Fogyaszthatjuk grillezve, rántva, fűszeres krémként kenyérre kenve. Ez a sokoldalú növény nemcsak az emésztésünket támogatja, de a sejtregenerációt is elősegítheti. Ismerjük meg a padlizsánt új oldaláról!
A mediterrán diéta egyik alapnövénye nem véletlenül a nyári szezon egyik legkedveltebb fogása. Vannak, akik a gyümölcsök közé sorolják, a tojásgyümölcs elnevezés is erre utal, de termesztési és kereskedelmi szempontból azonban mégsem az, a konyhában is zöldségként bánunk vele. Mindenesetre az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag padlizsán a bogyótermésű paradicsom rokona. Hazánkba a török hódoltság idején került, főként az erdélyi területeken terjedt el, ahol a jellegzetes helyi étel, a vinete egyik alapvető hozzávalója lett.

Antioxidánsok tömkelege bújik meg a héj alatt
A tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán igazi vitaminbomba, magas rosttartalma stabilizálja a vércukorszintet, lassítja a tápanyagok felszívódását, segíti az emésztést, és lágyítja a székletet is. Pozitív emésztőrendszeri hatásai mellett azonban a sejtregenerációban is aktív szerepe lehet.
A padlizsán leggyakoribb fajtájának mélybíbor színt adó pigment az egyik legfontosabb alkotóeleme a nazunin nevű antocianin. Ez az antioxidáns védelmet nyújthat a szabad gyökök ellen. A padlizsánhéj a vegán konyha egyik kedvelt fogása, vékonyra vágott szeletei megsütve a sült szalonnára hasonlító ízvilággal bírnak, még csipszként fogyasztva is egészséges ropogtatnivaló lehet. De ha a célunk a padlizsán elfogyasztásával az, hogy feltöltsük a vitaminraktárainkat, egyszerűen az is elegendő lehet, ha a héját elkészítése közben rajta hagyjuk.
Mik azok a szabad gyökök?
A szabad gyökök oxigén- vagy nitrogénalapú molekulák, melyek szervezetünk fehérjeállományát, de akár magát a DNS-t is megtámadhatják. Sejtjeink anyagcsere-folyamatainak eredményeképp termelődnek. Optimális esetben az egészséges szervezet képes kordában tartani őket, ha azonban az immunrendszerünk nincs megfelelő állapotban, vagy kívülről túl sok szabad gyök kerül a testünkbe a környezeti ártalmak, dohányzás, légszennyezés vagy nem megfelelő élelmiszerek fogyasztásának eredményeképp, elszaporodhatnak, és sejtkárosító hatásukkal gyorsítják szervezetünk öregedését. A legnagyobb veszélyt a szívre, az erekre, a tüdőre, a májra, az agyra és az ideg- és bélrendszerre jelentik. Az antioxidánsok azonban sikerrel veszik fel ellenük a harcot, éppen ezért kiemelten fontos rendszeresen olyan ételeket fogyasztani, melyek A-, E- és C-vitaminban, szelénben, cinkben vagy magnéziumban gazdagok, mivel ezek természetes antioxidánsok.
Héjában a vitamin?
Húsa rostban gazdag, oldható szénhidrátból viszont kevés van benne. A 2-es típusú diabétesszel élők számára kincset ér minden falat padlizsán, hiszen ezen tulajdonsága segítségével képes kontrollálni szervezetünkben a glükóz felszívódását. Bár sokszor megpucoljuk fogyasztás előtt, nazuninban gazdag vékony héját kár lenne veszendőbe hagyni, ugyanis hatékony lehet a szívbetegségek, főleg a koszorúeret érintő problémák elkerülésében. A padlizsán nazunintartalmát górcső alá vevő kutatások szerint ugyanis ez a vegyület hatékonyan akadályozhatja meg a lipid-peroxidációt. Vagyis amennyiben rendszeresen kellő mennyiségű nazunint fogyasztunk, a testünkben lévő zsírok romlása elkerülhető lehet.
Több kutatás foglalkozott már azzal, hogy a lipid-peroxidáció mely betegségek esetén hogyan hat a folyamatra – a zsírok elavasodásával kapcsolatban az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoportja megállapította azt is, hogy például összefüggésben lehet a sclerosis multiplexben szenvedő betegek állapotromlásával is.

A hazánkban mintegy tízezer embert – javarészt nőket – érintő, a gerincvelő idegeit támadó betegség ugyan jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan, ám a fokozott antioxidáns-bevitelt mindenképpen javasolják az érintetteknek. Ezek a vegyületek képesek ugyanis gyulladáscsökkentő hatásuk miatt lassítani az idegsejtek romlását.
Eper, málna, áfonya – a bogyós gyümölcsök mellett magas antioxidáns-bevitelt érhetünk el akkor is, ha egyéb élénk színű élelmiszereket is fogyasztunk. A lilakáposzta, a paradicsom, a kurkuma, a cékla, a babfélék, a szilva, a papaja és a gránátalma is bővelkedik benne. A krónikus ideggyulladást, ha meg nem is előzhetjük, de mindenképp lassíthatjuk a fogyasztásukkal.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés