Az eredetileg közép- és kelet-mediterrán régiókban őshonos petrezselymet ma már szerte a világon használják fűszerként. Enyhén kesernyés íze számos receptben jól használható, hiszen önagában is nagyon domináns, de akár más összetevőkkel keverve is kiválóan alkalmazható. De a petrezselyem hírnevét öregbíti az is, hogy több krónikus betegség megelőzésére is eredményesen használható.
Sok fontos tápanyagokat tartalmaz
A petrezselyem sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint azt az emberek feltételezik. Gyógynövényként számos vitaminban gazdag, különösen sok benne a K-vitamin, ami szükséges a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.
A petrezselyem kiváló forrása az A- és C-vitaminnak is, és kiváló forrása az antioxidáns vegyületeknek, melyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást. A petrezselyem fő antioxidánsai a flavonoidok, a karotinoidok és a C-vitamin.
Kutatások igazolják, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkentheti a betegségek kockázatát, beleértve a vastagbélrákot, a 2-es típusú cukorbetegséget és a szívbetegségeket.
A C-vitamin amellett, hogy erős antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségének támogatásában és a krónikus betegségek elleni védelemben.
A vizsgálatok szerint a szárított petrezselyem 17-szer több antioxidánst tartalmaz, mint a friss levelek.
Ez a zöldség akár a rákot is megelőzi
A petrezselyemben lévő növényi vegyületeknek rákmegelőző hatásuk is van. Az oxidatív stressz az az állapot, amikor felborul a szervezetben az antioxidánsok és a szabad gyökök szintje, és mindez krónikus betegségek, egyebek között rák kialakulásához vezet.
A petrezselyem flavonoid antioxidánsai és C-vitamin-tartalma csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben, ezáltal mérsékelheti bizonyos rákbetegségek kockázatát.
Például a flavonoidok magas étrendi bevitelével akár 30 százalékkal is csökkenhet a vastagbélrák kialakulásának esélye.
Támogatja a csontok egészségét
A csontoknak változó mennyiségben van szükségük bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy egészségesek és erősek maradjanak. A petrezselyem tele van K-vitaminnal, ami a csontok egészségéhez elengedhetetlen, hiszen támogatja a csontépítő sejteket. Ez a vitamin bizonyos fehérjéket is aktivál, amelyek növelik a csontok ásványianyag-sűrűségét. A csontsűrűség fontos, hiszen az alacsonyabb csontsűrűség a törések fokozott kockázatával jár, különösen idősebb korban. Tehát a magas K-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása csökkentheti a törések kockázatát.
A petrezselyem védi a szemünket is
A lutein, a béta-karotin és a zeaxantin a petrezselyemben található három karotinoid, amelyek segítenek megvédeni a szemet, és elősegítik az egészséges látást. A karotinoidok a növényekben található pigmentek, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek.
A lutein és a zeaxantin megelőzheti az időskori makuladegenerációt, amely egy gyógyíthatatlan szembetegség és a vakság egyik vezető oka világszerte.
A béta-karotin szintén támogatja a szem egészségét azáltal, hogy A-vitaminná alakul a szervezetben. Ezzel magyarázható, hogy miért olyan gazdag A-vitaminban a petrezselyem.
Az A-vitamin elengedhetetlen a szem egészségéhez, mivel segít megvédeni a szaruhártyát és a kötőhártyát.
Javíthatja a szív egészségét
A petrezselyem kiváló forrása a B9-vitaminnak, a folátnak, melynek magas bevitele csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Egyes szakértők azt feltételezik, hogy a folsav jótékony hatással van a szív egészségére azáltal, hogy csökkenti a homocisztein aminosav szintjét. A homocisztein negatívan befolyásolhatja a szív egészségét azáltal, hogy megváltoztatja az artériák szerkezetét és működését. Az aminosav és a szívbetegség közötti kapcsolat azonban továbbra is ellentmondásos, további kutatásokat igényel.
Megóvja az élelmiszerek minőségét
A petrezselyemnek antibakteriális hatásai is lehetnek, ha kivonatként használják például az élesztőgombák, a penészgombák és a S. aureus néven ismert, gyakori fertőzést okozó baktériumok ellen. A kivonat ugyanis megakadályozhatja a baktériumok elszaporodását az élelmiszerekben.
Egy másik, kémcsőben végzett vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy a petrezselyem megállítja a potenciálisan káros baktériumok, például a Listeria és a Salmonella növekedését, melyekről ismert, hogy ételmérgezést okoznak.
Ha azonban mégis megtörténik a baj, akkor a petrezselyem megszünteti a hasmenést, és az enzimeknek köszönhetően serkenti a proteinek és zsírok emésztését.
Könnyen beiktatható az étrendünkbe
A petrezselyem rendkívül sokoldalú és olcsó lehetőség arra, hogy ételeinket ízletesebbé tegyük. Használhatjuk szárított fűszerként vagy friss fűszernövényként is. A szárított őrleményt általában forró ételekhez, például levesekhez és tésztákhoz adhatjuk, míg a friss fűszernövény kiváló kiegészítője salátáknak és önteteknek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés