A mélyvénás trombózis egyre több embert fenyeget a világon. A vérrögképződés súlyos betegségek előfutára, súlyos esetben pedig akár halállal is végződhet. Jó hír azonban, hogy a trombózis kezelhető, és meg is előzhető. Ez utóbbiban segítségünkre lehetnek az alábbi élelmiszerek.

Bár komfortos lehet úgy ülni a kanapén vagy az irodában, hogy a lábunkat keresztbe tesszük, ám ez a pozíció egyáltalán nem javasolt.
Tovább olvasomVíz
A víz az egyik legalapvetőbb ellenszere a vérrögképződésnek és a szívbetegségnek, hiszen ha kellőképpen hidratáltak vagyunk, a szívünket sem késztetjük pluszmunkára. Továbbá a kiszáradás kedvező feltételeket teremt a trombózis kialakulásához, ezért a szakértők napi 2,5-3 liter víz elfogyasztását javasolják. A folyadékpótlás történhet egyéb formában is, de ügyeljünk arra, hogy szénsavmentes és alacsony kalóriatatalmú italokat fogyasszunk.

Mák
A mák és a mákolaj természetes vérhígító, így trombózis megelőzése érdekében hetente többször is javasolt a fogyasztása, hogy megelőzzük a mélyvénás trombózis kialakulását. A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban, B6-vitaminban és E-vitaminban gazdag. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését is. Mindemellett a mák növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, fájdalomcsökkentő, nyugtató, altató hatású élelmiszer. A mák csontjaink természetes „védelmezője”, a csontritkulás ellenszere.

Fokhagyma
Több kutatás is bizonyítja, hogy a fokhagymában olyan anyagok találhatóak, amelyek segítenek megakadályozni a vérrögök kialakulását. Így tehát a fokhagyma fogyasztása felerősítheti a receptre felírt vérhígítók hatását. Ráadásul a fűszernövénynek antibakteriális és immunerősítő hatása is van.

Hal és halolaj
A halakban található ómega-3 zsírsavaknak is vérhígító hatásuk van. A halak közül válasszuk a tonhalat, a makrélát, a lazacot és a szardíniát. Heti két adag hal elfogyasztása jelentősen csökkenti ugyanis a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Azok, akik nem szeretik a halat, halolajkapszula szedésével is hozzájuthatnak a szervezet számára fontos ómega-3 zsírsavakhoz.
Olívaolaj
Az olívaolaj rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérrögök kialakulásának kockázatát. A szűz olívaolajban lévő, fenoloknak nevezett antioxidánsok érdekében érdemes lemondani a vajról és az egyéb állati eredetű zsiradékokról.

Diófélék és magolajok
Az E-vitamin többféle módon is meggátolja a vérrögök, érelzáródások kialakulását. Sok E-vitamint tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a mandulaolaj, a napraforgóolaj, a tojássárgája, az olajos magok és a diófélék is.
Vörösbor
Egy kutatás szerint a mértékkel fogyasztott vörösbor segít megóvni a vérlemezkék összetapadását és a vérrögök kialakulását a lila szőlőben található erős antioxidánsoknak köszönhetően. Az orvosok szerint napi egy pohár bor nem ártalmas az egészégre, azonban ha ennél többet fogyasztunk, az alkohol károsíthatja a májat, amely jelentős véralvadásgátló és vérhígító szerepet játszik a szervezetünkben.

A csipszről tudjuk, hogy magas sótartalmú, de sok ételről nem is sejtjük, mennyire rosszat tesz egészségünknek!
Tovább olvasomAz alsó végtagok ödémára való hajlama számos súlyos betegséggel is összefügghet. Ha szeretnéd tudni, melyek ezek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés