A tartós stressz olyan testrészre is hat, amire nem is gondolnál

GettyImages-1352919035
Olvasási idő kb. 5 perc

Jól tudjuk, hogy a tartós és káros stressz megbetegíthet; vegyük csak a szív- és érrendszeri problémákat vagy a meggyengült immunrendszert. Önmagában ez is elég lenne, de ezzel koránt sincs vége a felsorolásnak.

A stressz a test természetes reakciója, ha veszélyt érez; az evolúció során ez jelzőfunkcióval bírt. A rövid távú stressz valószínűleg nem okoz komoly egészségügyi problémákat, ám ha hetekig vagy akár hónapokig is elhúzódik a feszültség, akkor a szervezetünk komoly károsodást szenvedhet. A stressz akár gyulladásos reakcióhoz is vezethet, ami számos további egészségügyi problémát generálhat. 

A tartós stressz nem csak az álmatlanság miatt fáraszt

Egyre több helyen hallani, hogy a hosszú távú stressz rossz hatással van a mentális egészségre is. Szorongást okoz, depresszióhoz vezethet. A tartós stressznek kitett emberek általában szomorúbbak, nehezebben ismerik fel az örömet okozó lehetőségeket. Rengeteg szó esik a stressz és az alvászavar kapcsolatáról is: ha éjszaka is cikáznak a gondolatok a fejedben, akkor bizonyára nehezebben alszol el. Ha stresszes az életünk, alapjáraton fáradtabbnak érezzük magunkat napközben, és ehhez még csak az sem kell, hogy előző éjszaka álmatlanul forgolódjunk egy megoldatlan probléma miatt.

A tartós stressz károsítja a fizikai és a mentális egészséget is
A tartós stressz károsítja a fizikai és a mentális egészséget isWestend61 / Getty Images Hungary

Kiütések a bőrön és a szájban

A bőr is érzékenyen reagál a stresszre: gyulladásos reakciót indít be, emiatt viszkető kiütések vagy pattanások jelennek meg a bőrünkön. Ugyanez a gyulladás gyengíti a immunrendszert, ezért nagyobb eséllyel jelenhetnek meg herpeszek, afták a szájüregben. A tartós stressz rossz hatással van a fogainkra is, és több fronton is támad. Az egyik az éjszakai fogcsikorgatás, ami roncsolja a fogzománcot, valamint feszültséget kelt az állkapocsban, ami akár fejfájást is okozhat. Kimutatták azt is, hogy stresszes állapotban nagyobb mennyiségű dentálplakk keletkezik, azaz lepedék, ami szintén roncsolhatja a fogakat és a fogínyt. 

A stressz növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mivel stressz esetén kortizol (stresszhormon) szabadul fel, ami megemelheti a vércukor szintjét.

Szintén a kortizol okolható a súlygyarapodásért: a mellékvese termeli ezt a hormont, és ha túl sok termelődik belőle, akkor a mellékvese kifárad, ami hasi elhízásban is megnyilvánulhat. Megváltozhat a menstruációs ciklus – a menzesz rendszertelenné válhat, akár el is maradhat, és csökkenhet a libidó. Egy tanulmány kimutatta, hogy a szorongó nők kevésbé kívánják a szexet, vagy ha mégis, akkor kevésbé élvezik az együttléteket.

A szociális szorongásban szenvedőknél gyakran légszomj alakul ki

Az idegesség miatt a légzőizmok feszesebbé válnak, majd amikor elfáradnak, a légszomj súlyosbodhat. Szélsőséges esetben pánikroham alakulhat ki. A légzőizmokat vagy rekeszizmokat is lehet, sőt érdemes edzeni, aminek a legjobb módja az aktív sport. Ráadásul a sport során felszabaduló hormonok kiváló stresszoldók is.

A feszültség hatására légszomj, szélsőséges esetben pánikroham alakulhat ki
A feszültség hatására légszomj, szélsőséges esetben pánikroham alakulhat kiScience Photo Library / Getty Images Hungary

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a stressz okozta megbetegedések kialakulását?

A stresszkezelés kulcsa az életben lévő rossz stresszorok (külső tényezők, amik stresszválaszt váltanak ki a szervezetben) azonosítása és egészséges módszerek kidolgozása azok kezelésére. Szerencsére több ilyen hatásos megoldás is lehetséges.

  • A cél a stressz minimálisra csökkentése. Keressük meg a forrásait, és igyekezzünk kiiktatni a káros stresszorokat. Például kerüljük azoknak az embereknek a társaságát, akik a tartós feszültség okozói; tanuljunk meg nemet mondani; szűkítsük le a teendőink listáját, úgy is mondhatnánk: legyen összhang a teherbírásunk és a tennivalóink mennyisége között.
  • Fogadjuk el, hogy nem irányíthatunk mindent. Helyette fókuszáljunk arra, amit befolyásolhatunk. Sokkal hatékonyabbá válik a munkavégzés, sőt energikusabbnak, magabiztosabbnak érezhetjük magunkat az élet más területein is, ha elfogadjuk, hogy sok minden nem rajtunk múlik.
  • Már a csapból is a pozitív gondolkodás fontossága folyik, de nem véletlenül. Amikor nehéz helyzetbe kerülünk, vegyük sorra tudatosan, mi az, ami jól működik az életünkben, és hogyan tanulhatunk a jelenlegi szituációból.
  • Ne féljünk segítséget kérni, ha nehéz! Beszéljük ki magunkból a feszültséget, ahelyett, hogy hagynánk tovább gyűlni a negatív érzéseket; mindenki környezetében van legalább egy megbízható ember, aki szívesen meghallgat.
  • Sokat segít a már említett testmozgás és a légzésgyakorlat, a pihenés vagy a meditáció. Adjunk időt a testünknek, hogy felépüljön a stresszes eseményekből, és felkészülhessen az új nap kihívásaira.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek