Ennek a gyümölcsnek kidobjuk a magját, pedig aranyat ér: gyulladáscsökkentő, rákellenes hatása van

GettyImages-519130640

A kedvelt déligyümölcsök közé tartozó papajának nemcsak a húsa, hanem a magja is rendkívül egészséges.

A legtöbben egyszerűen kidobják a papaja magjait, mert nem is sejtik, hogy mennyire egészségesek. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kissé kesernyés, fűszeres ízhatású magvak kiváló forrásai a rostoknak, fehérjéknek és egészséges zsíroknak, miközben különféle vitaminokban, ásványi anyagokban és más hasznos tápanyagokban gazdagok. Mutatjuk, hogy fogyasztásukkal milyen pozitív hatásokat nyerhetsz.

1. Támogatják a fogyást

A papaja magjai tele vannak rostokkal, amelyek serkentik az emésztést, szabályozzák az anyagcserét, megkönnyítik a salakanyagok eltávolítását, illetve megakadályozzák, hogy a szervezet felesleges zsírt raktározzon el.

Ez hozzájárulhat az elhízás megelőzéséhez.

2. Javítják a belek egészségét

A papajamagok egy karpain nevű anyagot tartalmaznak, amely elpusztítja a férgeket és a káros baktériumokat a belekben, ami segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét, illetve megelőzheti a székrekedés kialakulását is.

A papaja magja legalább olyan egészséges, mint a gyümölcs húsa
A papaja magja legalább olyan egészséges, mint a gyümölcs húsaLiudmylaSupynska / Getty Images Hungary

3. Csökkenti a koleszterinszintet

A papaja magjaiban lévő rostok fogyasztása közrejátszhat a koleszterinszint megfelelő szabályozásában is. A hatást tovább erősíti, hogy a magok olajsavat és más, egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét a szervezetben.

4. Megelőzhetik a rákot

A papaja magjai polifenolokat tartalmaznak, amelyek erőteljes hatású antioxidánsként védik a szervezetet a sejtkárosító hatású szabad gyököktől, és ezáltal a rákos megbetegedések különböző formáitól is.

5. Csökkentik a gyulladást

A gyümölcs magjai C-vitaminban, alkaloidokban, flavonoidokban és polifenolokban gazdagok, amelyek mind gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezek a vegyületek nem csupán a rák ellen védenek, hanem mérsékelhetik a köszvény és az ízületi gyulladás tüneteit.

6. Enyhítik a menstruációs fájdalmat

A papajában található karotin létfontosságú szerepet tölt be az ösztrogénszerű hormonok termelődésének szabályozásában, magjai pedig bizonyos mértékig a menstruációs fájdalom kezelésében is segíthetnek.

7. Gyógyírt jelenthetnek az ételmérgezésre

A papaja magjának fogyasztása elpusztíthatja az olyan káros baktériumokat, mint az E. coli, amelyek arról ismertek, hogy súlyos ételmérgezést képesek okozni.

Akár nyers formában is felhasználható
Akár nyers formában is felhasználhatóleonori / Getty Images Hungary

Hogyan fogyasszam a papajamagot?

Bár kissé kesernyés ízű, szuperegészséges papaja magja nyersen is felhasználható smoothie-k, salátaöntetek, pácok és szószok készítéséhez, de egyszerűen hozzáadható fűszeres fogásokhoz is. A másik megoldás az lehet, ha kiszárítod, és összedarálod. Az így kapott port szinte bármilyen ételbe vagy gyümölcslébe belekeverheted.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra