Az őszi és téli időszak egyik legmeghatározóbb zöldsége a sütőtök. Sok fajtáját megtalálhatjuk a boltok polcain, de jó, ha tudjuk, hogy nem mindegyik ehető. Az eladóknak jól láthatóan fel kell tűntetni, hogy az adott fajta ehető, vagy csak dekorációs célra használható, de azért nem árt, ha tájékozódunk. Ha már megvan a sütőbe való példány, sokáig tárolható anélkül, hogy veszítene beltartalmi értékeiből, így akkor is lehet otthon friss zöldség, ha egy ideig nem jutunk el bevásárolni. Nemcsak azért érdemes gyakran fogyasztani, mert erősíti az ilyenkor amúgy is gyengélkedő immunrendszerünket, hanem számos egyéb egészségügyi előnye miatt is. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!
A sütőtök jó hatással van bőrünk egészségére
A sütőtök tele van bőrbarát tápanyagokkal, köztük C- és E-vitaminnal, valamint béta-karotinnal, amiből szervezetünkben A-vitamin keletkezik. Ezek mindegyike fontos szerepet játszik bőrünk egészségében.
A C- és E-vitamin támogatja a kollagén képződését, amely megőrzi a bőr teltségét és feszességét, az A-vitamin pedig a nyálkahártyák egészségében játszik szerepet, és hiányában a bőr kiszárad, elszarusodik.
Ezek a vitaminok és a béta-karotin is kiváló antioxidánsok, és együttműködve védik a napsugárzás okozta károsodástól és a kiszáradástól a bőrünket. Az UV-sugárzás miatt keletkező szabad gyökök semlegesítésével segítenek lassítani a bőr öregedését, ráncosodását. Természetesen azért a fényvédő krémet nem hagyhatjuk el, de sejtjeink belső támogatása is nagyon fontos.
Védi a szemünket
A sütőtök színanyagából, a béta-karotinból keletkező A-vitamint retinolnak is nevezik, ami azt jelzi, milyen fontos szerepe van a látásunkban. A retinában található fényérzékeny sejteknek A-vitaminra van szükségük a képalkotáshoz. Hiányában először a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik, de ha ez a hiány tartósan fennáll, akkor a fényben is nehezebben látunk, és súlyos esetben akár vaksághoz is vezethet.
Emellett a sütőtök kiváló forrása két karotinoidnak, a luteinnek és a zeaxantinnak, annak a két antioxidánsnak, amelyek a szemünkbe jutva védik annak sejtjeit az UV-sugárzás káros hatásaitól. A makulába, vagyis a szem éleslátásért felelős részébe kerülnek, ott fejtik ki jótékony hatásukat, csökkentve ezzel az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog kockázatát.
Jó a szívnek
A sütőtök fogyasztása több szempontból is jót tesz a szívünknek. Koleszterinszint-csökkentő hatását több vizsgálat is alátámasztotta. Az egyik kísérletben, ahol sütőtökpürével és búzaliszttel készült sütemények koleszterinszintre gyakorolt hatását vetették össze, úgy találták, hogy
a sütőtök dózisfüggő módon csökkenti az összkoleszterin szintjét és az LDL-koleszterint, és emellett növeli a HDL, vagyis jó koleszterin szintjét.
Magas rosttartalma szintén védi a szívünket, hisz több kutatás is alátámasztotta a rostban gazdag étrend jótékony hatását a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Káliumtartalma amellett, hogy a vízháztartásunkat segít egyensúlyban tartani, a szívizom működéséhez is fontos, mert káliumhiány esetén szívritmuszavar léphet föl.
Gyulladáscsökkentő hatása a krónikus gyulladásokat is enyhítheti. Ez azért fontos, mert a szervezetünkben jelen lévő folyamatos gyulladásos állapot nagymértékben növeli a keringési és szívbetegségek esélyét.
Erősíti az immunrendszert
A C-vitamin és a béta-karotinból keletkező A-vitamin elengedhetetlenül fontosak az egészséges és hatékony immunrendszerhez. Fehérvérsejtjeink veszik fel a harcot a szervezetünkbe kerülő kórokozókkal, és megfelelő működésükhöz A-vitaminra van szükség, a C-vitamin pedig segít növelni a számukat.
A sütőtök rosttartalma nemcsak az emésztésünkre van jó hatással, de kutatások támasztják alá, hogy az élelmi rostok fogyasztása hozzájárul az egészséges bélflóra magtartásához, ami közvetlen és közvetett módon is erősíti immunrendszerünket.
Csökkenti a vércukorszintet
A vékonybél nyálkahártyájában található A-glikozidáz felelős a komplex szénhidrátokban jelen lévő glikozidkötések lebontásáért, és így növeli a vércukorszintet:
a sütőtök csökkentheti az A-glikozidáz aktivitását.
Több állatkísérlet is alátámasztotta a vércukorszintet csökkentő és inzulintermelést serkentő hatását, ami segít elkerülni az étkezések utáni magas glikémiás szintet.
Változatosan elkészíthető
A hagyományos sütőben sült szeleteken és a sütőtökkrémlevesen túl egyéb formában is fogyaszthatjuk. Készíthetünk pitét, vagy sütőtökös palacsintát, tehetjük omlettbe, vagy süthetjük együtt csirkecombbal a serpenyőben, de a mustáros sütőtökpüré is kiváló sült húsok mellé. A magjából készült tökmagolaj is rendkívül egészséges és finom ízesítője lehet salátáinknak.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés