénhidrátra és zsírra is, hiszen ezek látják el a szervezetünket kalóriával, és egyúttal energiával. Mindegyikre másként reagál a testünk.
A szénhidrátok elfogyasztását követően étkezés után közvetlenül megemelkedik a vércukorszintünk, aminek következtében a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, hogy a cukrot a vérsejtekbe szállítsa. Ellenben a zsírok nincsenek azonnali hatással a vércukorszintre, de a zsírban gazdag étkezés lelassíthatja az emésztést, és ronthatja az inzulin azon képességét, hogy cukrot szállítson a sejtekhez.
A fehérje azonban segít szabályozni a vércukorszintet azáltal, hogy lassítja az emésztést, növeli a jóllakottság érzését, és csökkenti az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést azzal, hogy mérsékli a sejtek cukorfelvételi sebességét.
Amikor fehérjében gazdag ételt fogyasztunk, a vércukor lassabban szabadul fel és kerül be a véráramba, mint ha a szénhidrátokat önmagában vagy extra nagy adagban fogyasztanánk.
Ezáltal a fehérje fogyasztása segít stabilizálni a vércukorszintet, és megelőzni azokat a rettegett vércukor-kiugrásokat és -zuhanásokat, amelyek problémát okozhatnak, beleértve a cukoréhséget is.
Mindebből pedig az következik, hogy ha több egészséges fehérjeforrást tartalmaz az étrendünk, azzal nem csupán stabilizáljuk a vércukorszintünket, de egyúttal lassítjuk a keményítők és a szénhidrátok felszívódását is.
Ha mégis kívánjuk az édeset
Ha a fehérjében gazdag ételek elfogyasztása után még mindig megkívánjuk az édességet, akkor a táplálkozási szakértők szerint annak az lehet az oka, hogy nem viszünk be a szervezetbe elég kalóriát, vagy nem megfelelő ételeket fogyasztunk. Ha csak egyszerű, finomított szénhidrátot eszünk, szervezeted inzulinreakciója kissé drasztikus lesz, ami növeli az inzulinkiválasztást a hasnyálmirigyben.
Azonban ha elegendő fehérjét és szénhidrátot fogyasztunk, azzal megelőzzük a vércukorszint-összeomlást, ami miatt egyéb esetben megkívánjuk a cukrot. Mindennek az az oka, hogy a fehérjéket és a rostokat hosszabb ideig tart megemésztenie a szervezetünknek, így hosszabb ideig telítettebbnek érezhetjük magunkat. Az, hogy kinek mennyi fehérjére van szüksége naponta, jelentősen függ az életkortól, a nemtől, a testsúlytól és aktivitási szinttől.
Figyeljük a testünk jelzéseit
Ahhoz, hogy elkerüljük a cukoréhséget, érdemes fokozott figyelemmel lenni a testünk jelzéseire. Ne hagyjuk, hogy túlzottan megéhezzünk, mert ebben az esetben könnyebben elcsábulunk az egyszerű szénhidrátokra, a feldolgozott gyorsételekre, hiszen ezekből nyerhetünk a leggyorsabban energiát, ezekkel tudjuk kielégíteni leggyorsabban a cukor iránti vágyunkat.
Ha a nap folyamán rendszeresen étkezünk, és nem hagyunk ki egyetlen étkezést sem, biztos, hogy egy lépéssel a sóvárgás előtt leszünk.
Ezek a legjobb fehérjeforrások a cukoréhség leküzdésére
A cukoréhség ellen a legjobb fehérjeforrások a különféle hüvelyesek lehetnek. Ilyen például a lencse, a csicseriborsó, a feketebab, a tofu, a zöld- és a sárgaborsó. Ezek ugyanis a hússal és a tejtermékekkel ellentétben nem csupán fehérjében gazdagok, hanem a bennük lévő rosttal is hozzájárulnak ahhoz, hogy stabilizálják a vércukorszintet.
Az egészséges fehérjék közé tartozik még a földimogyoró, az olyan teljes kiőrlésű gabonák, mint a zabpehely, a barna rizs, a vadrizs, a hajdina; a diófélék és a magvak közül a quinoa, a chiamag, a kendermag, a mandula és a tökmag. A húsfélékből azoknak az állatoknak a húsa, amelyek szabad legeltetéssel nevelkedtek, legyen az marha, csirke vagy pulyka. Kiváló választás lehet még ha halakat, tejtermékeket és tojást fogyasztunk.
Ha kifejezetten a vérnyomáscsökkentés a cél, akkor ebben a cikkben elolvashatod, milyen ételek segíthetnek ebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés