Aki az utóbbi csoportba tartozik, annak ugyanakkor komoly szüksége lehet arra, hogy meggyőzzük: adjon egy esélyt a sóskának. Ez a zöld, leveles zöldség jellegzetes, savanykás ízt ad főzelékben, levesben, szószokban, de főzetként meg is ihatjuk levét, hogy így aknázzuk ki pozitív hatásait.
Ennyi fajtája van a sóskának
A régóta, sok földrészen használt zöldséget a kezdetektől alkalmazzák azzal a céllal, hogy gyógyítsanak vele: a gyulladáscsökkenő hatás mellett a szájban keletkező sebek gyógyítására, valamint a az emésztés egészségnek fokozására alkalmazták.
Bár könnyen hihetnéd, hogy egyetlen variációja van, a valóságban többféle sóska létezik: a kerti vagy francia sóska mellett a mezei sóska és az angolsóska is fogyasztható.
Hazánkban a legtöbben a mezei sóskát ismerik és eszik.
A zöldség kalóriatartalma alacsony, 13 dkg mindösszesen 29 kcal-t tartalmaz, cserébe tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Legkiemelkedőbb a C-vitamin-tartalma – egy ekkora adag a napi ajánlott bevitel 70 százalékának fedezésére képes. Vas- és magnéziumtartalma is jelentős, az emésztésre pedig a benne található sok rost miatt tud jótékonyan hatni.
Jó hatásaiért is ehetjük
Antioxidánsok forrásaként fenolsavak, flavonoidok, triterpének, karotinoidok, antrakinonok, naftalinok és stilbenoidok kitűnő forrása a sóska: ezen tulajdonsága számos krónikus betegség, többek között a kettes típusú diabétesz, a szívbetegség és a rák megelőzésére is alkalmassá teheti.
Laboratóriumi kísérletek közt már azzal is szembesültek a kutatók, hogy egyes ráksejtekkel képes végezni egy sóskafajta: mellrák-, méhnyakrák- és bőrráksejteket tudott elpusztítani.
A zöldségre érdemes szíved barátjaként gondolnod: állatkísérletekben már sikerült bebizonyítani róla, hogy képes tágítani az ereket, ezzel csökkentve a vérnyomást, illetve a vérrögösödés megelőzésében is jól szerepelt. Ezeket a tulajdonságokat emberekben még nem sikerült alátámasztani, de így is megéri, hogy adj egy esélyt a sóskának!
Allergiás is lehetsz rá!
Jó tudni ugyanakkor azt is, hogy élnek olyan emberek, akik allergiásak a sóskára: ha a rebarbarára vagy a hajdinára volt már allergiás reakciód, lehetséges, hogy a sóska sem neked való. Fontos az is, hogy a zöldség nagy mennyiségben tartalmaz a kalcium felszívódását gátló oxalátot,
ennek az anyagnak a felhalmozódása és kalciummal való összekapcsolódása pedig vesekövességhez is vezethet.
Ez ugyanakkor kis rizikót jelent: az oxalát hatása ellen ne a sóska elhagyásával, hanem sószegény étrenddel, sok víz fogyasztásával és magas kalciumbevitellel küzdj. Fogyaszd bátran a sóskát és a belőle készült ételeket, bár van egy dolog, amire a tudomány szerint nem lesz megfelelő ez a zöldség: méregtelenítő hatást tulajdonítanak neki, de erről nincsen szó.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés