Az egyik legmegosztóbb zöldségünk cukorbetegség és rák ellen is védhet, de allergiát is okozhat

GettyImages-453764412

Nincs sok olyan megosztó zöldség, mint a sóska: van, aki odavan érte, míg mások hátán feláll tőle a szőr, ez azonban nem változtat jó hatásain.

Aki az utóbbi csoportba tartozik, annak ugyanakkor komoly szüksége lehet arra, hogy meggyőzzük: adjon egy esélyt a sóskának. Ez a zöld, leveles zöldség jellegzetes, savanykás ízt ad főzelékben, levesben, szószokban, de főzetként meg is ihatjuk levét, hogy így aknázzuk ki pozitív hatásait.

Ennyi fajtája van a sóskának

A régóta, sok földrészen használt zöldséget a kezdetektől alkalmazzák azzal a céllal, hogy gyógyítsanak vele: a gyulladáscsökkenő hatás mellett a szájban keletkező sebek gyógyítására, valamint a az emésztés egészségnek fokozására alkalmazták.

Bár könnyen hihetnéd, hogy egyetlen variációja van, a valóságban többféle sóska létezik: a kerti vagy francia sóska mellett a mezei sóska és az angolsóska is fogyasztható.

Hazánkban a legtöbben a mezei sóskát ismerik és eszik.

A sóska nem csak mártásként jó
A sóska nem csak mártásként jóMychkoAlezander / Getty Images Hungary

A zöldség kalóriatartalma alacsony, 13 dkg mindösszesen 29 kcal-t tartalmaz, cserébe tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Legkiemelkedőbb a C-vitamin-tartalma – egy ekkora adag a napi ajánlott bevitel 70 százalékának fedezésére képes. Vas- és magnéziumtartalma is jelentős, az emésztésre pedig a benne található sok rost miatt tud jótékonyan hatni.

Jó hatásaiért is ehetjük

Antioxidánsok forrásaként fenolsavak, flavonoidok, triterpének, karotinoidok, antrakinonok, naftalinok és stilbenoidok kitűnő forrása a sóska: ezen tulajdonsága számos krónikus betegség, többek között a kettes típusú diabétesz, a szívbetegség és a rák megelőzésére is alkalmassá teheti.

Laboratóriumi kísérletek közt már azzal is szembesültek a kutatók, hogy egyes ráksejtekkel képes végezni egy sóskafajta: mellrák-, méhnyakrák- és bőrráksejteket tudott elpusztítani.

A zöldségre érdemes szíved barátjaként gondolnod: állatkísérletekben már sikerült bebizonyítani róla, hogy képes tágítani az ereket, ezzel csökkentve a vérnyomást, illetve a vérrögösödés megelőzésében is jól szerepelt. Ezeket a tulajdonságokat emberekben még nem sikerült alátámasztani, de így is megéri, hogy adj egy esélyt a sóskának!

Kertedben is megteremhet
Kertedben is megteremhetalicjane / Getty Images Hungary

Allergiás is lehetsz rá!

Jó tudni ugyanakkor azt is, hogy élnek olyan emberek, akik allergiásak a sóskára: ha a rebarbarára vagy a hajdinára volt már allergiás reakciód, lehetséges, hogy a sóska sem neked való. Fontos az is, hogy a zöldség nagy mennyiségben tartalmaz a kalcium felszívódását gátló oxalátot, 

ennek az anyagnak a felhalmozódása és kalciummal való összekapcsolódása pedig vesekövességhez is vezethet.

Ez ugyanakkor kis rizikót jelent: az oxalát hatása ellen ne a sóska elhagyásával, hanem sószegény étrenddel, sok víz fogyasztásával és magas kalciumbevitellel küzdj. Fogyaszd bátran a sóskát és a belőle készült ételeket, bár van egy dolog, amire a tudomány szerint nem lesz megfelelő ez a zöldség: méregtelenítő hatást tulajdonítanak neki, de erről nincsen szó.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra