A mélyvénás trombózis egyre több embert fenyeget a világon. A vérrögképződés súlyos betegségek előfutára, súlyos esetben pedig akár halállal is végződhet. Jó hír azonban, hogy a trombózis kezelhető, és meg is előzhető. Ez utóbbiban segítségünkre lehetnek az alábbi élelmiszerek.
Víz
A víz az egyik legalapvetőbb ellenszere a vérrögképződésnek és a szívbetegségnek, hiszen ha kellőképpen hidratáltak vagyunk, a szívünket sem késztetjük pluszmunkára. Továbbá a kiszáradás kedvező feltételeket teremt a trombózis kialakulásához, ezért a szakértők napi 2,5-3 liter víz elfogyasztását javasolják. A folyadékpótlás történhet egyéb formában is, de ügyeljünk arra, hogy szénsavmentes és alacsony kalóriatatalmú italokat fogyasszunk.
Mák
A mák és a mákolaj természetes vérhígító, így trombózis megelőzése érdekében hetente többször is javasolt a fogyasztása, hogy megelőzzük a mélyvénás trombózis kialakulását. A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban, B6-vitaminban és E-vitaminban gazdag. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését is. Mindemellett a mák növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, fájdalomcsökkentő, nyugtató, altató hatású élelmiszer. A mák csontjaink természetes „védelmezője”, a csontritkulás ellenszere.
Fokhagyma
Több kutatás is bizonyítja, hogy a fokhagymában olyan anyagok találhatóak, amelyek segítenek megakadályozni a vérrögök kialakulását. Így tehát a fokhagyma fogyasztása felerősítheti a receptre felírt vérhígítók hatását. Ráadásul a fűszernövénynek antibakteriális és immunerősítő hatása is van.
Hal és halolaj
A halakban található ómega-3 zsírsavaknak is vérhígító hatásuk van. A halak közül válasszuk a tonhalat, a makrélát, a lazacot és a szardíniát. Heti két adag hal elfogyasztása jelentősen csökkenti ugyanis a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Azok, akik nem szeretik a halat, halolajkapszula szedésével is hozzájuthatnak a szervezet számára fontos ómega-3 zsírsavakhoz.
Olívaolaj
Az olívaolaj rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérrögök kialakulásának kockázatát. A szűz olívaolajban lévő, fenoloknak nevezett antioxidánsok érdekében érdemes lemondani a vajról és az egyéb állati eredetű zsiradékokról.
Diófélék és magolajok
Az E-vitamin többféle módon is meggátolja a vérrögök, érelzáródások kialakulását. Sok E-vitamint tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a mandulaolaj, a napraforgóolaj, a tojássárgája, az olajos magok és a diófélék is.
Vörösbor
Egy kutatás szerint a mértékkel fogyasztott vörösbor segít megóvni a vérlemezkék összetapadását és a vérrögök kialakulását a lila szőlőben található erős antioxidánsoknak köszönhetően. Az orvosok szerint napi egy pohár bor nem ártalmas az egészégre, azonban ha ennél többet fogyasztunk, az alkohol károsíthatja a májat, amely jelentős véralvadásgátló és vérhígító szerepet játszik a szervezetünkben.
Az alsó végtagok ödémára való hajlama számos súlyos betegséggel is összefügghet. Ha szeretnéd tudni, melyek ezek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés