Ezt edd szendvicsed mellé, ha nem akarsz leégni a napon

GettyImages-1366009575

A paradicsom nemcsak finom, hanem szervezetednek is jó, ha fogyasztod: mutatjuk az előnyöket!

Ha a gyümölcsök közt is lennének szuperhősök, a paradicsom biztosan közéjük tartozna – egyrészt zöldségnek álcázza magát, ahogyan Clark Kent vagy Bruce Wayne sem adja ki identitását, másrészt pedig fantasztikusan egészséges a benne megtalálható likopinnek köszönhetően!

Sok fajtáját ismerjük

Az eredetileg Dél-Amerikából származó paradicsom botanikai besorolását tekintve gyümölcs, ám zöldségként termesztjük és fogyasztjuk.

Bár alapvetően piros a színe, amikor beérik, mára már a legkülönbözőbb sárga vagy lila paradicsomfajtákat is ehetjük,

sőt, alakja is változatos, lehet egészen apró koktélparadicsom vagy hatalmas ökörszívparadicsom is, amit kosarunkba teszünk. Az egyes fajták íze is eltér, egyben azonban megegyeznek: nagyon egészségesek!

Bármilyen is legyen színe vagy alakja, jót tesz neked, ha fogyasztod
Bármilyen is legyen színe vagy alakja, jót tesz neked, ha fogyasztodAlexander Spatari / Getty Images Hungary

Ettől jó a paradicsom

A paradicsom víztartalma igen magas, 95 százalékos, kalóriatartalma ugyanakkor meglehetősen alacsony, mindössze 18 kcal van 10 dekagrammnyi paradicsomban. A víz mellett szénhidrátból és rostból áll, és a következő vitaminokat tartalmazza: C-vitamin, melyből egy közepes méretű paradicsommal a napi ajánlott mennyiség 28 százalékát megadjuk szervezetünknek; K1-vitamin, amely a véralvadást segíti és nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, B9-vitamin, melyet folsavként is ismerünk, és melyről tudjuk, hogy a normál szövetnövekedés és sejtműködés segítője. Tartalmaz még káliumot is, mely a vérnyomást szabályozza, és segít megelőzni a szívbetegség kialakulását.

Az antioxidánsokban is gazdag paradicsomban nagyon fontos a likopin jelenléte: ez főleg a gyümölcs héjában található,

minél sötétebb piros a paradicsom, annál nagyobb mennyiségben van meg benne. Ezen túl béta-karotint, klorogénsavat és naringenint is tartalmaz.

Védi szíved egészségét

Világszerte a szívbetegséget tartják számon vezető halálokként: középkorú férfiakkal végzett kutatások szerint ugyanakkor a likopin és béta-karotin vérben tapasztalható alacsony koncentrációja a szívbetegségek megemelkedett rizikójához vezet. A likopintartalmú élelmiszerek fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, és azt is kimutatták már, hogy a paradicsom fogyasztása gyulladáscsökkentő hatással bír.

A helyben termett ebből is finomabb
A helyben termett ebből is finomabbMorsa Images / Getty Images Hungary

Védhet a rák ellen is

Megfigyelésen alapuló kutatások összefüggést állapítottak meg a paradicsom és abból készült termékek, valamint a prosztata-, tüdő- és gyomorrák alacsonyabb előfordulása között. Ez valószínűleg a magas likopintartalomnak köszönhető, de embereken végzett kutatások szükségesek még az összefüggés megerősítésére.

Egy nőkön végzett vizsgálat szerint a karotinoidok magas védelmet nyújthat a mellrák ellen.

Bőrödet is védi

A likopinban és más növényi vegyületekben gazdag paradicsomalapú élelmiszerek védelmet nyújthatnak a leégés ellen. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik 10 héten keresztül naponta 40 gramm paradicsompürét – amely 16 mg likopint tartalmaz – olívaolajjal együtt fogyasztottak, 40 százalékkal kevesebb leégést tapasztaltak a napon. Ha teheted, inkább helyben termelt, természetes érési folyamaton átment paradicsomot válassz, ennek íze ugyanis egészen más, mint az etiléngázzal lepermetezett, mesterségesen érlelt paradicsom.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra