Az eredetileg közép- és kelet-mediterrán régiókban őshonos petrezselymet ma már szerte a világon használják fűszerként. Enyhén kesernyés íze számos receptben jól használható, hiszen önagában is nagyon domináns, de akár más összetevőkkel keverve is kiválóan alkalmazható. De a petrezselyem hírnevét öregbíti az is, hogy több krónikus betegség megelőzésére is eredményesen használható.
Sok fontos tápanyagokat tartalmaz
A petrezselyem sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint azt az emberek feltételezik. Gyógynövényként számos vitaminban gazdag, különösen sok benne a K-vitamin, ami szükséges a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.
A petrezselyem kiváló forrása az A- és C-vitaminnak is, és kiváló forrása az antioxidáns vegyületeknek, melyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást. A petrezselyem fő antioxidánsai a flavonoidok, a karotinoidok és a C-vitamin.

Kutatások igazolják, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkentheti a betegségek kockázatát, beleértve a vastagbélrákot, a 2-es típusú cukorbetegséget és a szívbetegségeket.
A C-vitamin amellett, hogy erős antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségének támogatásában és a krónikus betegségek elleni védelemben.
A vizsgálatok szerint a szárított petrezselyem 17-szer több antioxidánst tartalmaz, mint a friss levelek.
Ez a zöldség akár a rákot is megelőzi
A petrezselyemben lévő növényi vegyületeknek rákmegelőző hatásuk is van. Az oxidatív stressz az az állapot, amikor felborul a szervezetben az antioxidánsok és a szabad gyökök szintje, és mindez krónikus betegségek, egyebek között rák kialakulásához vezet.

A petrezselyem flavonoid antioxidánsai és C-vitamin-tartalma csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben, ezáltal mérsékelheti bizonyos rákbetegségek kockázatát.
Például a flavonoidok magas étrendi bevitelével akár 30 százalékkal is csökkenhet a vastagbélrák kialakulásának esélye.
Támogatja a csontok egészségét
A csontoknak változó mennyiségben van szükségük bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy egészségesek és erősek maradjanak. A petrezselyem tele van K-vitaminnal, ami a csontok egészségéhez elengedhetetlen, hiszen támogatja a csontépítő sejteket. Ez a vitamin bizonyos fehérjéket is aktivál, amelyek növelik a csontok ásványianyag-sűrűségét. A csontsűrűség fontos, hiszen az alacsonyabb csontsűrűség a törések fokozott kockázatával jár, különösen idősebb korban. Tehát a magas K-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása csökkentheti a törések kockázatát.

A petrezselyem védi a szemünket is
A lutein, a béta-karotin és a zeaxantin a petrezselyemben található három karotinoid, amelyek segítenek megvédeni a szemet, és elősegítik az egészséges látást. A karotinoidok a növényekben található pigmentek, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek.
A lutein és a zeaxantin megelőzheti az időskori makuladegenerációt, amely egy gyógyíthatatlan szembetegség és a vakság egyik vezető oka világszerte.
A béta-karotin szintén támogatja a szem egészségét azáltal, hogy A-vitaminná alakul a szervezetben. Ezzel magyarázható, hogy miért olyan gazdag A-vitaminban a petrezselyem.
Az A-vitamin elengedhetetlen a szem egészségéhez, mivel segít megvédeni a szaruhártyát és a kötőhártyát.
Javíthatja a szív egészségét
A petrezselyem kiváló forrása a B9-vitaminnak, a folátnak, melynek magas bevitele csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Egyes szakértők azt feltételezik, hogy a folsav jótékony hatással van a szív egészségére azáltal, hogy csökkenti a homocisztein aminosav szintjét. A homocisztein negatívan befolyásolhatja a szív egészségét azáltal, hogy megváltoztatja az artériák szerkezetét és működését. Az aminosav és a szívbetegség közötti kapcsolat azonban továbbra is ellentmondásos, további kutatásokat igényel.
Megóvja az élelmiszerek minőségét
A petrezselyemnek antibakteriális hatásai is lehetnek, ha kivonatként használják például az élesztőgombák, a penészgombák és a S. aureus néven ismert, gyakori fertőzést okozó baktériumok ellen. A kivonat ugyanis megakadályozhatja a baktériumok elszaporodását az élelmiszerekben.

Egy másik, kémcsőben végzett vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy a petrezselyem megállítja a potenciálisan káros baktériumok, például a Listeria és a Salmonella növekedését, melyekről ismert, hogy ételmérgezést okoznak.
Ha azonban mégis megtörténik a baj, akkor a petrezselyem megszünteti a hasmenést, és az enzimeknek köszönhetően serkenti a proteinek és zsírok emésztését.
Könnyen beiktatható az étrendünkbe
A petrezselyem rendkívül sokoldalú és olcsó lehetőség arra, hogy ételeinket ízletesebbé tegyük. Használhatjuk szárított fűszerként vagy friss fűszernövényként is. A szárított őrleményt általában forró ételekhez, például levesekhez és tésztákhoz adhatjuk, míg a friss fűszernövény kiváló kiegészítője salátáknak és önteteknek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés