Ez a legjobb időpont a vacsorához a tudomány szerint

GettyImages-1192150155

Azt mindenki tudja, hogy nem érdemes túl későn vacsorázni, de vajon mi az ideális időpont szervezetünk számára? Ezt mondja a tudomány.

A legújabb kutatások szerint a nap utolsó étkezése jelentősen befolyásolhatja egészségünket, de nem csak annak van jelentősége, hogy mit eszünk – legalább ilyen fontos az is, hogy vacsoránkat mikor fogyasszuk el. Egy, a Cell Metabolism című folyóiratban 2022 októberében publikált tanulmány például azt sugallja, hogy a korai vacsora több egészségügyi előnnyel járhat, mint azt korábban hittük.

Ennyit számít a vacsora időpontja

Vizsgálódásaik során a kutatók azokat a mechanizmusokat akarták feltárni, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy a késői vacsora miért növeli az elhízás kockázatát.

A tanulmány a korai vacsorát olyan étkezésként határozta meg, amelyet testünk cirkadián ritmusához igazodva 3-4 órával a lefekvés előtt fogyasztanak el.

A kutatók abból indultak ki, hogy ez az időgazdálkodás levetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyan eméssze meg az ételt, feldolgozza a tápanyagokat, és zökkenőmentesen álljon át az alvás közbeni böjtre, hozzájárulva az alapvető helyreállító folyamatok működéséhez.

A vacsora időpontja az anyagcserére és az alvásra is kihat
A vacsora időpontja az anyagcserére és az alvásra is kihatAlex Walker / Getty Images Hungary

A tanulmány éles különbségeket fedezett fel a korán és későn vacsorázók metabolikus profiljában. Miközben az előbbiek alacsonyabb vércukorszintet, jobb zsírégető kapacitást, javuló alvásminőséget és magasabb energiaszintet mutattak, addig az utóbbiaknál megnövekedett az éhségérzet, lelassult a kalóriák elégetése, és több zsír raktározódott el, ami fokozott kockázatot jelent az olyan állapotok esetében, mint a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek.

Egy tudományos áttekintés a tanulmány eredményével összhangban úgy találta, hogy a korábbi energiabevitel hosszú távon sokkal inkább elősegíti a fogyást. Emellett javulást figyeltek meg az inzulinrezisztencia, az éhgyomri glükóz-, továbbá a koleszterinszint tekintetében is.

Ez a vacsora ideális ideje

A szakértők hangsúlyozzák, az egyes emberek napi rutinja igen különböző lehet, ezért nincs értelme egy megvalósíthatatlan ütemtervhez ragaszkodni, és mindennap egy meghatározott időpontban erőltetni a vacsorát. A hangsúly inkább azon van, hogy az utolsó étkezés ideje zökkenőmentesen illeszkedjen az aktuális időbeosztáshoz.

Általánosságban kijelenthető, hogy a vacsora és a lefekvés ideje között legalább 2-3 órás szünetet kell hagyni.

Ez a rés biztosítja, hogy a szervezetnek elegendő ideje legyen az emésztésre, lehetővé téve a nyugodt a pihenést és az alvás közbeni regenerációt.

Ha nem hagysz 2-3 órát a lefekvés előtt, a szervezeted előbb-utóbb benyújtja a számlát
Ha nem hagysz 2-3 órát a lefekvés előtt, a szervezeted előbb-utóbb benyújtja a számlátSouth_agency / Getty Images Hungary

Ha a napodba valamilyen okból nem fér bele a korai vacsora, a szakemberek azt javasolják, hogy legalább 3-5 óránként egyél valamit, hiszen a rendszeres étkezési minta hozzájárulhat a vércukorszint stabilizációjához, és megelőzheti az éhségrohamokat, illetve az energiaszint csökkenését.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra