A szódabikarbóna egy nagyon hasznos, enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Azonban az, hogy a szódabikarbóna egy természetes anyag, még nem jelenti azt, hogy bizonyos szabályok nélkül biztonságosan fogyasztható lenne. Óvatosan kell vele bánni, mert a szervezetünk állapotától függően nemcsak segíthet, hanem árthat is.
Így hat a szódabikarbóna a szervezetünkre
A szódabikarbóna, vagy más néven a nátrium-hidrogén-karbonát, egy lúgos anyag, amely nátriumból, hidrogénből, szénből és oxigénből áll. Elfogyasztva elsődleges szerepe a sav semlegesítése, leginkább savas reflux esetén.
A savasság és a lúgosság pH-skáláján minden, amelynek pH-értéke 7-nél kisebb, savas, 7-nél semleges, 7-től 14-ig pedig lúgos vagy bázikus. Az emberi vér pH-tartománya szigorúan 7,35 és 7,45 között mozog, de vannak olyan testrészek, melyeknek saját pH-ja van. Ilyen például a gyomor, amelynek erősen savas a pH-értéke. A túl sok szódabikarbóna fogyasztása, melynek lúgos a pH-ja (körülbelül 8,3), teljesen felboríthatja az emberi szervezet normál működését.
A szódabikarbóna az edzések hatékonyságát is növelheti
Kutatások igazolják, hogy a szódabikarbóna fogyasztása javítja a fizikai állóképességet. Edzés közben, különösen akkor, amikor intenzív, anaerob mozgást végzünk, például sprintelünk vagy ugrálókötelezünk, az izomanyagcsere hidrogénionokat termel. Az ionok felhalmozódása növeli a savasságot, ami csökkenti az edzés hatékonyságát.
Ám ha az edzés előtt egy-két órával bevesszük a szódabikarbónát, csökkentjük a savasságot a megdolgoztatásra váró izmokban, akkor rövid távon javítjuk a teljesítményt, és így nagyobb intenzitással tudjuk elvégezni a gyakorlatokat.
A sport intenzitásától függően a pH-ra gyakorolt hatás akár három óráig is eltarthat.
Krónikus vesebetegség esetén is segíthet a szódabikarbóna
A szódabikarbóna legismertebb előnye, hogy csökkentheti a gyomorsavat, és ezáltal enyhítheti a savas refluxot, illetve az emésztési zavarokat is, ami nem meglepő, mivel összetevői megegyeznek a savlekötők összetevőivel.
Vannak olyan bizonyítékok is, amelyek arra utalnak, hogy a szódabikarbóna lassíthatja a vesebetegség progresszióját. Krónikus vesebetegségben szenvedőknél a páros szervek tudják kellőképpen megszabadítani a szervezetet attól a savtól, ami savasabb vért eredményez.
Az orvosok azonban rájöttek, hogy a savterhelést szódabikarbónát tartalmazó kiegészítő szerekkel ellensúlyozni lehet. Kutatás igazolja, hogy a magas vérnyomásban és súlyos, krónikus vesebetegségben szenvedő embereknél napi két adag szódabikarbóna-tartamú tabletta öt év alatt lassíthatja a betegség progresszióját.
Mindemellett az is kiderült, hogy a kezelés szódabikarbónával való kiegészítése nem csökkentette a vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
További vizsgálatot igényel annak megállapítása, hogy a bikarbónás só milyen mértékben képes csökkenteni a gyulladást. Egy állatokon és embereken végzett vizsgálat szerint a szódabikarbóna képes mérsékelni a gyulladást, ami számos egészségügyi probléma kockázati tényezője lehet, beleértve a szívbetegségeket, a depressziót, valamint az Alzheimer-kórt és a reumás ízületi gyulladást.
Előnyei mellett hátrányai is lehetnek a szódabikarbónának
Vannak azonban olyanok, akiknek a szódabikarbóna alkalmazása egyáltalán nem ajánlott, ilyenek például a gyerekek, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, és azok, akik olyan kóros állapotban szenvednek, ami felborítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. De a szakértők szerint tilos fogyasztaniuk a várandós nőknek is. A különös gondosságra a szódabikarbóna magas nátriumtartalma miatt van szükség, amiből nem javasolt naponta 1 teáskanálnál többet fogyasztani.
A szakértők szerint nincs univerzális adagolási ajánlás. De emésztési zavarok esetén meg lehet próbálni egy negyed teáskanálnyit egy pohár vízzel elkeverni. Ennél nagyobb dózisban a szódabikarbóna hasmenést, puffadást, hányingert vagy hányást okozhat. A legjobb, ha evés után isszuk meg a bekevert italt, mert először gyomorsavra van szükség az étel megemésztéséhez.
A szódabikarbóna túladagolása vagy a szódabikarbónás víz hosszú távú fogyasztása a szakértők szerint súlyos következményekkel járhat, mert akár metabolikus alkalózist is okozhat, ami azt jelenti, hogy a szervezet pH-ja meghaladja a 7,45-öt. Az alkalózis károsíthatja a szívet, csökkentheti az agy vérellátását, mentális zavart okozhat, és csökkentheti az oxigén áramlását a test szöveteiben. Továbbá a gyomor is elkezd védekezni, és túlzott mértékben fog savat termelni, hogy megelőzze a szódabikarbóna semlegesítő hatását.
Vannak olyan egészségesebb ételek, amelyek váratlanul kellemetlen tüneteket okozhatnak. Utánajártunk, mi lehet ennek az oka.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés