Ezekkel az ételekkel stabilizálhatod a vércukorszinted, megakadályozva a cukoréhséget

GettyImages-1264862863
Olvasási idő kb. 5 perc

Ha folyton cukros nassolnivalóra vágysz, a dietetikusok szerint egy bizonyos tápanyagot hiányol a szervezeted. Azonban megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztásával elkerülhető a hirtelen ránk törő cukoréhség.

Ha a vércukorszintünk rendszeresen hirtelen megemelkedik, az idővel súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, és növelheti az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, a stroke és az elhízás. Nézzük, melyek azok az egészséges fehérjeforrások, amelyek segíthetnek kordában tartani a desszertek utáni állandó sóvárgást, és a vércukorszintünket.

Így befolyásolja a fehérje a sóvárgás megszüntetését

Egészségünk megőrzése érdekében szükségünk van mindhárom makrotápanyagra: fehérjére, szénhidrátra és zsírra is, hiszen ezek látják el a szervezetünket kalóriával, és egyúttal energiával. Mindegyikre másként reagál a testünk.

Ezzel a növénnyel rendbe teheted vérnyomásod: lekörözi a fokhagymát is gyógyhatásaEzzel a növénnyel rendbe teheted vérnyomásod: lekörözi a fokhagymát is gyógyhatása

Az egészséges étrend részeként érdemes ezt az ellentmondásos megítélésű fűszert is beépíteni mindennapjaidba. Szíved hálás lesz érte!

Tovább olvasom
Ha egészségesen táplálkozunk, nem fogunk nassolnivaló után sóvárogni
Ha egészségesen táplálkozunk, nem fogunk nassolnivaló után sóvárogniAlexander Spatari / Getty Images Hungary

A szénhidrátok elfogyasztását követően étkezés után közvetlenül megemelkedik a vércukorszintünk, aminek következtében a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, hogy a cukrot a vérsejtekbe szállítsa. Ellenben a zsírok nincsenek azonnali hatással a vércukorszintre, de a zsírban gazdag étkezés lelassíthatja az emésztést, és ronthatja az inzulin azon képességét, hogy cukrot szállítson a sejtekhez.

A fehérje azonban segít szabályozni a vércukorszintet azáltal, hogy lassítja az emésztést, növeli a jóllakottság érzését, és csökkenti az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést azzal, hogy mérsékli a sejtek cukorfelvételi sebességét. 

Amikor fehérjében gazdag ételt fogyasztunk, a vércukor lassabban szabadul fel és kerül be a véráramba, mint ha a szénhidrátokat önmagában vagy extra nagy adagban fogyasztanánk.

Ezáltal a fehérje fogyasztása segít stabilizálni a vércukorszintet, és megelőzni azokat a rettegett vércukor-kiugrásokat és -zuhanásokat, amelyek problémát okozhatnak, beleértve a cukoréhséget is. 

Mindebből pedig az következik, hogy ha több egészséges fehérjeforrást tartalmaz az étrendünk, azzal nem csupán stabilizáljuk a vércukorszintünket, de egyúttal lassítjuk a keményítők és a szénhidrátok felszívódását is.

Ha mégis kívánjuk az édeset

Ha a fehérjében gazdag ételek elfogyasztása után még mindig megkívánjuk az édességet, akkor a táplálkozási szakértők szerint annak az lehet az oka, hogy nem viszünk be a szervezetbe elég kalóriát, vagy nem megfelelő ételeket fogyasztunk. Ha csak egyszerű, finomított szénhidrátot eszünk, szervezeted inzulinreakciója kissé drasztikus lesz, ami növeli az inzulinkiválasztást a hasnyálmirigyben.

Az édesség utáni sóvárgás annak is jele lehet, hogy nem fogyasztunk elegendő kalóriát
Az édesség utáni sóvárgás annak is jele lehet, hogy nem fogyasztunk elegendő kalóriátmediaphotos / Getty Images Hungary

Azonban ha elegendő fehérjét és szénhidrátot fogyasztunk, azzal megelőzzük a vércukorszint-összeomlást, ami miatt egyéb esetben megkívánjuk a cukrot. Mindennek az az oka, hogy a fehérjéket és a rostokat hosszabb ideig tart megemésztenie a szervezetünknek, így hosszabb ideig telítettebbnek érezhetjük magunkat. Az, hogy kinek mennyi fehérjére van szüksége naponta, jelentősen függ az életkortól, a nemtől, a testsúlytól és aktivitási szinttől.

Figyeljük a testünk jelzéseit

Ahhoz, hogy elkerüljük a cukoréhséget, érdemes fokozott figyelemmel lenni a testünk jelzéseire. Ne hagyjuk, hogy túlzottan megéhezzünk, mert ebben az esetben könnyebben elcsábulunk az egyszerű szénhidrátokra, a feldolgozott gyorsételekre, hiszen ezekből nyerhetünk a leggyorsabban energiát, ezekkel tudjuk kielégíteni leggyorsabban a cukor iránti vágyunkat. 

Ha a nap folyamán rendszeresen étkezünk, és nem hagyunk ki egyetlen étkezést sem, biztos, hogy egy lépéssel a sóvárgás előtt leszünk.

Ezek a legjobb fehérjeforrások a cukoréhség leküzdésére

A cukoréhség ellen a legjobb fehérjeforrások a különféle hüvelyesek lehetnek. Ilyen például a lencse, a csicseriborsó, a feketebab, a tofu, a zöld- és a sárgaborsó. Ezek ugyanis a hússal és a tejtermékekkel ellentétben nem csupán fehérjében gazdagok, hanem a bennük lévő rosttal is hozzájárulnak ahhoz, hogy stabilizálják a vércukorszintet.

A diófélék és az olajos magvak kiválthatják az édességet
A diófélék és az olajos magvak kiválthatják az édességetLa Bicicleta Vermella / Getty Images Hungary

Az egészséges fehérjék közé tartozik még a földimogyoró, az olyan teljes kiőrlésű gabonák, mint a zabpehely, a barna rizs, a vadrizs, a hajdina; a diófélék és a magvak közül a quinoa, a chiamag, a kendermag, a mandula és a tökmag. A húsfélékből azoknak az állatoknak a húsa, amelyek szabad legeltetéssel nevelkedtek, legyen az marha, csirke vagy pulyka. Kiváló választás lehet még ha halakat, tejtermékeket és tojást fogyasztunk.

Ha kifejezetten a vérnyomáscsökkentés a cél, akkor ebben a cikkben elolvashatod, milyen ételek segíthetnek ebben.

Nem csak gyógyszerrel csökkentheted a vérnyomásodat: ezek az ételek segítenekNem csak gyógyszerrel csökkentheted a vérnyomásodat: ezek az ételek segítenek

A sóbevitel csökkentésén túl érdemes olyan ételeket fogyasztanunk, amelyek segíthetnek nekünk a magas vérnyomás kordában tartását illetően.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek