A magyarok legnépszerűbb zöldsége véd a szívbetegségek ellen, szokatlan színekben is

GettyImages-1567877081

Némely zöldség azonnal felsejlik lelki szemeink előtt, amikor eszünkbe jut. Forma, illat, ízvilág, szín. Pedig számtalan létezik a megszokottól eltérő kinézettel a világ más tájain. Vajon ugyanarra alkalmasak, mint a számunkra megszokott darabok?

A sárgarépa eredeti őshazája a Közel-Kelet volt, holland közvetítéssel került Európába, s a mai színét is neki köszönhetjük. Sokaknak lehet meglepő, hogy eredeti színe valójában lila és fehér, ahogy némely petrezselyemgyökér is hasonló, csak enyhébb színárnyalatban pompázik. Manapság is létezik lila színű répa a többféle egyéb árnyalat mellett, most ezt vesszük górcső alá. Vajon tud-e többet, mint megszokott színű rokona, a narancssárga sárgarépa.

Bár Európában szemünk a narancssárga verzióhoz szokott, a lila változatot is érdemes megkóstolnunk, ha elénk ugrik a boltok polcain. Az enyhén feketés, inkább lila gyökérzöldség ugyanis jóval nagyobb arányban tartalmazza azokat a jótékony anyagokat, melyek miatt sárga verzióját is szeretjük.

A répa eredetileg lila volt
A répa eredetileg lila voltAllison Achauer / Getty Images Hungary

Sok antioxidáns, rengeteg rost

A legenda szerint Orániai Vilmos iránti tiszteletből lett a sárga verzió elterjedt kontinensünkön. Az egykor fél Franciaországra és a mai Németország jelentős területére kiterjesztett Németalföld a Habsburg-dinasztia spanyol ágának uralma alatt állt, azonban a helyi protestánsok a frissen trónra került spanyol király, II. Fülöp rekatolizációs törekvéseit megelégelve fellázadtak idegen uraik ellen. A németalföldi szabadságharc egyik vezető személyisége, Holland, Zeeland és Utrecht tartományi vezetője, a későbbi orániai hercegi rangot is megöröklő Hallgatag Vilmos zsoldosseregével együtt vívta ki a győzelmet a protestánsok számára. A vesztfáliai békekötést ugyan nem érhette meg, ám Hollandia alapítójaként tisztelik azóta is. Sokan az ő nevéből – oranja, orange – származtatják a holland nemzeti narancsszínt, illetve sokáig a sárgarépa színváltozatát is egyfajta tiszteletadásként hozzá kapcsolták. 

A sárga változatot a középkorban még nem ismerték

„Bár a narancssárga színű sárgarépa első nemesítése valóban Hollandiában történt meg, és feltehetőleg a 16–17. században, Orániai Vilmos tiszteletéhez semmi köze” – nyilatkozta John Stolarczyk, a virtuális Sárgarépa Világmúzeum kurátora. „Nem ismerünk olyan dokumentumokat, amelyek bebizonyítanák, hogy a hollandok a leendő királyi család tiszteletére változtatták volna meg a répa színét.” 

A holland nemesítőknek a narancssárga szín jobban tetszett
A holland nemesítőknek a narancssárga szín jobban tetszettSergio Amiti / Getty Images Hungary

A répa azonban – színétől függetlenül – valóban holland nemesítés eredménye. Az eredetileg Irán területén őshonos növénynek a keleti területeken leginkább a levelét fogyasztották, mór közvetítéssel került a spanyol területekre. A változatos színű növény könnyen elterjedt a spanyol királyi Habsburg család birtokain, köztük a mai Hollandia területén. Bár ekkoriban a répa gyökerének színe leginkább lila vagy fekete volt, néha előfordultak mutáns, citromsárga és fehér példányok, amelyekből hiányzott a lila színt adó pigment, az antocián. Ez az anyag, amitől például a padlizsán is lila színű, egy antioxidáns, mely a flavonoidok családjába tartozik. 

Rákellenes csodaszer?

Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak a szervezetben, oxidatív stresszt okoznak, ami gyulladást okozhat, és növelheti a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsok ebben a helyzetben lehetnek segítségünkre, hiszen képesek a gyulladást csökkenteni, megelőzni, ezért a rákos sejtek ellen is hatékonyak. A répa lila színváltozatának ez az egyik nagy előnye egyéb árnyalatú rokonaival szemben.

Míg a sárgarépában a béta-karotin az egyik legértékesebb anyag, a lila verziójában az antocián.

A lila répát nemrég élettani hatásait tekintve is komoly vizsgálatoknak vetették alá a kutatók, kiemelt figyelemmel a benne rejlő antioxidáns-tartalomra. Mind a pakisztáni Nemzeti Élelmiszer-tudomáyi Egyetem, mind a lengyelországi Poznańi Élettudományi Egyetem Élelmiszer-technológiai Tanszékének munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a lila répában található ásványi anyagok és antioxidánsok összessége kifejezetten előnyös a metabolikus szindróma, illetve egyes rákos megbetegedések megelőzésében. 

A lila zöldségek színét adó anyag igazi antioxidáns
A lila zöldségek színét adó anyag igazi antioxidánsVicuschka / Getty Images Hungary

A metabolikus szindróma a krónikus betegségek, a cukorbetegség és a szívbetegségek egyes típusának együttes jelenléte következtében alakulhat ki, ahogy korábban itt is írtunk róla, manapság a felnőtt populáció egyre nagyobb részét érinti. A stresszes életmód következtében folyamatosan rosszabbodó metabolikus szindróma azonban tudatos táplálkozással és megfelelő életmóddal elkerülhető lehet. 

Minden benne van a lila gyökérben

A vizsgálatok megállapították, hogy a lila sárgarépa gyökerében jelenlévő fenolos vegyületek, például az antocianin, különösen hatékonyak lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a cukorbetegség és a rák kialakulásának elkerülésében vagy késleltetésében. Sikerrel gátolják a test gyulladásos folyamatait, és csökkentik is a gyulladást. Megéri tehát néha a sárga mellett egy kis különlegességet csempészni étkezésünkbe azzal, ha a furcsának tűnő, lila verziót választjuk. Az ízében a sárga testvéréhez hasonló, különleges vitaminforrás üdítő színfolt lehet a tányérunkon

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra