A legtöbben egyszerűen kidobják a papaja magjait, mert nem is sejtik, hogy mennyire egészségesek. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kissé kesernyés, fűszeres ízhatású magvak kiváló forrásai a rostoknak, fehérjéknek és egészséges zsíroknak, miközben különféle vitaminokban, ásványi anyagokban és más hasznos tápanyagokban gazdagok. Mutatjuk, hogy fogyasztásukkal milyen pozitív hatásokat nyerhetsz.
1. Támogatják a fogyást
A papaja magjai tele vannak rostokkal, amelyek serkentik az emésztést, szabályozzák az anyagcserét, megkönnyítik a salakanyagok eltávolítását, illetve megakadályozzák, hogy a szervezet felesleges zsírt raktározzon el.
Ez hozzájárulhat az elhízás megelőzéséhez.
2. Javítják a belek egészségét
A papajamagok egy karpain nevű anyagot tartalmaznak, amely elpusztítja a férgeket és a káros baktériumokat a belekben, ami segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét, illetve megelőzheti a székrekedés kialakulását is.
3. Csökkenti a koleszterinszintet
A papaja magjaiban lévő rostok fogyasztása közrejátszhat a koleszterinszint megfelelő szabályozásában is. A hatást tovább erősíti, hogy a magok olajsavat és más, egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét a szervezetben.
4. Megelőzhetik a rákot
A papaja magjai polifenolokat tartalmaznak, amelyek erőteljes hatású antioxidánsként védik a szervezetet a sejtkárosító hatású szabad gyököktől, és ezáltal a rákos megbetegedések különböző formáitól is.
5. Csökkentik a gyulladást
A gyümölcs magjai C-vitaminban, alkaloidokban, flavonoidokban és polifenolokban gazdagok, amelyek mind gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezek a vegyületek nem csupán a rák ellen védenek, hanem mérsékelhetik a köszvény és az ízületi gyulladás tüneteit.
6. Enyhítik a menstruációs fájdalmat
A papajában található karotin létfontosságú szerepet tölt be az ösztrogénszerű hormonok termelődésének szabályozásában, magjai pedig bizonyos mértékig a menstruációs fájdalom kezelésében is segíthetnek.
7. Gyógyírt jelenthetnek az ételmérgezésre
A papaja magjának fogyasztása elpusztíthatja az olyan káros baktériumokat, mint az E. coli, amelyek arról ismertek, hogy súlyos ételmérgezést képesek okozni.
Hogyan fogyasszam a papajamagot?
Bár kissé kesernyés ízű, a szuperegészséges papaja magja nyersen is felhasználható smoothie-k, salátaöntetek, pácok és szószok készítéséhez, de egyszerűen hozzáadható fűszeres fogásokhoz is. A másik megoldás az lehet, ha kiszárítod, és összedarálod. Az így kapott port szinte bármilyen ételbe vagy gyümölcslébe belekeverheted.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés