Még tart a szezonja kedvenc gyümölcsünknek, amely a legfontosabb szervünket védi

Vermes Nikolett
GettyImages-1480163925

Az őszibarack kétségkívül az egyik legsokoldalúbb gyümölcs, ehetjük magában, reggelire, nasi gyanánt, desszert formájában, vagy fogyaszthatjuk préselve, egészséges üdítőként. Mindegyik ér, hiszen egészségmegőrző hatása csak akkor lesz eredményes, ha rendszeresen eszünk a termésből.

Magas rost-, A- , C- , E- , K-vitamin-, kálium- , réz- és mangántartalmának köszönhetően a teljes testre jótékony hatást gyakorol, sőt képes megőrizni a nyári napsütötte színt. Kezdjük is a barack legkülönlegesebb tulajdonságával, mely szerint olyan hatással van a bőrre, akár a mesterséges barnítók, csak éppen teljesen termesztés és egészséges módon, miközben az őszibarackban található béta-karotin csökkentheti a nap UV-sugarai által okozott bőrkárosodást.

A béta-karotin áldásos hatása

Ahogy a sárga színű terméseknek, úgy az őszibaracknak is nagyon magas a béta-karotin-tartalma, ezáltal képes hozzájárulni a normális pigmenttermeléshez. A bőrgyógyászok javaslata szerint ilyenkor, nyár végén érdemes fogyasztani a legtöbb barackot, ha szeretnénk megőrizni a nap barnította árnyalatot. Naponta néhány szem gyümölcs megakadályozza, hogy hirtelen fakuljon vissza a bőr, mivel belülről táplálja azt.

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, és ugyan szabad szemmel nem látható, de alapvetően vörös színű kristályos anyagként szívódik fel a szervezetben.

Ennek a kémiai hatásnak köszönhetik a barackfogyasztók, hogy tovább őrzik meg a nyári színt. Azonban ez csupán egy a gyümölcs számtalan jó tulajdonságai közül. Rendkívül kedvezően hat a szívre, sőt immunerősítőnek sem utolsó.

A barack az egész testre jótékony hatással van
A barack az egész testre jótékony hatással vanGettyImages

Védi a legfontosabb szervet 

Az őszibarackban található kálium kulcsfontosságú ásványi anyag, amely segít szabályozni a vérnyomást, és elősegíti a jó szív- és érrendszeri működést is. Egy amerikai kutatócsoport nemrég felismerte, hogy a gyümölcs támogatja a vér koleszterinszintjének egyensúlyát is, elősegítve a szív normál működését. Ugyanígy fontos, és a tudomány számára is újdonságnak számít, hogy a barackban lévő káliumnak jelentős szerepe van a szívvel kapcsolatos egyéb betegségek, például a koszorúér-betegség és a stroke megelőzésében. Tehát érdemes több őszibarackot fogyasztani, hogy természetes ennivaló formájában vigyünk be megfelelő mennyiségű káliumot a szervezetbe. 

Csökkentheti a rák kockázatát

Az őszibarack más gyümölcsökhöz és zöldségekhez hasonlóan gazdag az antioxidánsokban, amelyek fontos szerepet töltenek be a daganatos betegségek kialakulásával szembeni védelemben. A gyümölcsben található két legfontosabb antioxidáns az A- és C-vitamin. Mára bizonyított tény, hogy

növényi forrásokból, így az őszibarackból származó karotinoidok csökkentik a száj- és tüdőrák kockázatát.

A C-vitamin pedig köztudottan immunerősítő hatása révén erősíti a szervezet ellenálló képességét a betegségek leküzdése érdekében. Az őszibarack tehát nélkülözhetetlen az egészség megőrzésének céljából. A tévhittel ellentétben nem hizlal, és nem tartalmaz túl sok gyümölcscukrot. Számszerűsítve 67,6 gramm kalóriát, 14,5 gramm szénhidrátot és 12,3 gramm cukrot rejt magában egy szem őszibarack. Fogyasszuk bátran és rendszeresen!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek