A legújabb kutatások szerint a nap utolsó étkezése jelentősen befolyásolhatja egészségünket, de nem csak annak van jelentősége, hogy mit eszünk – legalább ilyen fontos az is, hogy vacsoránkat mikor fogyasszuk el. Egy, a Cell Metabolism című folyóiratban 2022 októberében publikált tanulmány például azt sugallja, hogy a korai vacsora több egészségügyi előnnyel járhat, mint azt korábban hittük.
Ennyit számít a vacsora időpontja
Vizsgálódásaik során a kutatók azokat a mechanizmusokat akarták feltárni, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy a késői vacsora miért növeli az elhízás kockázatát.
A tanulmány a korai vacsorát olyan étkezésként határozta meg, amelyet testünk cirkadián ritmusához igazodva 3-4 órával a lefekvés előtt fogyasztanak el.
A kutatók abból indultak ki, hogy ez az időgazdálkodás levetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyan eméssze meg az ételt, feldolgozza a tápanyagokat, és zökkenőmentesen álljon át az alvás közbeni böjtre, hozzájárulva az alapvető helyreállító folyamatok működéséhez.
A tanulmány éles különbségeket fedezett fel a korán és későn vacsorázók metabolikus profiljában. Miközben az előbbiek alacsonyabb vércukorszintet, jobb zsírégető kapacitást, javuló alvásminőséget és magasabb energiaszintet mutattak, addig az utóbbiaknál megnövekedett az éhségérzet, lelassult a kalóriák elégetése, és több zsír raktározódott el, ami fokozott kockázatot jelent az olyan állapotok esetében, mint a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
Egy tudományos áttekintés a tanulmány eredményével összhangban úgy találta, hogy a korábbi energiabevitel hosszú távon sokkal inkább elősegíti a fogyást. Emellett javulást figyeltek meg az inzulinrezisztencia, az éhgyomri glükóz-, továbbá a koleszterinszint tekintetében is.
Ez a vacsora ideális ideje
A szakértők hangsúlyozzák, az egyes emberek napi rutinja igen különböző lehet, ezért nincs értelme egy megvalósíthatatlan ütemtervhez ragaszkodni, és mindennap egy meghatározott időpontban erőltetni a vacsorát. A hangsúly inkább azon van, hogy az utolsó étkezés ideje zökkenőmentesen illeszkedjen az aktuális időbeosztáshoz.
Általánosságban kijelenthető, hogy a vacsora és a lefekvés ideje között legalább 2-3 órás szünetet kell hagyni.
Ez a rés biztosítja, hogy a szervezetnek elegendő ideje legyen az emésztésre, lehetővé téve a nyugodt a pihenést és az alvás közbeni regenerációt.
Ha a napodba valamilyen okból nem fér bele a korai vacsora, a szakemberek azt javasolják, hogy legalább 3-5 óránként egyél valamit, hiszen a rendszeres étkezési minta hozzájárulhat a vércukorszint stabilizációjához, és megelőzheti az éhségrohamokat, illetve az energiaszint csökkenését.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés